Anunturi din Dieceza de Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Anunțuri din Dieceza de Timișoara

[2022-01-19]
Dieceza de Timișoara
1. Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor
În perioada 18-25 ianuarie 2022 se va desfășura Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor având ca motto: „Căci am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm” (Mt 2, 2).
Materialul octavei ecumenice de rugăciune din acest an a fost redactat de către Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu. „Creștinii din Orientul Mijlociu publică materialele pentru octava de rugăciune conștienți de faptul că mulți oameni din întreaga lume împărtășesc durerile, dificultățile lor și tânjesc după lumina care duce la Mântuitorul nostru, Cel care poate învinge întunericul. Pandemia COVID19, criza economică care s-a instalat în urma ei și eșecul instituțiilor politice, economice și sociale de a-i proteja pe cei mai slabi și cei mai vulnerabili, scoate și mai mult în evidență cât de mult are nevoie lumea de lumina care învinge întunericul. Steaua, care a strălucit în urmă cu două mii de ani la Răsărit, în Orientul Mijlociu, ne cheamă și acum la iesle, acolo, unde s-a născut Cristos. Ne atrage acolo unde trăiește și lucrează Duhul lui Dumnezeu, la realitatea botezului nostru și la transformarea inimilor noastre.” – poate fi citită în broșura de rugăciune editată de Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Ungaria (https://www.meot.hu/dokumentumok/2021kereszteny/ImahetiFuzet2022.pdf).
Cu acest prilej Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, va participa la următoarele celebrări ecumenice din Dieceza de Timișoara:
– Joi 20 ianuarie 2022 începând cu ora 17.00 în biserica greco-catolică din Oțelu Roșu. Episcopul Iosif Csaba Pál va rosti predica. La eveniment va participa PS Lucian Mic, Episcop ortodox al Caransebeșului și PS Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj;
– Vineri, 21 ianuarie 2022 începând cu ora 17.00 în biserica ortodoxă din Bocșa Montană, predica fiind rostită de către PS Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj. La eveniment va participa PS Lucian Mic, Episcop ortodox al Caransebeșului și Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan;
– Sâmbătă, 22 ianuarie 2022 începând cu ora 17.00 în biserica parohială romano-catolic㠄Preasfânta Treime” din Reșița-Govândari, predica fiind rostită de către PS Lucian Mic, Episcop ortodox al Caransebeșului. La eveniment va participa PS Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan de Timișoara.
– Duminică, 23 ianuarie 2022 începând cu ora 17.00 în biserica ortodoxă Pogorârea Sfântului Duh din Timișoara, zona pieței Dacia va avea loc o celebrare ecumenică la care va participa Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan.
2. Duminica Sf. Scripturi
Sf. Părinte Papa Francisc prin scrisoarea apostolică în formă de motu proprio „Aperuit illis” a instituit Duminica Bibliei. „De aceea, stabilesc ca Duminica a III-a din timpul de peste an să fie dedicată celebrării, reflecției și divulgării Cuvântului lui Dumnezeu. Astfel, această Duminică a Bibliei se va situa într-un moment oportun din acea perioadă a anului, când suntem invitați să întărim legăturile cu evreii și să ne rugăm pentru unitatea creștinilor. Nu este vorba de o simplă coincidență temporală: a celebra Duminica Bibliei exprimă o valență ecumenică, pentru că Sfânta Scriptură arată celor care se pun în ascultare drumul care trebuie urmat pentru a ajunge la o unitate autentică și solidă”, se poate citi în scrisoarea apostolică.
Astfel, în data de 23 ianuarie 2022 în bisericile din Dieceza de Timișoara în cadrul Sf. Liturghii se vor rosti omilii și meditații despre Sf. Scriptură.
