Patriarhul Daniel, mesaj la trecerea in vesnicie a pictorului bisericesc Marian Pietris - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel, mesaj la trecerea în veșnicie a pictorului bisericesc Marian Pietriș

[2023-01-27]
de Diac. Iulian Dumitrașcu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis vineri un mesaj de condoleanțe la trecerea în veșnicie a pictorului bisericesc Marian Pietriș.
27 ianuarie 2023
Familiei regretatului pictor bisericesc
Marian Pietriș
Îndoliată familie
Am primit cu profundă întristare vestea trecerii din această viață a distinsului pictor bisericesc Marian Pietriș, în ziua de vineri, 20 ianuarie 2023.
Pe domnul Marian Pietriș l-am cunoscut când, făcând parte din echipa de pictori coordonată de Domnii Marcel Codrescu și Daniel Codrescu, a lucrat la Catedrala Patriarhală, Reședința Patriarhală, Palatul Patriarhiei și mai târziu la Catedrala Mântuirii Neamului.
Născut la data de 14 martie 1967 în comuna Răsuceni, jud. Giurgiu, pictorul Marian Pietriș și-a început ucenicia pe șantierele pictorului bisericesc Marian Goagea, la vârsta de 14 ani.
În anul 1991, s-a căsătorit cu domnișoara Luminița, având împreună o fiică, Iulia-Ioana, fiind un model de tată și soț iubitor.
De-a lungul timpului s-a specializat în pictură, tehnica frescă, pe numeroase șantiere de pictură bisericească ale pictorilor Mihai Fordea, Marcel Codrescu și Daniel Codrescu, din care putem enumera:
Biserica Sfântul Ilie – Ghencea, din București, în colectivul pictorului Mihai Fordea;
Catedrala Episcopală din Slobozia, în colectivul pictorului Mihai Fordea;
Biserica Șerban Vodă din București, în colectivul pictorului Daniel Codrescu;
Biserica Sfinții Martiri Brâncoveni – Pajura din București, în colectivul pictorului Daniel Codrescu;
Biserica Sfânta Vineri – Drumul Taberei din București, în colectivul pictorului Daniel Codrescu;
Biserica Sfântul Nicolae – Mătăsari din București, în colectivul pictorilor Marcel și Daniel Codrescu;
Biserica Sfântul Sava din Iași, în colectivul pictorilor Marcel și Daniel Codrescu;
Mănăstirea Măxineni, județul Brăila, în colectivul pictorilor Marcel și Daniel Codrescu.
În anul 2014, Domnul Marian Pietriș a obținut autorizația de pictor bisericesc categoria a IV-a provizorie, între timp specializându-se și în tehnica mozaic, făcând parte din colectivul pictorilor Marcel și Daniel Codrescu pe următoarele șantiere:
Catedrala Patriarhală Istorică Sfinții Împărați Constantin și Elena din București;
Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală;
Ansamblul de mozaicuri de la Palatul Patriarhiei, Sala Europa Christiana;
Biserica Cașin din București, în spațiul decorat cu mozaic, din zona absidelor.
Nu în ultimul rând, menționăm participarea la șantierul de pictură în tehnica mozaic, de la Catedrala Națională (Catedrala Mântuirii Neamului), acolo unde a participat încă de la începutul lucrărilor.
Cunoștințele sale, experiența dobândită de-a lungul timpului, dedicarea și talentul său au constituit un prețios ajutor pentru lucrările de pictură, unde a format cu deosebită tenacitate și o serie de specialiști în arta mozaicului, care vor duce mai departe, cu ajutorul lui Dumnezeu, sarcina de împodobire a Catedralei Mântuirii Neamului.
A contribuit cu smerenie la decorarea ansamblurilor murale de la Biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din localitatea Hlipiceni, Jud. Botoșani, precum și la pridvorul Paraclisului Sfinților Ioachim și Ana de la Mănăstirea Sihăstria, Jud. Neamț.
În aceste clipe de întristare, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat din morți să odihnească sufletul adormitului robului său Marian în lumina Preasfintei Treimi și în comuniunea sfinților, pe care i-a reprezentat cu multă dragoste în lucrările sale de pictură în frescă și mozaic, iar familiei îndoliate, colegilor care l-au apreciat în mod deosebit și tuturor celor întristați să le dăruiască mângâiere și întărire sufletească!
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe pentru familia îndoliată și sentimente de profundă prețuire pentru memoria sa,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 250, Ultimul acces: 2024-05-01 04:54:37