Mir izvorat din moastele Sfantului Nicolae daruit parohiei Floresti I - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mir izvorât din moaștele Sfântului Nicolae dăruit parohiei Florești I

[2022-11-15]
Parohia Florești I – „Sfântul Nicolae” a primit mir izvorât din moaștele Sfântului Nicolae. Acest cadou a fost primit cu binecuvântarea PS Claudiu și din bunăvoința pr. Giovanni Distante OP, Superior al Părinților Dominicani, de la biserica „Sfântul Nicolae” din Bari. Pr. Claudiu Tuțu, păstorul comunității din Florești, împreună cu pr. Florin Pop, vicar parohial, au însoțit un grup de enoriași ai parohiei Florești I într-un pelerinaj la Bari, pe urmele Sfântului Nicolae.

Prețioasa relicvă a fost înmânată părintelui Claudiu Tuțu de către părintele Giovanni Distante OP, duminică, 13 noiembrie 2022 – în Duminica Samarineanului milostiv pentru Biserica de rit bizantin -, la încheierea Sfintei Liturghii celebrată în biserica „Sfântul Nicolae” din Bari, sfânt locaș care de la începutul mileniului trecut adăpostește relicvele marelui Sfânt Nicolae, sfânt al unității și al milostivirii. Micul recipient primit de comunitatea din Florești este însoțit de un document, semnat de pr. Giovanni Distante OP, care atestă, „pentru mai mare mărirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfântului său, că lichidul conținut în această fiolă, care poartă sigiliul bisericii pontificale «Sfântul Nicolae», este mirul prelevat din mormântul unde odihnesc oasele Sfântului taumaturg Nicolae, Episcopul de Mira.” Se mai menționează: „Decorațiunea de pe recipient este opera unor pictori locali care, prin tradiție, pictează sticlele cu Sfântul Mir”.
Mirul în care au fost găsite învăluite Sfintele Moaște este numit „manna” în teologia catolică și „myron” în teologia răsăriteană. Toate cronicile, care vorbesc despre mutarea moaștelor Sfântului Nicolae la Bari, afirmă prezența acestui mir în sarcofagul Sfântului Nicolae, la Mira Liciei. Cercetătorii osemintelor confirmă existența acestui mir în mormântul din Bari. Din 1954, moaștele Sfântului au fost scoase din cripta lor și expuse spre venerare credincioșilor pentru trei ani, în „sala tezaurului”, într-o urnă deschisă. Din 1980, la sărbătoarea Aducerii Moaștelor Sfântului Nicolae, la 9 mai, mirul este șters de pe moaște odată cu o impresionantă slujbă religioasă, în prezența Priorului Mănăstirii Sfântul Nicolae și a Delegatului pontifical, Arhiepiscopul de Bari, a autorităților publice și a multor credincioși din toată lumea. Arhiepiscopul dă binecuvântarea tuturor credincioșilor cu un recipient de cristal în care este pus lichidul prețios numit „Vetro di San Nicola”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 286, Ultimul acces: 2024-04-24 09:22:16