Suntem in ultima zi a Praznicului Nasterii Domnului. Sa lasam cele auxiliare, indeamna PS Timotei Prahoveanul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Suntem în ultima zi a Praznicului Nașterii Domnului. Să lăsăm cele auxiliare, îndeamnă PS Timotei Prahoveanul

[2023-12-31]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit duminică la Catedrala Patriarhală. În predică, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a amintit că data de 31 decembrie este ultima zi din Praznicul Nașterii Domnului (Odovania) și a insistat să respectăm sărbătorile Bisericii și să renunțăm la cele auxiliare din această perioadă.
Preasfinția Sa a făcut referire la persoanele care sunt amintite în Duminica după Nașterea Domnului: Iosif Logodnicul, David prorocul, Iacob, ruda Domnului și la Fuga în Egipt.
PS Timotei a spus că avem de învățat: de la David – dragostea pentru neamul lui, pentru semeni și mai ales râvna lui înaintea lui Dumnezeu după ce a căzut în păcat și dorința de a se ridica din această stare, de la Iosif – credincioșia și încrederea în Dumnezeu și de la Iacob – prietenia față de Mântuitorul Iisus Hristos.
Totodată, ierarhul a evocat cruzimea fără margini a regelui Irod și a întrebat dacă nu cumva unii se aseamănă azi cu el în atitudine, împotrivindu-se Mântuitorului Iisus Hristos.
„Și noi avem atitudini asemănătoare cu ale lui Irod. Aceeași atitudine față de Pruncul care se naște – cuvinte nepotrivite care s-au rostit doar în primele veacuri – Celsus și câțiva au îndrăznit să rostească cuvintele pe care le auzim la contemporanii noștri împotriva Fecioarei Maria și a Mântuitorului. Oare nu sunt acestea asemănătoare sau identice cu ale lui Irod față de Mântuitorul care vine iară și iară în lume?”.
„Ziua din urmă a Praznicului Nașterii Domnului ne îndeamnă să-l iubim mai mult pe Mântuitorul Hristos, să-i facem loc în viața și în casele noastre, să ne bucurăm de venirea Lui, să lăsăm cele care s-ar putea să fie doar auxiliare într-o astfel de sărbătoare și să alergăm la El”.
„În ceea ce privește ultima zi a anului civil, vă spun doar atât: Biserica prăznuiește Anul Nou la 1 septembrie. Rânduiala de slujbă, cărțile, calendarul Bisericii noastre încep la 1 septembrie”, a subliniat ierarhul.
„Sigur, noi prăznuim cu toții această sărbătoare a Anului Nou civil, dar ea nu este mai importantă decât Anul Nou bisericesc sau decât sărbătorile acestea: Nașterea Domnului, iar mâine Tăierea-Împrejur și pomenirea marelui ierarh de la Cezareea Capadociei, Vasile cel Mare, și apropiata sărbătoare a Teofaniei sau Epifaniei, a Botezului Domnului la Iordan”.
„Ne rugăm ca Mântuitorul Hristos care a venit în lume să ne binecuvinteze pe toți cu al său har și cu a sa iubire de oameni. Amin”, a încheiat PS Timotei Prahoveanul.
La Catedrala Patriarhală va fi oficiată, între orele 23:30 – 01:00, Slujba de binecuvântare a Anului Nou, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 72, Ultimul acces: 2024-05-14 15:00:05