Funeraliile pr. Sergiu-Mihail Chelaru OFMConv - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Funeraliile pr. Sergiu-Mihail Chelaru OFMConv

[2023-01-27]
Joi, 26 ianuarie 2023, în biserica romano-catolică din Barticești, au avut loc funeraliile pr. Sergiu-Mihail Chelaru OFMConv, decedat la data de 16 ianuarie 2023, în conventul „Sf. Iosif de Copertino” din Osimo (Italia), în urma unui infarct. Sfânta Liturghie de înmormântare a fost celebrată de PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, alături de care au concelebrat pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, pr. Marcelin Chelaru, fratele părintelui răposat, pr. Marius Sabău, paroh al comunității, și alți circa 80 de preoți.

Trupul neînsuflețit al părintelui răposat a fost adus din Italia și a ajuns la seminarul franciscan din Roman în seara de 24 ianuarie 2023, unde a fost întâmpinat de pr. Alexandru Olaru, guardianul conventului, alături de ceilalți confrați preoți și seminariști. Sicriul a fost depus în capela seminarului, unde în dimineața zilei de 25 ianuarie 2023, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, a celebrat o Sfântă Liturghie cu Requiem împreună cu preoții și seminariștii Institutului Teologic Franciscan. După Sfânta Liturghie, trupul părintelui răposat a fost transportat la Barticești, localitatea sa natală, unde a fost primit de pr. paroh Marius Sabău și de credincioșii adunați în fața bisericii parohiale. După un moment de rugăciune, trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus în biserica „Sf. Iosif, Muncitorul”, unde s-au continuat rugăciunile pe parcursul întregii zile. La ora 17.00, Ministrul provincial împreună cu un grup de preoți au celebrat Sfânta Liturghie la care au participat frații studenți teologi de la Roman, rudele părintelui răposat și credincioși din Barticești.
Joi, 26 ianuarie 2023, celebrarea Sfintei Liturghii și ritualul înmormântării a început la ora 10.30, cu procesiunea din casa parohială spre biserică, unde se adunaseră rudele pr. Sergiu-Mihai, persoane consacrate și un mare număr de credincioși, veniți să îi aducă un omagiu, să se roage și să îl conducă pe ultimul drum pe părintele răposat, chemat la cele veșnice la vârsta de 44 de ani. În timp ce procesiunea se îndrepta spre Sfântul altar, corul intona cântecul specific celebrărilor funerare, „Cerescule Părinte”. După semnul Sfintei Cruci și salutul PS Iosif, pr. Francisc-Ghervase, secretar provincial, a dat citire biografiei pr. Sergiu-Mihail, menționând principalele etape ale vieții, formării și slujirii sale ca preot în mai multe parohii și convente din Italia: Gabicce Mare, Ascoli Piceno, Osimo. De asemenea, s-au amintit unele calități vizibile ale pr. Sergiu, printre care simplitatea, umilința, discreția și asumarea cu generozitate a tuturor slujirilor ce i-au fost încredințate.
În continuare, preoții împreună cu credincioșii au cântat imnul și psalmii pentru răposați, moment urmat de proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu, ales special pentru a vorbi despre chemarea la a-l sluji și vesti pe Dumnezeu, în calitate de slujitor al său. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial. În prima parte a omiliei, după ce a remarcat durerea firească pe care orice om o trăiește în astfel de momente, a subliniat importanța darului credinței, în spiritul și în lumina căreia ne unim și celebrăm misterul pascal al lui Cristos, pentru ca aceia care prin Botez au devenit mădulare ale lui Cristos, care au murit și au înviat, să treacă împreună cu el prin moarte la viață, astfel încât sufletul să fie curățat și primit în cer în comuniunea sfinților și a aleșilor lui Dumnezeu, iar trupul să aștepte speranța fericită a venirii lui Cristos și învierea morților.
În această credință a fost introdus și pr. Sergiu-Mihail prin Botez și prin celelalte Sacramente și tot în spiritul ei a primit și a trăit chemarea la viața consacrată și la Sfânta Preoție, a spus printre altele pr. Damian. Atât la profesiunea religioasă, cât și în momentul hirotonirii, prin gestul prosternării sale la pământ, părintele Sergiu a arătat că vrea să moară pentru lumea aceasta și să trăiască doar pentru Dumnezeu. Astfel, el a acceptat să ducă lucrarea lui Dumnezeu la bun sfârșit. Noi nădăjduim – a adăugat părintele predicator – că pr. Sergiu, slujind mereu și trăind vestea cea bună în toată ființa lui și vestind-o apoi celor încredințați păstoririi sale, timp de 17 ani, se bucură acum pe deplin de ceea ce a crezut, a iubit și a sperat. Sfânta Liturghie a continuat cu liturgia euharistică.
Înainte de binecuvântare, au luat cuvântul, mai întâi, pr. paroh Marius Sabău, care i-a adus omagiul său, în numele întregii comunități parohiale, părintelui răposat; apoi, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, i-a mulțumit lui Dumnezeu și familiei sale pentru darul făcut Bisericii și Provinciei franciscane în persoana pr. Sergiu-Mihail; la final, PS Iosif Păuleț a transmis condoleanțele sale și ale tuturor celorlalți Episcopi ai Diecezei de Iași familiei îndurerate, pe care a încurajat-o și a asigurat-o de rugăciunea și de apropierea sa; de asemenea, i-a mulțumit părintelui răposat pentru întreaga sa slujire, exprimându-și încrederea că bunul Dumnezeul, în marea sa îndurare, îl va face părtaș de răsplata slujitorilor săi credincioși, în Împărăția sa.
După Sfânta Liturghie, s-a format procesiunea care, în sunetele clopotelor și în rugăciunea credincioșilor, a pornit spre cimitir, cu Sfânta Cruce, icoanele, Episcopul și preoții, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Sergiu, purtat pe umeri de confrații săi, preoți și seminariști, urmați de persoanele consacrate și de credincioși. Gardurile au fost împodobite cu covoare până la cimitir de consătenii părintelui, care au voit ca prin acest gest să își arate stima și afecțiunea pentru fiul satului lor. Ceremonia s-a încheiat la cimitir, cu binecuvântarea mormântului și depunerea sicriului cu trupul neînsuflețit al pr. Sergiu-Mihail, de unde sperăm că în ziua de apoi, Dumnezeu îl va ridica pentru a-l face părtaș pentru toată veșnicia de comuniunea de iubire a tuturor aleșilor Săi. Dumnezeu să îl odihnească în pace! (fr. Virgil Blaj pentru OFMConv.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 280, Ultimul acces: 2024-05-01 02:01:01