Patriarhul Daniel: Rugaciune de multumire si comemorare pentru unitate nationala (Text integral) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel: Rugăciune de mulțumire și comemorare pentru unitate națională (Text integral)

[2022-01-24]
de Sorin Ionițe

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat luni, 24 ianuarie 2022, slujba de Te Deum cu ocazia aniversării a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Catedrala Patriarhală, și a rostit la final un cuvânt intitulat „Rugăciune de mulțumire și comemorare pentru unitate națională”.
Text integral:
Rugăciune de mulțumire și comemorare pentru unitate națională
Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, de la 24 ianuarie 1859, a însemnat încununarea unui întreg proces de cultivare a unității naționale a românilor, proces în care Biserica Ortodoxă Română și-a adus o contribuție esențială.
Unirea Principatelor Române a fost susținută de numeroși slujitori ai Bisericii. Prin ierarhii, preoți de mir, monahi și teologi mireni, Biserica Ortodoxă a contribuit, deopotrivă în Moldova și în Țara Românească, la acest act fundamental al istoriei noastre.
Contemporanii au numit data de 24 ianuarie 1859 „Ziua cea mare a veacului”, deoarece au înțeles că Unirea Principatelor Române, începută la Iași, în data de 5 ianuarie 1859, și desăvârșită la București, în data de 24 ianuarie 1859, constituie piatra de temelie a noului stat unitar român.
În acest sens, am afirmat adesea că Unirea de la 24 ianuarie 1859 trebuie considerată ca fiind „Unirea de bază”, nu „Unirea cea mică”, deoarece ea a constituit baza pentru formarea statului unitar român, în anul 1862, numit ROMÂNIA, fundament pentru obținerea independenței naționale românești în urma Războiului de Independență din 1877-1878, temelie pentru ridicarea României la rang de Regat în anul 1881, și apoi temelie pentru Marea Unire din 1 decembrie 1918, de la Alba-Iulia, precedată de Unirea Basarabiei cu Regatul României, la 27 martie 1918 și de Unirea Bucovinei cu Regatul României, la 28 noiembrie 1918.
Aniversarea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 a devenit Sărbătoare națională (prin Legea nr. 171/2014), iar în anul 2016, prin promulgarea modificării adusă Art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, a fost declarată Sărbătoare națională legală, în care nu se lucrează.
Această sărbătoare este o zi în care aducem mulțumire lui Dumnezeu și comemorăm cu recunoștință pe toți cei care au contribuit la Unirea Principatelor Române, arătând astfel importanța unității și a demnității noastre naționale în contextul cooperării internaționale prezente și viitoare.
La 24 ianuarie 1859, pe cunoscutul Deal al Mitropoliei, într-o clădire a Mitropoliei Țării Românești s-au desfășurat lucrările Adunării elective a Munteniei, care a ales pe Domnitorul Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și Domnitor al Țării Românești. Înainte de alegere, membrii Adunării elective au jurat pe Sfânta Evanghelie și pe Sfânta Cruce, înaintea icoanei Sfintei Treimi, că vor vota pentru Unirea Principatelor Române.
Momentul acela binecuvântat a fost imortalizat de pictorul Theodor Aman în tabloul „Proclamarea Unirii”, finalizat în anul 1861. Acest tablou poate fi văzut în aceste zile, într-o expoziție specială, la Muzeul Național de Istorie a României din București.
Astăzi, la slujba de TE DEUM din Catedrala Patriarhală și noi ne-am rugat Preasfintei Treimi, Izvorul etern al unității și al comuniunii, să ne ajute să păstrăm și să cultivăm permanent unitatea națională, conviețuirea pașnică și cooperarea demnă cu alte popoare, spre binele poporului român și al României.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 215, Ultimul acces: 2023-01-30 05:57:58