Prof. Otilia Balas a trecut la Domnul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prof. Otilia Bălaș a trecut la Domnul

[2022-01-23]
Cu tristețe în suflet, vă anunțăm că în seara zilei de astăzi, sâmbătă, 22 ianuarie 2022, doamna Otilia Bălaș a trecut la Domnul. A fost o neobosită lucrătoare în via Domnului, activând în Eparhia de Oradea și în întreaga Biserică Catolică din România, ani de-a rândul, cu o dragoste și dăruire extraordinară, fiind președinta Reuniunii Mariane din Eparhia de Oradea pentru mult timp.

Eparhia de Oradea, împreună cu păstorul său Preasfinția Sa Virgil Bercea, preoții, persoanele consacrate, membrii Reuniunii Mariane, precum și toți credincioșii care au cunoscut-o, se roagă pentru sufletul adormitei serve a lui Dumnezeu, Otilia. Mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru marele dar al prezenței Doamnei Otilia printre noi, Îl rugăm să-i facă parte cu drepții și să o primească în Împărăția Sa. Veșnica ei pomenire!
* * *
Câteva date biografice ale prof. Otilia Bălaș: La 16 iunie 1930 s-a născut la Satu Mare în casa bunicilor dinspre tată. Tatăl său, Soran Augustin, era preot greco-catolic în comuna Moișeni din Țara Oașului. Mama ei, Virginia, a fost casnică. Tatăl ei a fost preot și în comunele Benesat din apropierea orașului Baia Mare, apoi la Certeze-Oaș până la cedarea Ardealului de Nord (1940). A crescut în preajma bisericii, în șoapte și cântec de rugăciune, în lumina „Mănăstirii Bixad”, unde era la toate pelerinajele; tatăl îi era chemat pentru mărturisiri, călugării neputând face față miilor de pelerini. În 1940 a trecut în Eparhia de Lugoj, tatăl ei fiind numit preot în comuna Liebling din județul Timiș – Torontal.
În 1946 a devenit membră a Reuniunii Mariane „Imaculata Concepție”, prin binecuvântarea ÎPS Valeriu Traian Frențiu (era în clasa a IV-a, astăzi clasa a VIII-a). În 1950 a devenit studentă la „Facultatea de Filologie”, secția „Limba și Literatura român㔠a Universității din Cluj, pe care a terminat-o în 1954. Atunci s-a căsătorit cu Eugen Bălaș, medic la Marghita, fiu de preot greco-catolic, absolvent al Liceului „Sfântul Vasile” din Blaj. A intrat în învățământ, profesoară la Liceul din Marghita. În 1956 s-a stabilit la Oradea, unde a fost profesoară la Liceul „Mihai Eminescu”, „Liceul Teoretic Nr. 5”, „Liceul Teoretic Nr.2”, „Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, de unde s-a pensionat, și la ,,Liceul Greco Catolic” înființat după 1989. Împreună cu soțul Eugen au doi copii, Marius și Dan Bălaș; trei nepoate și cinci strănepoți. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 293, Ultimul acces: 2023-06-01 19:53:23