PRIMA ZI - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PRIMA ZI

[2006-01-18]
Texte biblice, reflecții și rugăciuni pentru cele opt zile

PRIMA ZI

Uniți prin prezența lui Cristos

Un singur Dumnezeu, o singură credință, un singur botez (Ef 4,5-6).



LECTURA I

Voi face din ei un singur popor.

Citire din cartea profetului Ezechiel 37,15-28

15 Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: 16 "Fiul omului, ia o bucată de lemn și scrie pe ea: "Pentru Iuda și pentru copiii lui Israel, care sunt tovarășii lui". Ia apoi o altă bucată de lemn și scrie pe ea: "Pentru Iosif, lemnul lui Efraim, și pentru toată casa lui Israel, care este tovarășa lui". 17 După aceea, împreună-le cu alta, într-o singură bucată, așa încât să fie una în mâna ta. 18 Și când îți vor zice copiii poporului tău: "Nu vrei să ne lămurești ce înseamnă lucrul acesta?" 19 să le răspunzi: "Așa vorbește Domnul Dumnezeu: Iată că voi lua toiagul de lemn al lui Iosif, care este în mâna lui Efraim, și al semințiilor lui Israel care îi sunt tovarășe, le voi uni cu toiagul lui iuda, și voi face un singur lemn, așa că vor fi una în mâna mea". 20 Toiegele de lemn, pe care vei scrie, să le ții astfel în mâna ta sub ochii lor. 21 Și să le spui: "Așa vorbește Domnul Dumnezeu: Iată, voi scoate pe fiii lui Israel din mijlocul popoarelor la care s-au dus, îi voi aduna din toate părțile și-i voi aduce înapoi în țara lor. 22 Voi face din ei un singur popor în țară, pe munții lui Israel; toți vor avea un singur rege, și nu se vor mai forma două popoare, nici nu vor mai fi împărțiți în două regate. 23 Nici nu se vor mai întina prin idolii lor, cu urâciunile lor, și cu toate fărădelegile lor. Îi voi salva, scoțându-i din locurile în care au păcătuit și-i voi curăți. Ei vor fi poporul meu și eu voi fi Dumnezeul lor. 24 Slujitorul meu, David, va fi regele lor și toți vor avea un singur păstor. Vor urma poruncile mele, vor păzi legile mele și le vor împlini. 25 Vor locui iarăși în țara, pe care am dat-o slujitorului meu Iacob, și pe care au locuit-o și părinții lor. Da, vor locui în ea, ei, copiii lor și copiii copiilor lor, pe vecie; și slujitorul meu, David, va domni peste ei în veci. 26 Voi încheia cu ei un legământ de pace, un legământ veșnic; îi voi așeza, îi voi înmulți și voi pune lăcașul meu cel sfânt în mijlocul lor pentru totdeauna. 27 Locuința mea va fi între ei; eu voi fi Dumnezeul lor și ei vor fi poporul meu. Atunci popoarele păgâne vor ști că eu sunt Domnul, 28 cel care sfințesc poporul lui Israel, când lăcașul meu sfânt va fi pentru totdeauna în mijlocul lor"".

Cuvântul Domnului



PSALMUL RESPONSORIAL Ps 67,2 și 4.6-7ab.20-21 (R.: 21a)
R.: Dumnezeul nostru este Dumnezeul mântuirii.
2 Când Dumnezeu se ridică, vrăjmașii lui se risipesc
și potrivnicii fug dinaintea feței lui.
4 Cei drepți se bucură în fața lui Dumnezeu,
tresaltă de fericire și de veselie. R.

6 El este tatăl orfanilor, apărătorul văduvelor,
acesta este Dumnezeu, care locuiește în lăcașul său cel sfânt.
7ab Dumnezeu dă o familie celor părăsiți,
el deschide prizonierilor poarta libertății. R.

20 Binecuvântat să fie Dumnezeu,
zi de zi el ne poartă de grijă, el este ajutorul nostru.
21 Dumnezeul nostru este Dumnezeul mântuirii,
Domnul Dumnezeu are putere și asupra morții. R.

LECTURA A II-A

Este un singur trup, un singur Domn, o singură credință, un singur botez.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni 4,1-6

Fraților, 1 eu cel întemnițat pentru Domnul, vă rog să urmați cum se cuvine chemarea pe care ați primit-o de la Dumnezeu; 2 fiți smeriți, blânzi, răbdători, îngăduiți-vă cu iubire unii pe alții, 3 străduiți-vă, să păstrați unitatea Duhului prin legătura păcii. 4 Este un singur trup, un singur Duh, după cum una este speranța pe care ați primit-o: aceea a chemării voastre. 5 Este un singur Domn, o singură credință, un singur botez.



EVANGHELIA

Duhul Sfânt vă va învăța toate câte v-am spus eu.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 14,23-29

În acel timp, 23 Isus a spus ucenicilor săi: "Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi, vom veni la el și vom rămâne la el. 24 Cine nu mă iubește, nu păzește cuvintele mele; or, cuvântul pe care îl auziți nu este al meu, ci al Tatălui care m-a trimis. 25 Dar acestea vi le spun câtă vreme mai sunt cu voi; 26 Mângâietorul, Duhul Sfânt pe care-l va trimite Tatăl în numele meu, el vă va învăța toate și vă va aduce aminte tot ceea ce v-am spus. 27 Pace vă las vouă; pacea mea o dau vouă. Nu ca pacea pe care o dă lumea. Să nu se tulbure deci inima voastră, nici să nu se înfricoșeze".



