Adevarul - drum ce conduce la pace - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Adevărul - drum ce conduce la pace

[2006-01-11]
Papa Benedict al XVI-lea a propus adevărul ca drum către pace la întâlnirea cu ambasadorii acreditați la Sfântul Scaun. "Pacea este împiedicată sau deteriorată sau amenințată în numeroase părți ale lumii", a spus Papa celor 175 de reprezentanți ai statelor ce au relații diplomatice cu Vaticanul. "Care este calea care conduce la pace?" Sfântul Părinte a răspuns propriei întrebări explicând că "oriunde și oricând un om este iluminat de splendoarea adevărului, el este pus în mod natural pe calea spre pace".

Propunerea adresată de Papa comunității internaționale a fost aceeași exprimată în mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii, celebrată la 1 ianuarie: "Pacea în adevăr". Pontiful a subliniat patru puncte ale propunerii sale, la evenimentul la care au participat și reprezentanți ai Comunității Europene, ai Ordinului suveran militar al Maltei, ai Federației Ruse și ai Organizației de Eliberare Palestiniană. Înainte de toate, a spus Papa, "angajamentul pentru adevăr este sufletul dreptății". "Cei care sunt angajați în favoarea adevărului nu pot să nu respingă legea forței, care se bazează pe o minciună și care a marcat atât de frecvent cu tragedii istoria umană, națională și internațională", a subliniat el. Această minciună, care "adesea se prezintă pe sine ca adevăr", poate să stea la rădăcina "pericolului ciocnirii între civilizații, devenit tot mai acut datorită terorismului organizat, răspândit deja pe întreaga planetă".

Al doilea punct prezentat de Sfântul Părinte diplomaților a fost "angajamentul în favoarea adevărului", care "fixează și întărește dreptul la libertate". "Grandoarea unică a omului este bazată în cele din urmă pe capacitatea lui de a cunoaște adevărul. Iar ființele umane doresc să cunoască adevărul. Totuși, adevărul poate să fie atins doar în libertate." În acest context, Papa Benedict a spus că unele state, "chiar dintre cele care se pot lăuda cu tradiții culturale multiseculare, libertatea religioasă, departe de a fi garantată, este în mod grav violată, în special în ceea ce privește minoritățile." Adresându-se responsabililor cu viața națiunilor, Sfântul Părinte a exclamat: "Dacă nu vă este teamă de adevăr, nu trebuie să vă fie teamă de libertate!"

La al treilea punct subliniat diplomaților, Papa a explicat că "angajamentul pentru adevăr deschide calea iertării și reconcilierii". Papa Benedict al XVI-lea s-a referit la observația multora că diferențele privitoare la adevăr au provocat tensiuni, neînțelegeri, dispute, chiar și războaie religioase. "Este un adevăr ce nu poate fi negat, dar în fiecare caz a fost ca rezultat al unei serii de cauze concomitente care au puțin sau nimic de-a face cu adevărul sau religia." El a adăugat că "cererea de iertare, acordarea iertării, sunt elemente indispensabile ale păcii". De aceea, Episcopul Romei a prezentat reconcilierea ca fiind calea de depășire a majorității conflictelor din Orientul Mijlociu, în special din Irak, din Africa, în particular din regiunea Darfur din Sudan. "Vărsările de sânge nu strigă răzbunare, ci cer respectarea vieții, pentru pace!"

Al patrulea și ultimul punct subliniat de Papă a fost faptul că "angajamentul în favoarea păcii deschide noi speranțe". Conștient că "omul este capabil de cunoașterea adevărului", Papa i-a încurajat pe diplomați să fie încrezători că pot rezolva marile probleme cu care se confruntă astăzi omenirea. Întâlnirea Papei cu diplomații de la Vatican, în ianuarie, în fiecare an, este o tradiție mai veche. Aceste lungi discursuri anuale schițează constant viziunea Sfântului Scaun privind politica externă.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1485, Ultimul acces: 2024-03-28 14:33:20