Papa Francisc: Evanghelia intra in prezentul vietii si il umple cu Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Evanghelia intră în prezentul vieții și îl umple cu Dumnezeu

[2022-01-23]
În Duminica dedicată celebrării Cuvântului lui Dumnezeu, Papa Francisc a subliniat valoarea acestuia: viu și eficace, el luminează, mângâie și face ordine în viața noastră. Dar este și far care călăuzește parcursul sinodal început în Biserică. Dacă îl ascultăm și ne familiarizăm cu el, „ne va aduce noutatea și bucuria lui Dumnezeu”. Aceasta este esența reflecției pe care Sfântul Părinte a oferit-o credincioșilor cu ocazia recitării rugăciunii Angelus în a treia Duminică din timpul de peste an, care, din dorința Papei Francisc, începând din 2019, este Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine bogăția și valoarea lui, în existențele individuale și într-un spirit ecumenic. Vă oferim discursul Sfântului Părinte după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.

Iubiți frați și surori, bună ziua!
În Evanghelia de la liturgia de astăzi, îl vedem pe Isus care inaugurează predica Sa (cf. Luca 4,14-21): este prima predică a lui Isus. Merge la Nazaret, unde a crescut, și participă la rugăciunea din sinagogă. Se ridică pentru a citi și în sulul profetului Isaia găsește textul referitor la Mesia, care proclamă un mesaj de mângâiere și eliberare pentru săraci și asupriți (cf. Isaia 61,1-2). După ce a terminat lectura, „ochii erau ațintiți spre El” (v. 20). Și Isus începe spunând: „Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta” (v. 21). Să ne oprim asupra acestui astăzi. Este primul cuvânt al predicii lui Isus prezentat de Evanghelia lui Luca. Rostit de Domnul, indică un „astăzi” care străbate fiecare epocă și rămâne mereu valabil. Cuvântul lui Dumnezeu este mereu „astăzi”. Începe un „astăzi”: când tu citești Cuvântul lui Dumnezeu, în sufletul tău începe un „astăzi”, dacă tu îl înțelegi bine. Astăzi. Profeția lui Isaia dăinuia de multe secole înainte, însă Isus, „cu puterea Duhului” (v. 14), o face actuală și, mai ales, o duce la împlinire și indică modul de a primi Cuvântul lui Dumnezeu: astăzi. Nu ca o istorie antică, nu: astăzi. Astăzi vorbește inimii tale.
Consătenii lui Isus sunt uimiți de cuvântul Său. Deși, încețoșați de prejudecăți, nu cred în El, își dau seama că învățătura Sa este diferită de cea a celorlalți învățători (cf. v. 22): intuiesc că în Isus este mai mult. Ce anume? Este ungerea Duhului Sfânt. Uneori se întâmplă că predicile noastre și învățăturile noastre rămân generice, abstracte, nu ating sufletul și viața oamenilor. Și de ce? Pentru că le lipsește forța acestui astăzi, ceea ce Isus „umple de sens” cu puterea Duhului este acel astăzi. Astăzi îți vorbește. Da, uneori se ascultă conferințe impecabile, discursuri bine construite, însă care nu mișcă inima și astfel totul rămâne ca mai înainte. Și atâtea predici – o spun cu respect dar cu durere – sunt abstracte, și în loc să trezească sufletul, îl adorm. Când credincioșii încep să se uite la ceas – „când va termina acesta?” – adorm sufletele. Predica riscă aceasta: fără ungerea Duhului sărăcește Cuvântul lui Dumnezeu, ajunge în moralism sau în concepte abstracte; prezintă Evanghelia cu dezlipire, ca și cum ar fi în afara timpului, departe de realitate. Și nu acesta este drumul. Dar un cuvânt în care nu pulsează forța lui astăzi nu este demn de Isus și nu ajută viața oamenilor. De aceea, cel care predică, vă rog, este primul care trebuie să experimenteze acel astăzi al lui Isus, așa încât să îl poată comunica în „astăzi”-ul celorlalți. Și dacă vrea să țină lecții, conferințe, să o facă, dar în altă parte, nu în momentul predicii, unde trebuie să dea Cuvântul așa încât să zdruncine inimile.
