Viitorul dialogului ecumenic se discuta la Roma - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Viitorul dialogului ecumenic se discută la Roma

[2005-12-13]
Între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe există un dialog teologic oficial cu o istorie marcată nu de puține ori de agitație. Acest dialog a fost suspendat în 2000, după reuniunea de la Baltimore, când problema Bisericilor Răsăritene în comuniune cu Roma a ieșit din nou în față. Radio Trinitas a stat de vorbă cu PS Petroniu Sălăjanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, care va participa peste câteva zile la Roma la o întâlnire pregătitoare pentru reluarea dialogului teologic oficial.

Episcopul ortodox a amintit: "În anul 2000 a avut loc ultima întâlnire de dialog ortodox - romano-catolic, la Baltimore, în SUA, și era președinte din partea noastră Arhiepiscopul Stilianov din Australia, care este al Bisericii Greciei. În urma întreruperii acestui dialog, în anul 2000 comisiile nu au mai lucrat, nu s-au mai întâlnit. În 2003 a avut loc însă o întâlnire la Vatican, în care s-a luat în discuție problema ministrului petrin, primatul papal. În luna septembrie a.c., a avut loc o întâlnire la Constantinopol, în Fanar, unde a fost ales noul co-președinte al Comisiei de dialog ortodox - romano-catolic; din partea noastră este Mitropolitul Ioan Zizioulas de Pergam și acesta are posibilitatea de a-și alege un colaborator, iar din partea romano-catolicilor este Cardinalul Walter Kasper."

La întrunirea comisiei de dialog din următoarele zile vor fi prezenți doar o parte din membrii comisiei, care vor stabili de fapt temele următoarelor două întâlniri în plen: "S-a căzut de comun acord ca acum, în luna decembrie, între 13 și 16 decembrie, la Roma, să fie o întâlnire în care să pregătim întâlnirea de anul viitor de la Belgrad, când va fi toata Comisia adunată, ea fiind alcătuită din 30 de Ierarhi ortodocși și 30 de Ierarhi romano-catolici (catolici - nota redacției). Acum este doar comitetul coordonator format din 16 persoane, 8 de la ortodocși și 8 de la romano-catolici. Este favorabil faptul ca s-a reluat dialogul și s-au pus pe tapet anumite probleme, printre care eclesiologia cu implicații directe în ceea ce privește primatul papal și greco-catolicismul, și sperăm să ajungem la un rezultat pozitiv. Întâlnirea aceasta stabilește deci temele întâlnirii de anul viitor de la Belgrad, precum și calendarul acelei întrevederi din toamna anului viitor."

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 920, Ultimul acces: 2024-03-24 14:37:09