Papa Francisc: Antidotul este purificarea cu adevarul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Antidotul este purificarea cu adevărul

[2022-01-29]
Papa Francisc
„Împreună pentru adevăr”. Sunt cuvintele-cheie din discursul Papei Francisc adresat participanților la simpozionul organizat în aceste zile de consorțiul internațional al media catolice „Catholic fact-checking”, primiți vineri, 28 ianuarie a.c., în audiență. Întâlnirea cu reprezentanții presei catolice, a remarcat Papa în discursul său, constituie o importantă ocazie de reflecție asupra „problematicii comunicării, în special asupra stilului comunicatorilor creștini în fața unor noduri legate de pandemia de Covid-19”.

Papa Francisc a remarcat că Sfântul Papă Paul al VI-lea, în mesajul pentru Ziua Comunicațiilor Sociale din 1972, spunea c㠄omul modern poate să recunoască cu ușurință faptul că multe din atitudinile, judecățile, luările de poziție, adeziunile și opozițiile sale se datorează unor cunoașteri de opinii și comportamente din ce în ce mai vaste și rapide care ajung la el prin instrumentele de comunicare socială”. În același timp, spunea mai departe Papa Montini, „excelența îndatoririi celui care informează constă nu doar în a releva ceea ce este posibil de întâlnit imediat, dar și în a căuta elemente de încadrare și de explicare cu privire la cauzele și circumstanțele respectivelor fapte pe care el trebuie să le semnaleze”. Prin urmare „această activitate cere o rigurozitate în ceea ce privește metoda” și, după cum explica Papa Paul al VI-lea, „în controlul și evaluarea critică a surselor, în spirit de fidelitate față de datele observate și în transmiterea lor integrală. Responsabilitatea este mai gravă atunci când comunicatorul ar fi chemat să adauge la simpla relatare a faptului, după cum deseori se întâmplă, elemente de judecată și de orientare.”
„Papa Montini vorbea de comunicare și de informare în general, dar cuvintele sale rezultă mai adecvate ca niciodată la realitate dacă ne gândim la o anumită dezinformare care circulă în web în zilele noastre. Într-adevăr, voi vă propuneți să evidențiați, întocmai, [așa-numitele] fake-news și informațiile parțiale sau derutante despre vaccinurile împotriva Covid-19 și ați început să o faceți punând în rețea diverse media catolice și implicând diferiți experți. Inițiativa voastră se naște ca un consorțiu care își propune să fie împreună pentru adevăr. Vă mulțumesc, mulțumesc pentru acest lucru.” În continuarea discursului, Papa a vorbit pe larg despre conținutul cuprins în această propunere: mai întâi, împreună, apoi, împreună pentru, în fine, adevăr.
„Antidotul împotriva oricărei forme de falsificare este a se lăsa purificați de adevăr. Adevărul curăță. Pentru creștin, adevărul nu este niciodată doar un concept privitor la judecata asupra lucrurilor: aceasta este numai o parte a adevărului. Adevărul privește viața întreagă. «În Biblie, [acesta] aduce cu sine semnificațiile de susținere, trăinicie, încredere. Adevărul este ceea ce îți permite să te sprijini ca să nu cazi. În acest sens relațional, unicul cu adevărat de încredere și demn de încredere, pe care unul poate conta, adică cel adevărat, este Dumnezeul cel viu. Iată afirmația lui Isus: Eu sunt adevărul (Ioan 14,6). Omul, așadar, descoperă și redescoperă adevărul când experimentează în el însuși ca fidelitate și demn de încredere din partea celui care îl iubește» (Mesaj pentru a 52-a Zi a comunicațiilor sociale – 2018). A lucra în serviciul adevărului înseamnă, de aceea, a căuta ceea ce favorizează comuniunea și promovează binele tuturor, nu ceea ce izolează, dezbină și opune, nu ceea ce duce la conflict.”
La finalul discursului, Papa a îndemnat să amintim mereu în rugăciunile noastre victimele pandemiei și rudele lor, precum și pe cei care, chiar dacă nu au fost infectați de virus, au murit în serviciul oamenilor bolnavi: „Ei sunt eroii din aceste zile, numeroșii eroi nevăzuți”. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 364, Ultimul acces: 2023-11-28 06:19:40