3. Manifestări comemorative pentru victimele deportării în URSS în Banatul Montan
Cu prilejul împlinirii a 77 de ani de la deportarea de către autoritățile comuniste a credincioșilor catolici germani din Banatul Montan la muncă forțată în URSS în 1945, în mai multe biserici romano-catolice și instituții de cultură din această parte a Diecezei de Timișoara vor avea loc Sf. Liturghii și rugăciuni la intenția răposaților, respectiv manifestări culturale. Astfel, în data de 23 ianuarie a.c., la ora 10.00, în biserica romano-catolică din Orșova, Caransebeș, Oțelu Roșu, Dognecea, Oravița, de la ora 11.00 în Bocșa Montană, în 30 ianuarie 2022, la ora 10.30, în biserica romano-catolic㠄Maria Zăpezii” din Reșița Sfânta Liturghie duminicală în cadrul căreia comunitatea se roagă și pentru victimele deportării. Duminică, 30 ianuarie 2022, la ora 11.30, la Monumentul deportaților din Parcul „Cărășana” Reșița se vor rosti rugăciuni pentru victimele deportării, cu participarea Pr. paroh Veniamin Pălie, urmată de depuneri de coroane.
4. Programe pentru tineri
– Conform planului eliberat de Centrul Diecezan de Tineret vor avea loc următoarele programe: în perioada 4-6 februarie a.c. va avea loc un curs de animatori la Casa Marienheim. Programul se va desfășura fie cu prezență fizică, fie online în funcție de situația pandemică COVID19 actuală. Marți, 8 februarie a.c. la ora 20.00 în mănăstirea Ordinului Salvatorian din cartierul Elisabetin va avea loc o rugăciune Taizé. Joi, 17 februarie a.c. la ora 20.00 va avea loc o Adorație Euharistică în biserica parohială din Timișoara IV Iosefin.
– Pentru studenții catolici luni, 24 ianuarie a.c. între orele 20.00-21.30 va avea loc vizionare de film și cineforum. În data de 25 ianuarie a.c. între orele 18.00 și 18.30 va avea loc Sf. Liturghie pentru studenți. Luni, 31 ianuarie a.c. între orele 20.00-21.30 va avea loc seară de divertisment (jocuri, teatru, karaoke). Locul desfășurării: str. 1 Decembrie nr. 1, Timișoara III Elisabetin.
5. Întâlnire online a animatorilor de grup
Marți, 25 ianuarie 2022 începând cu ora 19.00 prin intermediul platformei online Zoom Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara se va întâlni cu animatorii grupurilor care participă la cursurile de formare a adulților laici.
6. Întâlnire cu responsabilii pentru pastorația tineretului
Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara se va întâlni miercuri, 26 ianuarie a.c. între orele 12.00-14.00 în sala mare a Centrului Diecezan de Tineret cu responsabilii și cu colaboratorii diecezani în pastorația tineretului. Cei prezenți vor aborda teme și probleme de actualitate.
7. Întâlnire cu tinerii pe tema „Timișoara 2023, Capitală Culturală Europeană”
Anul viitor, în 2023 și Timișoara va deține titlul de capitală culturală europeană. Cu acest prilej în data de 27 ianuarie a.c. începând cu ora 19.00 Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan se va întâlni la sediul Ordinariatului Episcopal cu tineri care activează în comunitățile diferitelor confesiuni religioase și mișcări ecleziale din Timișoara în vederea pregătirii comune și redactării unor programe comune pentru anul 2023.
8. Curs de formare a laicilor
Cursurile de formare a laicilor, la care participă aproximativ 100 de persoane din diferite parohii din Dieceză, continuă prin intermediul internetului. Scopul acestei instruiri este de a învăța cum să fim ucenici ai lui Isus. Acest curs este destinat creștinilor laici, adulți, care doresc să crească în credință și vor să slujească în secolul în care trăiesc. Următorul curs va avea loc în data de 28 ianuarie a.c., începând cu ora 18.00 pe platforma ZOOM. Prelegerea va fi ținută de Pr. Zsolt Szilvágyi vicar episcopal având ca temă: De ce suntem aici? Cum să fim mai mult un ucenic al lui Isus? Următoarea prelegere al acestui modul va avea loc în data de 4 februarie a.c. începând cu ora 18.00, având ca temă: Slujiriea care vine din interior: a fi gata pentru convertire, referent fiind Pr. Veniamin Pălie paroh al comunității Maria Zăpezii din Reșița.
9. Instalarea noului episcop unitarian
Sâmbătă, 29 ianuarie 2022 începând cu ora 15.00 în biserica unitariană din Cluj-Napoca va avea loc ordinarea și instalarea episcopului István Kovács, ales în vara anului trecut pentru șase ani episcop al Bisericii Unitariene Maghiare. La acest eveniment va participa Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara.
