Patriarhul Daniel: Multumim pentru anul trecut si cerem binecuvantare pentru Anul Nou - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel: Mulțumim pentru anul trecut și cerem binecuvântare pentru Anul Nou

[2023-01-01]
de Diac. Iulian Dumitrașcu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj la slujba săvârșită în noaptea trecerii dintre ani (2022-2023), la Catedrala Patriarhală.
Mesajul a fost prezentat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
Patriarhul a subliniat că atunci „când omul nu mulțumește pentru binefacerile primite, el decade spiritual și se dezumanizează”.
„Omul credincios și demn mulțumește permanent lui Dumnezeu pentru că trăiește în creația lui Dumnezeu și o folosește, adică folosește aerul, apa, pământul, căldura soarelui și toate cele făcute de Dumnezeu pentru a susține viața umană”.
„Iar semenilor care-l ajută, omul le mulțumește,deoarece simte cărecunoștința este lumina vieții în comuniune și a creșterii lui spirituale în demnitate și bunătate”, a explicat Preafericirea Sa.
Textul integral:
Mulțumim pentru anul trecut și cerem binecuvântare pentru Anul Nou
Cu ajutorul lui Dumnezeu, la trecerea în anul nou, 2023, am mulțumit Lui pentru binefacerile primite de la El în anul 2022 și ne-am rugat să ne învrednicească să sporim în dreapta credință, în dragostea către El și cea către aproapele și întru toate faptele bune (Rugăciunea de mulțumire din cadrul Slujbei trecerii dintre ani).
Slujba pe care am săvârșit-o acum, la trecerea dintre ani, reprezintă o atitudine sau o stare spirituală față de timpul anului care s-a încheiat și de timpul anului care începe. Această slujbă este o punte a recunoștinței și a speranței între ani.
De aceea, lucrarea cea mai potrivită pentru petrecerea anului vechi și întâmpinarea anului nou este rugăciunea demulțumire săvârșită în Biserica lui Hristos, Împăratul Veacurilor.
În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune c㠄nimic altceva nu cere de la om Dumnezeul universului, după nenumăratele și nespusele Lui binefaceri, decât sufletul recunoscător, care să știe să-I mulțumească pentru binefacerile primite”[1].
Hristos Însuși mulțumește Tatălui prin rugăciune (cf. Ioan 11, 41).
Sfântul Apostol Pavel ne arată că mulțumirea este primul și cel mai important răspuns al creștinului față de harul lui Dumnezeu revărsat asupra lui: „Mulțumesc totdeauna Dumnezeului meu pentru voi, pentru harul lui Dumnezeu dat vouă în Hristos Iisus”– le spune el creștinilor din Corint (1 Corinteni 1, 4). Deci, răspunsul omului la lucrarea harului dumnezeiesc este mulțumirea sau recunoștința.
Din păcate, omul contemporan, superficial și secularizatduhovnicește, cere ajutorul lui Dumnezeu doar atunci când trece prin necazuri sau suferințe, dar îndată ce a scăpat de suferință, de sărăcie, de necaz, uită de Dumnezeu.
Însă Mântuitorul Iisus Hristos nu fericește pe cei care sunt nerecunoscători sau nemulțumitori, ci pe cei care sunt recunoscători și mulțumesc lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El, după cum se vede în Evanghelia vindecării celor zece leproși (cf. Luca 17, 17-18).
Când omul nu mulțumește pentru binefacerile primite, el decade spiritual și se dezumanizează. Omul este cu adevărat om, adică ființă rațională și relațională, când este recunoscător lui Dumnezeu și oamenilor pentru darurile și binefacerile pe care le primește.
Omul credincios și demn mulțumește permanent lui Dumnezeu pentru că trăiește în creația lui Dumnezeu și o folosește, adică folosește aerul, apa, pământul, căldura soarelui și toate cele făcute de Dumnezeu pentru a susține viața umană.
Iar semenilor care-l ajută, omul le mulțumește, deoarece simte că recunoștința este lumina vieții în comuniune și a creșterii lui spirituale în demnitate și bunătate.
Nerecunoștința dezumanizează pe om și îl înstrăinează de semeni, însă recunoștința față de Dumnezeu și de semeni ridică pe om în demnitate și îl evidențiază în comunitate.