Iubiți frați și surori, în această Duminică a Cuvântului lui Dumnezeu, aș vrea să le mulțumesc predicatorilor și vestitorilor Evangheliei care rămân fideli Cuvântului care zdruncină inima, care rămân fideli față de acel „astăzi”. Să ne rugăm pentru ei, pentru ca să trăiască acel astăzi al lui Isus, forța dulce a Duhului Său care face vie Scriptura. De fapt, Cuvântul lui Dumnezeu este viu și eficace (cf. Evrei 4,12), ne schimbă, intră în evenimentele noastre, luminează cotidianul nostru, mângâie și face ordine. Să ne amintim: Cuvântul lui Dumnezeu transformă o zi oarecare în acel „astăzi” în care Dumnezeu ne vorbește. Așadar, să luăm Evanghelia în mână, în fiecare zi un mic text de citit și de recitit. Purtați în buzunar Evanghelia sau în geantă, pentru a o citi în călătorie, în orice moment, și a o citi cu calm. Cu timpul vom descoperi că acele cuvinte sunt făcute întocmai pentru noi, pentru viața noastră. Ne vor ajuta să primim fiecare zi cu o privire mai bună, mai senină, pentru că atunci când Evanghelia intră în acel „astăzi”, îl umple de Dumnezeu. Aș vrea să vă fac o propunere. În duminicile din acest an liturgic este proclamată Evanghelia lui Luca, Evanghelia milostivirii. De ce să nu o citim și personal, în întregime, un mic text în fiecare zi? Un mic text. Să ne familiarizăm cu Evanghelia, ne va aduce noutatea și bucuria lui Dumnezeu!
Cuvântul lui Dumnezeu este și farul care conduce parcursul sinodal început în toată Biserica. În timp ce ne angajăm să ne ascultăm reciproc, cu atenție și discernământ – pentru că nu înseamnă a face o investigație de opinii, nu, ci a discerne Cuvântul, acolo – să ascultăm împreună Cuvântul lui Dumnezeu și pe Duhul Sfânt. Sfânta Fecioară Maria să ne dobândească statornicia pentru a ne hrăni în fiecare zi din Evanghelie.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori,
Ieri la San Salvador au fost beatificați preotul iezuit Rutilio Grande García și doi însoțitori laici, și preotul franciscan Cosme Spessotto, martiri ai credinței. Ei au fost alături de săraci mărturisind Evanghelia, adevărul și dreptatea până la vărsarea sângelui. Exemplul lor eroic să trezească în toți dorința de a fi făcători curajoși de fraternitate și de pace. Aplauze pentru noii fericiți!
Urmăresc cu îngrijorare creșterea tensiunilor care amenință să dea o nouă lovitură păcii în Ucraina și pun în discuție siguranța în continentul european, cu repercusiuni și mai vaste. Fac un apel din inimă tuturor persoanelor de bunăvoință, pentru ca să înalțe rugăciuni către Dumnezeul atotputernic, pentru ca fiecare acțiune și inițiativă politică să fie mai mult în slujba fraternității umane decât a intereselor de parte. Cel care urmărește propriile scopuri în dauna celorlalți disprețuiește propria vocație de om, pentru că toți am fost creați frați. Pentru aceasta și cu preocupare, date fiind tensiunile actuale, propun ca miercurea următoare, 26 ianuarie, să fie o zi de rugăciune pentru pace.
În contextul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, am primit propunerea venită din mai multe părți și l-am proclamat pe Sfântul Irineu din Lyon Doctor al Bisericii Universale. Învățătura acestui sfânt păstor și învățător este ca o punte între Orient și Occident: pentru această îl indicăm drept Doctor al Unității, Doctor Unitatis. Domnul să ne dea, prin mijlocirea lui, să lucrăm toți împreună pentru unitatea deplină a creștinilor.
Și acum adresez salutul meu vouă tuturor, dragi credincioși din Roma și pelerini veniți din Italia și din alte țări. Salut îndeosebi familia spirituală a Slujitorilor suferinței și pe scoutiștii Agesci din Lazio. Și vă că este și un grup de conaționali: salut argentinienii prezenți aici. Precum și pe tinerii Neprihănitei. Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 210, Ultimul acces: 2023-02-03 09:33:41