Papa Francisc: Cuvantul lui Dumnezeu reaprinde speranta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Cuvântul lui Dumnezeu reaprinde speranța

[2022-01-23]
În Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, Papa Francisc le-a reamintit creștinilor că Dumnezeu le vorbește prin Scripturi, umplându-i de speranță și călăuzindu-i în călătoria credinței. „Cuvântul… este în centru: el îl dezvăluie pe Dumnezeu și ne conduce la om”, a spus Papa pe 23 ianuarie 2022. Sfântul Părinte a celebrat Liturghia în Bazilica San Pietro în a patra celebrare anuală a Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu, în cadrul căreia a conferit pentru prima dată în mod oficial unor laici catolici slujirile de lector și catehet. În predica sa de la Liturghie, Pontiful a reflectat la „Dumnezeul apropiat” care ne călăuzește prin cuvântul Său. Dumnezeu „vrea să te ridice din poverile care te strivesc, vrea să încălzească frigul iernilor tale, vrea să lumineze zilele tale întunecate, vrea să susțină pașii tăi nesiguri. Și face aceasta cu Cuvântul Său, cu care îți vorbește pentru a reaprinde speranța în cenușa fricilor tale, pentru a te face să regăsești bucuria în labirinturile tristeților tale, pentru a umple de speranță amărăciunea singurătăților. Te face să mergi, dar nu într-un labirint: te face să mergi pe drum, pentru a-l găsi mai mult, în fiecare zi.”

După proclamarea Evangheliei, candidații la slujirile de catehet și lector au fost chemați pe nume, la care au răspuns: „Iată-mă”. Papa Francisc a stabilit slujirea cateheților ca pe o slujire vocațională instituită în cadrul Bisericii Catolice, în luna mai a anului trecut. Slujirea nou instituită este pentru laicii care au o chemare specială de a sluji Biserica Catolică în rolul de învățător al credinței. Slujirea durează pentru întreaga viață, indiferent dacă persoana desfășoară sau nu activ această activitate în fiecare etapă a vieții sale. Papa a schimbat legislația bisericească în ianuarie 2021, astfel încât și femeile să poată fi instituite oficial în slujirile laice de lector și acolit. Un lector este o persoană care citește Scriptura – altceva decât Evanghelia, care este proclamată doar de diaconi și preoți – înaintea comunității la Liturghie.
În predica sa, Papa Francisc a arătat c㠓în această celebrare câțiva frați și surori ai noștri sunt instituiți lectori și cateheți. Sunt chemați la misiunea importantă de a sluji Evanghelia lui Isus, de a o proclama, pentru ca mângâierea Lui, bucuria Lui și eliberarea Lui să ajungă la toți. Aceasta este și misiunea fiecăruia dintre noi: a fi vestitori credibili, profeți ai Cuvântului în lume. De aceea, să fim pasionați de Sfânta Scriptură, să ne lăsăm modelați lăuntric de Cuvânt, care dezvăluie noutatea lui Dumnezeu și ne face să îi iubim pe ceilalți fără încetare. Să repunem Cuvântul lui Dumnezeu în centrul pastorației și al vieții Bisericii!”
„Surori și frați”, a mai spus Sfântul Părinte în predică, „Cuvântul lui Dumnezeu ne schimbă… pătrunzând în suflet ca o sabie. Pentru că, dacă pe de o parte mângâie, dezvăluindu-ne fața lui Dumnezeu, pe de altă parte provoacă și zdruncină, ducându-ne din nou la contradicțiile noastre. Ne pune în criză. Nu ne lasă liniștiți, dacă prețul acestei liniști este plătit de o lume sfâșiată de nedreptate și de foame, iar cheltuielile sunt plătite mereu de cei mai slabi… Cuvântul lui Dumnezeu ne invită să ieșim la suprafață, să nu ne ascundem în spatele complexității problemelor… Ne îndeamnă să acționăm, să unim cultul lui Dumnezeu și îngrijirea omului. Pentru că Sfânta Scriptură nu ne-a fost dată pentru a ne întreține, pentru a ne alinta într-o spiritualitate angelică, ci pentru a ieși în întâmpinarea celorlalți și a ne apropia de rănile lor.”
După predică, Papa Francisc a continuat cu ritualul conferirii slujirilor de lector și catehet. El a început cu lectorii, care au îngenuncheat unul câte unul înaintea lui pentru a primi o Biblie. Francisc s-a rugat asupra fiecăruia cu cuvintele: „Primiți cartea Sfintei Scripturi și transmiteți cu fidelitate Cuvântul lui Dumnezeu, ca să încolțească și să aducă roade în inimile oamenilor”. Cei instituiți ca și cateheți au îngenuncheat și ei înaintea Papei Francisc, care le-a înmânat fiecăruia câte un crucifix de argint, spunându-le: „Primiți acest semn al credinței noastre, tronul adevărului și al iubirii lui Cristos: vestiți-l prin viața, acțiunile și cuvântul vostru”. Două persoane din regiunea amazoniană din Peru au fost făcute oficial cateheți de către Papă, împreună cu alți candidați din Brazilia, Ghana, Polonia și Spania. Slujirea de lector a fost conferită unor laici catolici din Coreea de Sud, Pakistan, Ghana și Italia.
Papa Francisc a declarat Duminica a treia din timpul de peste an o zi specială pentru celebrarea Cuvântului lui Dumnezeu, când a emis Scrisoarea apostolic㠄Aperuit illis”, în 2019, la aniversarea a 1.600 de ani de la moartea Sfântului Ieronim, care a tradus Biblia în latină în secolul al IV-lea. Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare este departamentul Vatican responsabil cu promovarea Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu. Din cauza măsurilor împotriva răspândirii COVID-19, aproximativ 2.000 de persoane au participat la Liturghia papală, un mic procent din capacitatea totală a Bazilicii. Toți cei care au participat au primit o carte cu comentarii ale Părinților Bisericii la capitolele al patrulea și al cincilea din Evanghelia Sfântului Luca.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 517, Ultimul acces: 2024-07-07 09:43:41