Intr-o zi de 31 ianuarie, la varsta de 90 de ani, Mitropolitul Bartolomeu Anania pleca la cele vesnice - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Într-o zi de 31 ianuarie, la vârsta de 90 de ani, Mitropolitul Bartolomeu Anania pleca la cele veșnice

[2022-01-31]
de Sorin Ionițe

„Singurul lucru cert în viața aceasta este moartea”, considera Mitropolitul Bartolomeu Anania. A gustat această certitudine în data de 31 ianuarie 2011, după 90 de ani de viață, din care șase a suferit detenție cruntă la Aiud, trecând prin așa-zisul proces de „reeducare”.
„Moartea nu este un fenomen, ci o pregătire a omului pentru ceea ce urmează. Noi, creștinii ortodocși, cunoaștem că sufletul omului nu moare, ci se transformă dintr-un mod de existență în altul, știut numai de Dumnezeu. Moartea este relativă, e o punte de trecere dintr-o stare în alta. Noi credem în învierea morților și în propria noastră înviere”, spunea IPS Bartolomeu.
Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile, județul Vâlcea.
A studiat la Seminarul „Central” din București în perioada 1933-1941. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la „Academia Andreian㔠din Sibiu, obținând licența în Teologie în anul 1948. În 1944 s-a înscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj.
Până în anul 1958 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Administrației Patriarhale, după care au urmat cei șase ani la închisoarea de la Aiud, fiind supus așa numitelor activități de reeducare.
În 1966, la doi ani după eliberarea din închisoare, a fost trimis de către Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite ale Americii, unde a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române.
Zece ani mai târziu se întoarce în țară, unde va îndeplini funcția de director al Institutului Biblic până în 1982, anul în care s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica în totalitate scrisului.
În anul 1993, la 21 ianuarie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit și instalat arhiereu.
În anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania era instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.
Ierarhul cărturar a trecut la cele veșnice în 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.
Activitatea literară
A fost ucenicul literar al poetului Tudor Arghezi, unul dintre puținii scriitori români care au reușit să ofere limbii noastre un chip poetic cu adevărat nou, după ceea ce-i dăruise deja Eminescu.
Din anul 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în anul 1982 a fost distins cu Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea, din 22 noiembrie 2010 este membru de onoare al Academiei Române.
Istoria Literaturii îl reține ca poet, dramaturg și memorialist, iar anii care s-au scurs de la debutul din 1935 și până astăzi îl prezintă cititorilor nu doar ca un scriitor de talent, ca un estet, dar și ca un iubitor de sensuri și semnificații adânci.
Pentru aceste motive, el se înscrie în linia celor care, de la Arghezi și Voiculescu și până la Ioan Alexandru, au înțeles că poezia și scrisul în general țin de revelație și trebuie să slujească nu doar frumosului, ci și binelui.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 451, Ultimul acces: 2024-02-22 22:11:09