Cardinalul Hollerich: Reformele necesita un fundament stabil - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Hollerich: Reformele necesită un fundament stabil

[2022-01-29]
Arhiepiscopul Jean-Claude Hollerich
Un Cardinal iezuit care va juca un rol central în Sinodul despre Sinodalitate din 2023 a spus că reformele din Biserica Catolică necesit㠄un fundament stabil”. Într-un interviu amplu pentru ediția din februarie a revistei germane „Herder Korrespondenz”, Cardinalul Jean-Claude Hollerich a fost întrebat dacă ar putea lua în considerare introducerea de femei diaconi. El a spus: „Nu aș avea nimic împotrivă. Dar reformele au nevoie de un fundament stabil. Dacă Papa ar permite acum pur și simplu viri probati [hirotonirea preoțească a unor bărbaților maturi, căsătoriți] și diaconițe, pericolul schismei ar fi mare.”

„La urma urmei, nu este vorba doar de situația germană, unde poate doar o mică parte s-ar desprinde. În Africa sau în țări precum Franța, mulți Episcopi probabil nu ar fi de acord cu aceasta.” În iulie 2021, Papa Francisc l-a numit pe Cardinalul Hollerich, Arhiepiscop de Luxemburg, ca relator general al celei de-a 16-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor de la Roma. Evenimentul, cunoscut în mod obișnuit ca Sinodul despre Sinodalitate, a fost descris drept cel mai important eveniment eclesial de la Conciliul Vatican II, din 1962-65, încoace. Cardinalul Hollerich a declarat că crede că Papa Francisc a fost înțeles greșit: „Papa nu are nimic împotriva conservatorilor dacă ei învață din viață. La fel, nu are nimic împotriva reformatorilor dacă ei au în vedere Biserica în întregul ei. Și Papei nu îi plac luptele interioare din Biserică.”
„Am uneori impresia că Episcopii germani nu îl înțeleg pe Papa. Papa nu este liberal, este radical. Din radicalitatea Evangheliei vine schimbarea.” Cardinalul, care este și președintele Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), a recunoscut că reforma structurală este necesară, dar a spus că aceasta necesită consens. El a mai precizat că nu este vorba ca lucrătorii pastorali să devin㠄cler de categoria a doua. Nu trebuie să existe un cler hirotonit și unul nehirotonit, ci clericalismul trebuie distrus. Printre preoți, dar și printre laici”. Cardinalul în vârstă de 63 de ani a discutat și despre Liturghia latină, despre care a spus că are un text „foarte frumos”.
El a explicat că a folosit uneori limba latină când a celebrat Liturghia în capela sa privată, dar a avut rezerve cu privire la a face acest lucru într-un cadru parohial. „Știu că oamenii de acolo nu înțeleg latina și nu pot face nimic cu ea”, a spus el. „Dar mi s-a cerut să celebrez în latină în Anvers [Belgia], în ritul actual. Voi face aceasta, dar nu aș celebra în vechiul rit.” Arhiepiscopul Hollerich a spus că, fiind Cardinal, ar fi de așteptat să poarte o cappa magna (mantie mare), o haină cu trenă lungă. „Cu siguranță aș cădea, pentru că nu sunt obișnuit să merg cu o astfel de trenă”, a spus el. „Și mai ales, mi-ar fi rușine de moarte. Ce ar spune Cristos? Așa vă imaginați că îl urmez pe El? Să plutesc învăluit în purpură? «Am spus că acela care mă iubește trebuie să își ia crucea și să mă urmeze… nu să își ia trena purpurie». Aș avea impresia că îl trădez pe Cristos. Aceasta nu înseamnă că alți oameni nu ar putea să facă acest lucru într-un sens bun. Dar eu nu pot.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 363, Ultimul acces: 2023-12-05 13:45:32