10. Piese muzicale clasice în biserica din Timișoara I Cetate
În biserica Sf. Ecaterina din Timișoara-Cetate în cadrul Sf. Liturghii din 30 ianuarie 2022 programul muzical va fi următorul: Franz Schubert: Missa in G, respectiv Wolfgang Amadeus Mozart: Laudate Dominum, Alleluia, Ave verum. Soliști: Ramona Mihalache (S), Maria Virginia Onița (S), Daniel Zah (T), Lucian Onița (B). Cântă Corul Catedralei Sf. Gheorghe. Instumentiști: Eugen Morărița (vioară), Gloria Mihai (vioară), Csaba Sánta (contrabas), Silviana Ana Cîrdu (orgă). Conducerea muzicală: Prof. Dr. Walter Kindl, capelmaestrul Catedralei.
11. Celebrări ecumenice la comunitatea reformată
Duminică, 30 ianuarie 2022 începând cu ora 18.00 în biserica reformată din Timișoara-Cetate (Piața Maria) va avea loc o celebrare ecumenică, în cadrul căreia omilia va fi rostită de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan. Luni, 31 ianuarie a.c. în cadrul săptămânii ecumenice organizate de această comunitate, la celebrarea de la ora 18.00 va fi invitat Pr. Zsolt Szilvágyi vicar episcopal pentru pastorație, paroh de Timișoara IV Iosefin.
12. Sărbătoarea Întâmpinării Domnului
În data de 2 februarie 2022 Biserica Romano-Catolică sărbătorește Întâmpinarea Domnului. Totodată Sf. Papa Ioan Paul al II-lea a instituit în anul 1997 Ziua Mondială a Vieții Consacrate, care este celebrată anual în această dată. Cu această ocazie în bisericile Diecezei de Timișoara Sf. Liturghii se celebrează după program duminical. Conform tradiției, în această zi se binecuvântează lumânări.
13. Cateheza sub semnul sinodalității
În organizarea comună a Centrului Național Maghiar de Formare, a Centrului Catehetic al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea și a Biroului Catehetic al Diecezei de Szeged-Csanád în data de 12 februarie a.c. va avea loc o conferință internațională online pentru cateheți și preoți intitulată Cateheza sub semnul sinodalității având ca scop principal examinarea posibilităților de legătură între parcursul sinodal inițiat de Sf. Părinte Papa Francisc și cateheză. Conferința se va desfășura doar în limba maghiară.
Program:
Ora 9.00 – 9.30: Cuvântul de salut al Episcopilor diecezani
Ora 9.30 – 10.00: Prelegere: Duhul sinodului – Duhul ascultării. Baze catehetice (dr. Judit Ozsváth, Cluj-Napoca)
Ora 10.00 – 10.30: Prelegere: Construirea comunității și cateheză (pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație, Timișoara)
Ora 10.30 – 10.50: Pauză
Ora 10.50 – 11.20: Prelegere: Educare pentru participare la viața Bisericii și cateheză (dr. István Nemes, Oradea)
Ora 11.20 – 11.50: Prelegere: Misiune și cateheză (dr. Levente Serfőző, Seghedin)
Ora 11.50 – 12.15: Pauză
Ora 12.15 – 13.15: Forum cu invitații
Ora 13.15 – 15.00: Pauza de masă
Ora 15.00 – 16.00: Ateliere (partea I)
Ora 16.00 – 16.15: Pauză
Ora 16.15 – 17.15: Ateliere (partea a II-a)
Ora 17.15 – 18.00: Evaluare, încheiere
Teme pentru ateliere:
1. Pe drumul Duhului Sfânt în cateheză (Coordonator: Renáta Dezső, Cluj-Napoca)
2. Bune practici în construirea comunității în timpul catehezei (Coordonator: pr. Csaba Vass, Oradea)
3. Misiunea și educația misionară în timpul catehezei (Coordonatori: Veronika Vargáné Bögi, Erika Bálint, Seghedin)
4. Posibilitățile și ocaziile ascultării în timpul catehezei (Coordonator: pr. Sándor Pék, Oradea)
5. Educare pentru participare și mărturie în timpul catehezei (Coordonator: Ramóna Benedek, Oradea)
6. Introducerea în rugăciune drept putere de construire a comunității (Coordonator: Klára Szûcs, Katalin Szalainé Milasin, Seghedin)
Participarea este liberă. Înregistrările se fac până în data de 2 februarie a.c., ora 24.00 accesând link-ul: https://forms.gle/h5u3VytQ4Dv8HrxJ8. Cei interesați sunt rugați să aleagă două opțiuni pentru cele două ateliere.
