Liturghie cu recviem pentru pr. Cazanel Francisc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghie cu recviem pentru pr. Căzănel Francisc

[2022-01-28]
Miercuri, 26 ianuarie 2022, în biserica „Adormirea Maicii Domului” din Slănic Moldova, s-a celebrat o Sfântă Liturghie în amintirea pr. Căzănel Francisc, la împlinirea celor zece ani de când a fost chemat în casa Tatălui. La celebrare au fost prezenți PS Petru Sescu, Episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, pr. Toma Encuță, prietenul și colegul pr. Francisc, pr. Daniel Bordea, nepotul părintelui, și mai mulți preoți din Decanatul de Trotuș.

La începutul Sfintei Liturghii, a luat cuvântul parohul, pr. Benone Butacu, care a adresat un cuvânt de bun-venit Episcopilor, preoților, familiei părintelui răposat și tuturor oaspeților și credincioșilor prezenți la celebrare, motivând prezența tuturor cu aceste cuvinte: „Astăzi se împlinesc zece ani de când părintele Francisc a fost chemat de Tatăl ceresc să celebreze Liturghia veșnică. Ne-am adunat în acest moment, în sfânta biserică, să îi aducem laudă și mulțumire bunului Dumnezeu pentru darul pe care l-a făcut familiei Căzănel, Diecezei de Iași și comunității noastre din Slănic Moldova și Cerdac, în persoana părintelui Francisc.”
Predica a fost ținută de pr. Toma Encuță, care a amintit că venea foarte des la Slănic Moldova să îl viziteze pe „pr. Frăncel” (așa îi plăcea să îi spună), deoarece au fost prieteni foarte apropiați și colegi de bancă în timpul seminarului. La începutul predicii, pr. Toma a povestit visul său în care l-a văzut pe pr. Frăncel cum se afla la Episcopie la Iași, la o celebrare: „Mi-a zâmbit, era atât de frumos la chip, am dialogat cu el și așteptam să ieșim la altar la celebrarea Euharistiei. În acea așteptare, la un moment dat, mi-am spus: «Părintele a trecut dincolo, este acasă în eternitatea fericită, să îi pun o întrebare». M-am apropiat de el și i-am spus: «Frăncel, cum este acolo?» Mi-a zâmbit și apoi s-a încheiat visul. Și visul s-a deschis atunci când pr. Benone mi-a spus să vin să predic la zece ani de când pr. Frăncel a fost chemat la Tatăl.” Acesta a fost visul pr. Toma, care ținea foarte mult la pr. Frăncel, pe care l-a caracterizat ca fiind un păstor plin de iubire, un om între oameni, un om al lui Dumnezeu. Pr. Toma a amintit că, înainte să moară, în momentele de încercare și durere, pr. Frăncel cânta „Cristos a înviat” și „Măreț biruitor al morții”. Așa a fost trecerea părintelui răposat la cele veșnice.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a spus că și-a dorit să vină să celebreze, aici, la Slănic Moldova, o Liturghie pentru sufletul pr. Francisc, deoarece i-a fost mereu alături în timpul slujirii sale și îndeosebi când a construit o casă pentru seminariștii din Iași. Excelența sa a subliniat că pr. Francisc s-a lăsat consumat și a oferit slujirea sa pentru seminariști, preoți și credincioși. Preasfințitul Petru Sescu a amintit că îl vizita des pe pr. Francisc, care era mereu vesel și plin de viață și ne-a îndemnat să nu uităm de înaintașii noștri care au slujit și s-au dăruit pentru binele tuturor. Mulțumim Domnului pentru darul pe care l-a făcut comunității din Slănic Moldova și Cerdac în persoana pr. Francisc Căzănel. De asemenea, mulțumim episcopilor, preoților și credincioșilor prezenți la frumoasa celebrare și, așa cum ne-a îndemnat PS Petru Gherghel, să îndreptăm o rugăciune și un mulțumesc pentru pr. Francisc. (sr. Magda Paliștan SCMP pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 333, Ultimul acces: 2023-12-02 07:46:12