PS Iosif Paulet a resfintit mormantul diplomatului francez Victor Place - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Iosif Păuleț a resfințit mormântul diplomatului francez Victor Place

[2022-11-15]
foto: Adrian Cuba
Luni, 14 noiembrie 2022, la Cimitirul „Eternitatea” din Iași, a avut loc o comemorare deosebită, în cadrul căreia PS Iosif Păuleț a resfințit mormântul diplomatului francez Victor Place. La ceremonie au participat Mons. Antoine de Romanet, Episcop al Armatei Franceze, Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze în România, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, precum și alți demnitari și oameni de cultură din țară și din străinătate.

Acest eveniment s-a înscris într-un proiect mai amplu demarat de conducerea Ateneului Național din Iași de a recupera memoria istorică a unor personalități marcante din orașul Iași. Printre acestea se numără și Victor Place, consul al Franței la Iași între 1855 și 1863, care a avut un rol important în realizarea Unirii Principatelor Române din anul 1859, așa cum sublinia și Radu Grădinaru, consul onorific al Republicii Franceze la Iași. Acest mare om politic, fiind credincios catolic, a contribuit și la dezvoltarea comunităților catolice din Moldova, precum și la susținerea și promovarea școlilor catolice din acea perioadă.
Înmormântat inițial în Cimitirul Catolic din Copou, în apropierea actualei clădiri a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, a fost apoi reînhumat în Cimitirul „Eternitatea”, nu departe de eroii francezi căzuți pe câmpul de luptă în timpul primului război mondial. Mormântul său, monument istoric, a fost restaurat în cursul acestui an de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași. (pr. Vasile Petrișor pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 285, Ultimul acces: 2024-04-24 09:21:43