14. Binecuvântarea Sf. Blaziu
Joi, 3 februarie 2022 cu ocazia sărbătorii Sf. Blaziu Episcop, martir, în bisericile Diecezei de Timișoara în cadrul Sfintelor Liturghii credincioșii participanți primesc binecuvântarea Sf. Blaziu (împotriva afecțiunilor și durerilor de gât), o celebrare specifică acestei sărbători. Preotul binecuvântează două lumânări care, apoi, sunt încrucișate și apropiate de gâtul persoanelor, în timp ce spune rugăciunea: „Prin mijlocirea Sfântului Blaziu, Episcop martir, să te elibereze Dumnezeu de bolile de gât și de orice altă boală”. Sfântul Blaziu a trăit în secolul IV și a fost episcop de Sebasta, în Armenia.
15. Cerc biblic la Ordinariatul Episcopal
La inițiativa Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, la Ordinariatul Episcopal a luat ființă un cerc biblic pentru adulții tineri. Întâlnirile au loc în fiecare prima și a treia joi a lunii de la ora 19.00. Următoarea întrunire va avea loc în data de 3 februarie a.c.
16. Adorație Euharistică pentru familii
În fiecare prima joi a lunii în biserica parohială din Timișoara IV Iosefin are loc o Adorație Euharistică pentru familii. Astfel joi, 3 februarie 2022 adorația va începe la ora 19.00.
17. Întâlnirea clerului diecezan, a persoanelor consacrate și a cateheților
Conform programului elaborat, sâmbătă, 5 februarie 2022 biserica Ordinului Piarist și Liceul Romano-Catolic Gerhardinum va găzdui întâlnirea preoților, a persoanelor consacrate și a cateheților din Dieceza de Timișoara. Evenimentul va începe la ora 10.00 cu Sf. Liturghie în biserică, după care se va continua în Aula Magna a Liceului Gerhardinum. Tema întâlnirii este: „Cateheza pentru copii, în parohii și biserici, și – în general – activitățile pentru copii.” În legătură cu acest eveniment Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, a subliniat următoarele în prima sa circulară din acest an: „Vedem că acolo, unde există comunități numeroase de credincioși, posibilitatea predării Religiei în școli ne este de mare folos. Acolo însă, unde avem diaspor㠖 și așa este în majoritatea localităților din Dieceza noastr㠖 trebuie să luăm foarte în serios cateheza din parohie, pentru că la școală prea puțin îi putem aborda pe copii.”
„Pe lângă faptul că nu renunțăm la predarea religiei în școli, trebuie să facem tot ce putem pentru ca copiii parohiilor noastre, inclusiv cei din filiale, să nu rămână fără pregătire religioasă, spirituală, comunitară corespunzătoare. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru ca ei să își iubească Biserica și comunitatea bisericească, astfel încât să poată deveni membri de încredere ai acesteia. Deoarece întâlnirea are un subiect catehetic, cu această ocazie îi invităm să ia parte și pe profesorii de religie și pe cateheții laici. Îi rog pe confrații mei în preoție să îi ajute pe toți să ajungă la această întâlnire. Sperăm că putem organiza evenimentul cu prezență fizică. În cazul în care suntem obligați să îl desfășurăm pe platforma Zoom, vom trimite o notificare cu câteva zile înainte pe grupul de preoți, unde vom trimite un link-ul corespunzător al platformei Zoom.”
Birou de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara
Tel. 0256/221115, e-mail: mediatm@gerhardus.ro

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 510, Ultimul acces: 2024-02-29 01:24:51