La Catedrala patriarhala din Bucuresti, Sf. Liturghie a fost oficiata astazi de PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

La Catedrala patriarhala din Bucuresti, Sf. Liturghie a fost oficiata astazi de PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor

[2006-01-06]
a Catedrala patriarhala din Bucuresti, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata astazi, cu ocazia sarbatorii Botezului Domnului, de catre PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. In cuvantul de invatatura, PS Sa a evidentiat insemnatatea sarbatorii de astazi: 'Asa cum Iisus Hristos, pogorandu-Se si botezandu-Se, a si schimbat, a reparat firea apelor, asa si noi la fiecare inceput de an, sfintim si noi firea apelor aducand la fiecare inceput de an pe Duhul Sfant din nou, ca sa planeze deasupra apelor asa cum a facut la creatie, cand Duhul Sfant Se purta pe deasupra apelor, sau, o reparatie a lumii acesteia stricacioase prin pacat, prin greseli, prin faradelegi'.

De asemenea, PS Sebastian a explicat motivele pentru care Mantuitorul a mers la raul Iordan pentru a fi botezat de catre Sf. Ioan: 'De ce oare Iisus Hristos a considerat necesar sa vina si sa Se boteze si El de la Ioan? In primul rand, pentru ca Ioan avea faima si aureola de cel mai mare profet, de cel mai mare sfant al lui Israel. Toti oamenii il recunosteau ca atare. Un alt motiv pentru care Iisus Hristos a tinut numaidecat sa Se boteze si El de la Ioan a fost acesta ca Ioan sa-L prezinte multimilor care veneau catre botez. 'Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatele lumii', a spus Ioan, aratand catre Iisus, prezentandu-L in felul acesta tuturor celor de fata si tuturor celor care au auzit despre botezul de astazi al lui Iisus, ca aveau de-a face chiar cu Mesia'.

PS Sebastian a subliniat apoi importanta duhovniceasca a aghiazmei mari, a apei sfintite in ziua Botezului Domnului, precum si in ajunul acestei sarbatori: 'Ca semn vazut al sfintirii ei, apa aceasta ramane nestricata ani indelungati. Am sorbit ieri dupa Sf. Liturghie aghiazma mare de anul trecut si am constatat ca este nu numai nestricata, ci are aceleasi proprietati, are acelasi gust. Dumnezeu o pastreaza ca sa ne dea noua tuturor sa intelegem ca harul lui Dumnezeu, puterea lui Dumnezeu care se pogoara astazi in lume, o data cu Duhul Sfant in chip de porumbel, sfinteste si preface firea apelor, si a raurilor, si a fantanilor, si a apei pe care noi o pregatim, o sfintim si o luam cu smerenie, cu credinta la casele noastre, ca sa sorbim din ea atunci cand ne pregatim cu post si cerem lui Dumnezeu sa aiba grija de viata si de sufletele noastre'.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1561, Ultimul acces: 2024-04-16 06:52:36