De aceea, în fiecare duminică și sărbătoare de peste an, iar în mănăstiri chiar în fiecare zi din săptămână, Biserica aduce mulțumire sau recunoștință lui Dumnezeu prin Liturghia Sfintei Euharistii, adică a Sfintei Mulțumiri sau a Sfintei Recunoștințe, dar și comemorează sau pomenește pe ctitorii, binefăcătorii și miluitorii comunității creștine.
Adresată lui Dumnezeu Tatăl, Izvorul tuturor darurilor (cf. Iacob 1, 17), Mulțumirea sau Euharistia Bisericii este oferită prin Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Mijlocitorul între Dumnezeu și oameni, „căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnic㠔 (Ioan 3, 16).
Din acest motiv, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă:„Orice ați face, prin cuvânt sau faptă, toate să le faceți în numele Domnului Iisus și prin El să mulțumiți lui Dumnezeu-Tatăl” (Coloseni 3,17).
Așadar, nu Dumnezeu are nevoie de mulțumirea noastră, ci noi avem nevoie ca să mulțumim lui Dumnezeu și oamenilor, prin cuvânt și faptă de recunoștință, pentru a crește în comuniune de iubire smerită și sfântă în relație cu Dumnezeu și cu semenii noștri (cf. 2 Corinteni 9, 11).
Iar dacă nu mulțumim lui Dumnezeu și oamenilor, întrerupem sau slăbim comunicarea și comuniunea noastră cu Dumnezeu și cu semenii, sărăcim duhovnicește, ne închidem în autosuficiență egoistă și posesivă, pierzând bucuria și pacea sufletului bun, recunoscător și darnic.
Iată de ce Sfânta Liturghie euharistică, această lucrare sfântă de recunoștință sau de mulțumirea Bisericii, este cea mai necesară lucrare și cea mai demnă atitudine a ei în fața lui Dumnezeu, ca răspuns al ei la toate binefacerile primite de la El, binefacerii cunoscute și necunoscute, arătate și nearătate deplin.
În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Înfricoșătoarele Taine, pline de nespusă mântuire, săvârșite la fiecare slujbă, se numesc euharistie, adică mulțumire, pentru că sunt o aducere aminte de multe binefaceri ale lui Dumnezeu față de noi, pentru că ne arată capul purtării de grijă a lui Dumnezeu și pentru că prin toate ne pregătesc să-I mulțumim lui Dumnezeu”[2].
Timpul petrecut în rugăciune individuală sau comunitară unește timpul trecător al persoanelor umane cu veșnicia Persoanelor divine. Prin urmare, la momentul trecerii dintre ani, creștinii se adună în biserici spre a sfinți timpul prin rugăciuni de mulțumire și cereri de binecuvântare.
Anul 2022, pe care îl încheiem, a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinuluiși Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.
Prin aceste teme, a fost subliniată importanța rugăciunii pentru sfințirea vieții, într-o societate secularizată, care pierde sensul sacru al existenței umane.
Anul 2023, în care pășim, este declarat în Patriarhia Română ca Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.
Astfel, se realizează aprecierea și sprijinirea persoanelor vârstnice prin cuvinte și fapte bune, precum și cunoașterea marilor personalități din domeniul muzicii bisericești, cântarea liturgică fiind susținătoarea rugăciunii.
Să pomenim în rugăciunile noastre și pe toți românii din afara României, pe cei din jurul granițelor României și pe cei din diaspora română, ca să păstrăm, cu multă iubire frățească, unitatea de credință și de neam.
Să cultivăm pacea inimii noastre primită de la Hristos, prin rugăciune și fapte bune, și să ne rugăm pentru pacea între popoare.
Hristos Domnul, Împăratul veacurilor, să vă dăruiască tuturor celor care vă rugați împreună cu noi, la cumpăna trecerii dintre ani, sănătate și pace, să binecuvânteze familiile și activitățile dumneavoastră, spre slava Preasfintei Treimi și bucuria oamenilor. 
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Note:
[1]Sfântul Ioan Gură de Aur, Scrieri, partea I, Omilii la Facere (I), Omilia XXXII, III, în PSB 21, trad., introd., indici și note de Pr. Dumitru Fecioru, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1987, p. 413.
[2]Sfântul Ioan Gură de Aur, Scrieri, partea a III-a, Omilii la Matei,Omilia XXV, III, în PSB 23, trad., introd., indici și note de Pr. Dumitru Fecioru, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1994, p. 324.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 556, Ultimul acces: 2024-04-16 04:30:29