Cantul gregorian intre uitare si speranta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cântul gregorian între uitare și speranță

[2005-12-24]
Cântul gregorian a fost abandonat pe nedrept, iar locul său în viața Bisericii trebuie recuperat, afirmă Mons. Valenti Miserachs Grau. Declarația a fost făcută la recenta întâlnire organizată de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, eveniment desfășurat la Vatican. Mons. Miserachs a fost președintele Institutului Pontifical de Muzică Sacră din 1995. Muzicianul spaniol, compozitor a peste 2.000 de lucrări, a stat de vorbă cu agenția Zenit despre cântul gregorian.

- În ziua pe care Vaticanul a dedicat-o cântărilor, ați cerut ca muzica gregoriană să fie recuperată, stârnind astfel aplauze. Înseamnă oare că există un consens privind recuperarea cântării gregoriene?
- Cred că aceasta înseamnă că există o opinie generală comună privitoare la necesitatea recuperării cântărilor latine și gregoriene, specifice Bisericii. Cântul gregorian a fost abandonat și a rămas doar în sălile de concerte și pe CD-uri, dar locul potrivit este liturgia.

- Vi se pare logic ca în secolul XXI muzica Bisericii să nu fie exclusiv gregoriană?
- Cred că noile producții muzicale, în majoritatea cazurilor cel puțin, nu au învățat sau nu au reușit să își aibă rădăcinile în tradiția Bisericii, provocând astfel o sărăcire generală. Este de neînțeles cum, în special în țările latine, cânturile latine și gregoriene au fost scoase pe linie moartă în ultimii 40 de ani. Cântările latine și gregoriene formează parte a unei tradiții - parte amputată. Este ca și cum am tăia rădăcinile. Uitând de muzica gregoriană s-au creat condițiile pentru proliferarea unor noi producții muzicale ce uneori nu au calitatea tehnică suficientă. Pot fi ele folosite în paralel cu muzica gregoriană? De ce nu?!

- De ce capacitatea credincioșilor de a învăța melodii în latină nu este respectată?
- S-a crezut că ar fi incapabili, ceea ce nu este adevărat. Înainte oamenii știau să interpreteze cântece de bază în latină. Astăzi se pare că se fac eforturi pentru a-i face pe oameni să uite ceea ce știau. Este evident că nu putem să le propunem să învețe întreg repertoriul, care conține 5.000 de piese. În cântările liturgice, adunarea nu trebuie să fie singurul protagonist. Trebuie păstrată o anumită ordine. Poporul trebuie să își cânte părțile sale, iar corul restul, și desigur celebrantul ce îi revine. Pentru a relansa cântul gregorian în adunarea credincioșilor am putea începe amintindu-ne de Pater Noster, Kyrie, Sanctus și Agnus Dei. Dacă ar fi invitați să învețe, cu o pregătire corespunzătoare, oamenii ar putea să interpreteze cu ușurință melodiile gregoriene, chiar dacă le-ar auzi pentru prima oară.

- Este oare acordată suficientă atenție problemei muzicii sacre în Biserică?
- Nu. De ceva vreme am insistat pe această idee. Institutul nostru își face munca, dar este doar o instituție academică, nu un organism normativ și astfel nu are un cuvânt de spus în această problematică. Este nevoie de un organism al Vaticanului care să supravegheze în mod direct problemele ce țin de muzica sacră. Papa Ioan Paul al II-lea afirma că aspectul muzical al celebrărilor liturgice nu poate să fie lăsat la nivelul improvizației sau al libertății unora. Trebuie încredințat unei îndrumări organizate, respectându-se anumite norme. Așteptăm în acest sens indicații autorizate din partea Bisericii Romei.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 425, Ultimul acces: 2021-05-11 20:00:02