Un nou protopop greco-catolic la Lugoj dupa iesirea le pensie a pr. Teodor Baba - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un nou protopop greco-catolic la Lugoj după ieșirea le pensie a pr. Teodor Baba

[2022-12-31]
Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, din grijă pentru buna păstorire a credincioșilor greco-catolici ai Eparhiei de Lugoj, a aprobat – începând cu data de 1 decembrie 2022 – cererea de retragere din funcția de protopop al protopopiatului de Lugoj și de consilier eparhial a venerabilului și vrednicului părinte protopop Teodor Baba. În același timp, Preasfinția Sa Alexandru a decretat numirea ca protopop al protopopiatului greco-catolic de Lugoj și consilier eparhial a preaonoratului părinte iconom stavrofor Inocențiu Lung, paroh de Coștei și administrator parohial de Valea Lungă, pe o perioadă de trei ani. Părintele Inocențiu Lung va prelua oficial atribuțiile de protopop începând cu data de 1 ianuarie 2023. Această numire de protopop s-a făcut în conformitate cu canoanele 276, 277 și 278 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale (CCEO) și cu Dreptul Particular al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Născut la Chereluș, județul Arad la 30 septembrie 1949, pr. Teodor Baba a fost timp de 26 de ani protopop de Lugoj și consilier eparhial. În anul 1992, Preasfințitul Părinte Ioan Ploscaru, Arhiepiscop emerit, de vrednică pomenire, fost Episcop eparhial de Lugoj, l-a numit ca paroh I la Lugoj. Tot în acea perioadă i s-a acordat distincția de protopop onorific. Părintele Teodor Baba s-a ocupat de reactivarea mai multor parohii greco-catolice din județul Timiș, în primii ani de după redobândirea libertății Bisericii Greco-Catolice, fiind o perioadă grea de refacere a acesteia. În acei ani a celebrat Sfânta Liturghie, duminica și în sărbători în parohiile reînființate, până la numirea de noi preoți pentru aceste parohii. La 11 ianuarie 1996, Preasfințitul Alexandru îl numește responsabil eparhial cu problemele de vocații. La 12 martie 1996, este numit consilier eparhial, iar la 12 noiembrie, același an, este numit protopop de Lugoj. La 21 iunie 1999, PS Alexandru i-a încredințat misiunea de a administra parohia Racovița, iar la 16 iulie, același an, a primit misiunea de a administra și parohia Hitiaș.
La 19 octombrie 2005, PS Alexandru i-a conferit Crucea Pectoral㠄pentru râvna și constanta preocupare în activitatea pastoral-misionară și pentru devotamentul față de Biserica lui Cristos” – se arată în decretul nr. 266/2005 al Preasfinției Sale. Concomitent cu misiunea de Protopop și Consilier Eparhial, Părintele Teodor Baba a desfășurat în toți acești ani, o bogată activitate pastorală ca preot slujitor la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj. S-a implicat în proiectul de restaurare a picturii Catedralei din anii 1998-2000, lucrare realizată de către marii artiști pictori restauratori Ludovic Miltaller senior și Ludovic Miltaller junior, din Arad. A celebrat zi de zi Sfânta Liturghie; a acordat Taina Mărturisirii și a fost mereu la dispoziția credincioșilor Catedralei pentru nevoile spirituale. Părintele Teodor a ieșit recent la pensie, după ce a împlinit venerabila vârstă de 73 de ani. Este căsătorit, are doi copii și un nepot. Este bine cunoscut faptul că ieșirea la pensie a unui preot nu presupune întreruperea slujirii, deoarece el rămâne preot pentru întreaga viață.
Instalarea festivă noului protopop greco-catolic de Lugoj va avea loc în Catedrala Lugojului în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești de duminică, 8 ianuarie 2023, ora 10.30. (Raimondo-Mario Rupp pentru

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 344, Ultimul acces: 2024-04-17 01:11:39