Prima enciclica va incerca salvarea ideii de eros - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prima enciclică va încerca salvarea ideii de eros

[2006-01-10]
Cardinalul Francisc George de ChicagoSe spune că într-o eră a sexualității prost înțelese, Papa Ioan Paul al II-lea a scris despre adevărata iubire și sexualitate mai mult decât toți predecesorii săi la un loc. Cardinalul Francisc George consideră că Papa Benedict merge în aceeași direcție cu prima sa enciclică. Deși recunoaște că nu a văzut noul document - care se așteaptă să fie lansat în câteva zile - Cardinalul a declarat pentru Chicago Sun Times că a auzit comentarii la Vatican conform cărora Sfântul Părinte ar putea utiliza prima sa enciclică pentru a reface strălucirea ideii de eros.

Conform agenției CNA, Papa i-a cerut Cardinalului George să vorbească despre temele majore ale noii enciclice, intitulată "Deus, Caritas Est" sau "Dumnezeu este Iubire", la o întâlnire de la sfârșitul acestei luni. Cardinalul a declarat pentru Sun Times că în document Papa va vorbi "despre Cristos, ceea ce este bine pentru un Papă în prima sa enciclică. Și Papa Ioan Paul al II-lea a făcut așa. [...] Papa Benedict va aborda relația dintre iubire și adevăr, dintre agape și eros." Prelatul american a citat apoi un luteran suedez, Anders Nygren, care scria la mijlocul anilor 1900 că în timp ce agape - iubirea necondiționată pe care Dumnezeu o are pentru omenire - este singura iubire creștină autentică, eros - după numele zeului grec al iubirii - este inerent o iubire egoistă și care întoarce pe om de la Dumnezeu.

"Ce va încerca Papa să facă este să salveze erosul. Adică să afirme că iubirea noastră umană, dorințele noastre, sunt bune intrinsec. Distincția dintre agape și eros nu este una clară. De fapt una influențează pe alta și de aceea amândouă trebuie considerate bune. Suntem însă creaturi păcătoase, așa că (aceste tipuri de iubire) pot fi folosite greșit." Specialiștii cred că prima enciclică a Papei Benedict va contribui la schițarea pontificatului său. Predecesorul lui, Papa Ioan Paul al II-lea, a publicat 14 enciclice, prima fiind "Redemptor Hominis", adică "Răscumpărătorul omului". Defunctul Pontif a vorbit mult despre sexualitatea umană, învățătura sa în acest sens fiind cunoscută ca "Teologia trupului".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1571, Ultimul acces: 2024-03-28 02:31:05