Parintele Proclu a plecat de cinci ani la ceruri, dar pilda smereniei sale este inca vie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Părintele Proclu a plecat de cinci ani la ceruri, dar pilda smereniei sale este încă vie

[2022-01-28]
de Sorin Ionițe

La cinci ani de la mutarea la Domnul, exemplul de smerenie și vorbele Părintelui Proclu Nicău stârnesc dorul după Dumnezeu.
„Nimica sunt, nimica pot, nimica am”, erau cuvintele pe care le avea mereu pe buze. I le-ar fi spus un înger unui bătrân ca rețetă pentru mântuire, arată pustnicul în lucrarea „Lupta pentru smerenie și pocăință”.
Părintele a îmbrățișat viața monahală la vârsta de 12 ani și considera smerenia cea mai mare virtute.
„Și aceste cuvinte, tot un cuvânt sunt: smerenia. Și cine se smerește, caută să fugă de tulburări… În viața de obște, de tulburări nu poți fugi; numai atâta: să ții gura închisă, să zici «Doamne Iisuse», și să răspunzi numai strictul necesar; cât este nevoie”.
Fiind căutat tot timpul de oameni pentru sfaturi duhovnicești, celor mai mulți Părintele Proclu le spunea: „Ați venit la un moș prost de cap, fără carte, la păcătosul pământului! Viața mea e un deal și-o vale, nimic folositor”.
Despre Părintele Proclu a scris pentru Basilica.ro unul dintre ucenicii săi, Pr. Răzvan Ionescu. El l-a numit „un ascet angajat în Hristos”. Vezi textul integral.
Părintele Proclu (Gheorghe Nicău) s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. El a intrat în obștea Mănăstirii Sihăstria Neamț la vârsta de 12 ani,.
În anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale. De acolo a fost alungat de comuniști, în urma decretului din 1959. Cu binecuvântarea Părintelui Cleopa Ilie, Părintele Proclu s-a retras în satul natal, Mitocu Bălan, unde a viețuit într-o chilie la poalele pădurii.
A trecut la cele veșnice în 28 ianuarie 2017 și a fost înmormântat la Sihăstria Putnei.
Parastas la Sihăstria Putnei
Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, la Mănăstirea Sihăstria Putnei va avea loc slujba parastasului pentru Părintele Proclu, la cinci ani de la trecerea sa la cele veșnice. După slujbă, va avea loc și lansarea cărții: „Doamne, să ajungă toți în Rai!”, o broșură ce conține cuvinte de folos și sfaturi ale Părintelui. Vezi programul evenimentului.
Trăirea pustnicului este descrisă și în cele două volume intitulate „File de pateric – Părintele Proclu” lansate tot de Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 177, Ultimul acces: 2023-03-20 17:12:12