Actualitatea crestina - iulie 2005 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Actualitatea creștină - iulie 2005

[2005-07-12]
Numărul pe luna iulie al revistei Actualitatea creștină, a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București este dedicat vacanței. Într-unul dintre primele articole, intitulat "Vacanța, timp al familiei", Cristina Șoican scrie: "Vacanța este timpul în care membrii familiei trebuie să fie împreună, încercând să înlăture, atât cât se poate, lipsurile pe care le simt în relația lor. Vacanța este timpul în care familia creștină poate să îmbunătățească practica rugăciunii în comun, a cunoașterii celuilalt, a comunicării. Și pentru aceasta nu sunt necesare destinații exotice. Pe lângă ieșirile la munte sau la mare, vacanța oferă ocazia de a redescoperi casa ca loc al întâlnirii membrilor familiei, și tradițiile, obiceiurile familiei ca element care realizează unitatea între membrii și generațiile aceleiași familii."

Sub titlul "Familia, mica Biserică", este publicat un interviu cu pr. Fabian Măriuț, despre o întâlnire cu această temă din 11-12 iunie de la Mănăstirea "Sfânta Familie", aparținând comunității Fraților Sfântului Ioan. "Scopul întâlnirii a fost unul formativ. Ucenicii trimiși au fost, de astă dată, cele nouă familii animatoare care s-au îndreptat spre cele 40 de familii prezente prin cuvinte, emoții, mărturii din viața propriei familii... Un câștig cert al întâlnirii este curajul celor nouă familii de a expune o învățătură, o experiență de viață și de a se expune. Un alt câștig este lărgirea cercului familiilor potențial animatoare în parohii. Ca parohia să devină `o familie de familii` nu se poate face abstracție de spiritul vieții de familie, pe care-l poate dărui doar familia ca atare. Iar pentru ca spiritul să iasă la iveală este nevoie de emulație. Pentru mine un important câștig poate fi tocmai această contaminare, de la o familie la alta, de la o parohie la alta, cu `spiritul de familie`."

În articolul "Euharistia este sărbătoarea familiei noastre", pr. Veniamin Aenășoaei vorbește despre primirea Primei Sfinte Împărtășanii de către copii: "Nu aveam noi timp de Biserică - mărturiseau cu sinceritate niște părinți - și nici nu știam multe despre Dumnezeu. Ne-a scos din această stare de lucruri copilul nostru, care, prieten fiind cu câțiva copii catolici, a început să meargă la biserică, a urmat catehismul, a făcut Prima Sfântă Împărtășanie, iar apoi, a început să ne povestească cele învățate de el și cât de bine se simte mergând la Liturghie și la Împărtășanie. La un moment dat, ne-am întrebat: `Nu ne e rușine nouă, ca părinți, să fim învățați de propriul copil cele referitoare la Dumnezeu?`. Și-am început să mergem împreună duminica la Liturghie, am urmat și noi pregătirea catehetică, ne-am spovedit și împărtășit și-i mulțumim acum lui Dumnezeu pentru că ne-a dat harul să fie aproape de El întreaga familie".

În paginile de prezentare a parohiilor din Arhidieceză, între corespondențele din Constanța se numără și cea intitulată "Trupul Domnului la malul mării", despre celebrarea Sărbătorii Trupului și Sângelui Domnului, în cadrul căreia s-a organizat o procesiune pe faleză. "Au avut loc patru opriri cu binecuvântarea euharistică. S-a dorit binecuvântarea Pontului Euxin, a celor care locuiesc lângă mare și de pe urma mării, la țărm și în larg. La toate aceste momente în care s-au citit texte evanghelice legate de Sfânta Euharistie, credincioșii au participat cu evlavie, iar trecătorii, fiecare după puteri. Și s-a mai întâmplat ceva pe drumul de întoarcere: pentru că am ocupat întreaga stradă și se mergea încet, ca la procesiune, unii participanți la trafic și-au manifestat nerăbdarea claxonând, acompaniind astfel, sui generis, cântarea noastră. Dar se pare că au cam falsat, pentru că au fost amendați de cei în drept. Și uite-așa, s-a văzut, o dată în plus, că nu-i bine să fluieri, pardon, să claxonezi, în biserică." Revista este publicată online pe situl ARCB.ro.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1000, Ultimul acces: 2021-04-18 04:22:52