Deschisa publicului, la Gaza, o biserica din secolul al V-lea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Deschisă publicului, la Gaza, o biserică din secolul al V-lea

[2022-02-01]
La Gaza, după o lungă restaurare, a fost deschisă publicului o biserică din secolul al V-lea. Situl arheologic descoperit în urmă cu 25 de ani a fost inaugurat săptămâna trecută. Părintele Gabriel Romanelli a exprimat marea bucurie trăită de creștini și de mica comunitate catolică. Trei ani de lucrări de restaurare și o finanțare de aproximativ două milioane de euro au făcut posibilă salvarea și redeschiderea pentru public, la 24 ianuarie a.c., a unei biserici bizantine din secolul al V-lea, descoperită în 1997, în apropiere de Jabalia, la patru kilometri la nord de Gaza, cu tezaurul său de inscripții grecești și, mai ales, cu 400 de metri pătrați de mozaicuri, partea cea mai prețioasă din cei 800 de metri pătrați de suprafață restaurată. Pe mozaicuri, care au în prim-plan scene de vânătoare, faună și floră, apar palmieri, pomi fructiferi, ciorchini de struguri, lei, gazele, cai, vaci și alte animale.

Lucrarea, realizată de organizația neguvernamentală francez㠄Première Urgence Internationale”, în colaborare cu Școala biblică și arheologică franceză din Ierusalim”, cu o donație de 250.000 de auro făcută de British Council, este de o importanță fundamentală pentru Gaza și istoria sa, deoarece reflectă perioada creștin㠖 după cum a explicat arheologul René Elter, directorul științific al lucrărilor de restaurare a mănăstirii Sfântul Ilarion, singurul sit arheologic, alături de biserică, accesibil publicului din Gaza. Mozaicurile și întreaga biserică, au fost deteriorate „de trecerea tancurilor în timpul războiului din 2012”. De asemenea, deceniile de conflict au provocat pierderi grele în patrimoniul istoric al Fâșiei Gaza, care conține rămășițele a cinci milenii de istorie, de la epoca bronzului până la anii dominației otomane și britanice – a evidențiat organizația neguvernamentală francez㠄Première Urgence Internationale”.
„Acest lucru este foarte important pentru comunitatea creștină”, a spus pr. Gabriel Romanelli, paroh al bisericii „Sfânta Familie” din orașul Gaza. „Să nu uităm că în Fâșia Gaza există aproximativ o mie de creștini. Această biserică din secolul al V-lea este o mărturie a unei prezențe foarte importantă a creștinismului în întreaga zonă”. În secolul al V-lea, Biserica bizantină era unită cu Biserica Catolică, de aceea – continuă preotul – această inaugurare este „un motiv de adevărată bucurie și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar, acela de a avea un loc de vizitat și unde ne putem ruga, în uniune cu toți creștinii din lume”. Prezența creștină în Fâșia Gaza se confruntă cu o scădere constantă și inexorabilă. Din 2007, numărul creștinilor din Gaza a scăzut de la 7.000 la 1.000 – a precizat pr. Romanelli – un procent foarte mic în comparație cu cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza. Iată de ce inaugurarea bisericii este atât de importantă pentru creștini, în special pentru catolici, care numără în total 134 de suflete. „Să nu uităm”, a spus în concluzie pr. Romanelli, „că parohia noastră se numește Sfânta Familie, pentru a ne aminti că primii creștini care au trecut prin Gaza au fost Isus cu Sfântul Iosif și Sfânta Fecioară Maria, când au fugit din Betleem în Egipt. Așadar, această inaugurare este o mare bucurie pentru întreaga comunitate creștină și pentru parohia catolică.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 200, Ultimul acces: 2023-03-31 19:20:32