Papa Francisc: Sfantul Iosif, omul care „viseaza” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Sfântul Iosif, omul care „visează”

[2022-01-26]
Audiența generală de miercuri
„În Biblie, ca și în culturile popoarelor antice, visele erau considerate un mijloc prin care se revela Dumnezeu”, a amintit Papa Francisc la cateheza generală de miercuri, 26 ianuarie 2022. Și a continuat: „Visul simbolizează viața spirituală a fiecăruia dintre noi, acel spațiu interior, pe care fiecare este chemat să îl cultive și să îl păzească, unde Dumnezeu se manifestă și adesea ne vorbește.” Pontiful a continuat seria de cateheze dedicate Sf. Iosif, astăzi vorbind despre acesta „ca om care visează”.

Următorul lucru subliniat de Sfântul Părinte în cateheza sa a fost faptul că înlăuntrul nostru nu există doar glasul lui Dumnezeu, ci atâtea alte glasuri. „De exemplu, glasurile fricilor noastre, glasurile experiențelor trecute, glasurile speranțelor; și există și glasul celui rău care vrea să ne înșele și să ne încurce. Așadar, este important să reușim să recunoaștem glasul lui Dumnezeu în mijlocul atâtor alte glasuri. Iosif demonstrează că știe să cultive tăcerea necesară și, mai ales, să ia deciziile corecte în fața Cuvântului pe care Domnul i-l adresează în interior. Ne va face bine să reluăm astăzi cele patru vise prezentate în Evanghelie și care îl au pe el ca protagonist, pentru a înțelege cum să stăm în fața revelației lui Dumnezeu.” Drept urmare, o bună parte din cateheză Papa a dedicat-o tocmai rememorării celor patru vise ale Sf. Iosif.
După momentul de recapitulare, a îndemnat credincioșii să recurgă a Sf. Iosif, care poate să ne ajute să ne deschidem „la dialogul cu Dumnezeu, pentru a regăsi lumină, forță și pace”. După ce a enumerat diverse încercări pe care părinții le au cu copiii, a spus: „Nu vă înspăimântați. Da, există durere. Multă. Dar gândiți-vă cum a rezolvat Iosif problemele și cereți-i lui Iosif să vă ajute. A nu condamna niciodată un copil. Mă cuprinde un sentiment de compasiune – așa simțeam în Buenos Aires – când mergeam în autobuz și treceam prin fața pușcăriei: era coada de persoane care trebuiau să intre pentru a-i vizita pe deținuți. Și erau mame acolo, care îmi provocau atâta compasiune: în fața problemei unui copil care a greșit, este închis, nu îl lăsau singur, se expuneau și îl însoțeau. Acest curaj; curaj de tată și de mamă care îi însoțesc pe copii mereu, mereu.”
Ca la toate celelalte cateheze din această serie, și acum Pontiful a încheiat cu o rugăciune: „Sfinte Iosif, tu ești omul care visează, învață-ne să recuperăm viața spirituală ca locul interior în care Dumnezeu se manifestă și ne mântuiește. Elimină din noi gândul că rugăciunea este inutilă; ajută pe fiecare dintre noi să corespundem la ceea ce Domnul ne indică. Fie ca raționamentele noastre să fie iradiate de lumina Duhului, inima noastră să fie încurajate de forța Sa și fricile noastre să fie salvate de milostivirea Sa. Amin.”
După cateheză s-a rugat cu cei prezenți pentru Ucraina: „Și acum, cu Tatăl Nostru, vă invit să ne rugăm pentru pacea în Ucraina, și să facem asta des în cursul acestei zile: să cerem cu insistență Domnului ca acea țară să poată vedea înflorind fraternitatea și să depășească răni, frici și diviziuni. Am vorbit despre holocaust. Dar gândiți-vă că [în Ucraina] peste cinci milioane au fost eliminați în timpul ultimului război. Este un popor suferind; a suferit foamea, a suferit atâtea cruzimi și merită pacea. Rugăciunile și invocațiile care se înalță astăzi până la cer să atingă mințile și inimile responsabililor de pe pământ, pentru a face să prevaleze dialogul și binele tuturor să fie pus înaintea intereselor de parte. Vă rog, să nu mai fie niciodată războiul. Să ne rugăm pentru pace cu Tatăl Nostru: este rugăciunea copiilor care se adresează aceluiași Tată, este rugăciunea care ne face frați, este rugăciunea fraților care imploră reconciliere și înțelegere.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 542, Ultimul acces: 2024-10-30 20:49:48