Comentariu

Scripturile subliniază faptul că Dumnezeu dorește unitatea poporului său. Prin profetul Ezechiel, Dumnezeu spune că Iuda și Israel - două regate separate, care adesea nu se înțelegeau - vor fi cândva unul singur. Prin prezența sa care purifică, Dumnezeu le va face mai puternice și le va binecuvânta cu pace și unitate.

Noi răspundem cu recunoștință și laudă la darul pe care Dumnezeu ni-l oferă. Psalmistul invită toate popoarele să se unească, preamărindu-l pe Dumnezeu, a cărui putere salvatoare va fi recunoscută de toate popoarele și în toată lumea.

Isus îi învață pe primii săi discipoli că va fi cu ei, împreună cu Tatăl, că va "locui" în toți cei care îl iubesc. Le mai promite că prezența sa nu se va sfârși o dată cu moartea sa: va continua să fie alături de fiecare din discipolii săi - și cu noi, în ziua de astăzi - prin Duhul Sfânt.

Dar promisiunea prezenței lui Isus nu se limitează la fiecare persoană dintre cei credincioși: acest lucru ni-l spune evanghelistul Matei: dacă doar doi sau trei se adună în numele lui Isus, formează o comunitate în sânul căreia Isus a promis că va fi prezent pentru a-i întări și însoți pe membrii ei pe tot parcursul drumului.

Faptul că noi recunoaștem Botezul ca fiind valabil la toate confesiunile demonstrează cu tărie apartenența noastră comună. Prin Botez, Isus ne cheamă pe fiecare dintre noi și ne face să avem acces la trupul său, Biserica. Aparținându-i lui Cristos, noi ne aparținem unii altora. Această apartenență comună - la Cristos și la fiecare dintre noi - face ca toți să fim una, în ciuda trecutului nostru, a culturilor diferite și a convingerilor teologice diferite: căci "acolo unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor" (Mt 18,20).



Rugăciune

Doamne, îți mulțumim pentru prezența ta printre noi; ea ne întărește și ne încurajează pe drumul nostru. Fă-ne conștienți de prezența ta în noi și ajută-ne să înțelegem ceea ce ne îndemni tu să facem în toate acțiunile noastre. Dă-ne înțelepciunea și umilința care ne face capabili să recunoaștem prezența ta în frații și surorile noastre. Doamne, fă să fim cu adevărat una. Amin.



--------------------------------------------------------------------------------


Prezentare

Cuvânt către cei care organizează Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Căutarea unității pe tot parcursul anului

În mod tradițional, Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor este celebrată în perioada 18-25 ianuarie. Această perioadă a fost propusă în 1908 de Paul Wattson; este perioada cuprinsă între sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru și cea a Convertirii Sfântului Paul. Așadar, această alegere are o semnificație simbolică. În emisfera sudică, unde luna ianuarie este o perioadă de vacanță, se preferă să se adopte, de asemenea, o dată în jurul Rusaliilor (după cum este sugerat de Mișcarea "Credință și Constituție" în 1962), care, de asemenea, reprezintă o dată simbolică pentru unitatea Bisericii.

Păstrând această flexibilitate a spiritului, vă încurajăm să considerați aceste texte ca o invitație de a găsi și alte ocazii, în decursul anului, pentru a exprima gradul de comuniune pe care Bisericile l-au atins deja și pentru a vă ruga împreună pentru a ajunge la deplina unitate dorită de Cristos.



Textele pot fi adaptate

Aceste texte sunt propuse știut fiind faptul că, ori de câte ori va fi posibil, se va încerca adaptarea lor la realitățile locale. Astfel, se va ține seama atât de practicile liturgice și devoționale locale, cât și de contextul socio-cultural. În mod normal, o astfel de adaptare presupune o colaborare ecumenică.

În multe țări există deja astfel de structuri ecumenice care permit acest gen de colaborare. Sperăm că necesitatea de a adapta Săptămâna de rugăciune la realitatea locală va încuraja crearea de structuri ecumenice acolo unde încă nu există.



Folosirea textelor în cadrul "Rugăciunii pentru unitatea creștinilor"

Pentru Bisericile și comunitățile creștine care celebrează împreună rugăciunea în cursul unei singure ceremonii, această broșură propune un model de celebrare ecumenică a cuvântului lui Dumnezeu.

Bisericile și comunitățile creștine pot, de asemenea, să se folosească în cadrul celebrărilor de rugăciune, și de alte texte din Celebrarea ecumenică a cuvântului lui Dumnezeu, de textele propuse pentru cele opt zile sau, la alegere, de rugăciuni din apendicele acestei broșuri.

Bisericile și comunitățile creștine care celebrează rugăciunea pentru unitatea creștinilor în fiecare zi a săptămânii pot găsi sugestii în textele propuse pentru cele opt zile.

Dacă cineva dorește să întreprindă studii biblice pe tema din 2006 poate lua ca bază textele și reflecțiile biblice propuse pentru cele opt zile. Comentariile de la fiecare zi pot fi încheiate printr-o rugăciune de mijlocire.

Pentru persoanele care doresc o rugăciune personală textele cuprinse în această broșură pot fi puncte de sprijin și le arată astfel că sunt în comuniune cu toți cei care se roagă în toată lumea pentru o mai mare unitate vizibilă a Bisericii lui Cristos.




Pregătirea textelor pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2006

Proiectul inițial, datorită căruia s-a putut realiza această broșură, a fost pregătit de un grup ecumenic din Dublin. Adresăm pe această cale mulțumirile noastre sincere tuturor membrilor grupului de pregătire irlandez:

Pr. Irineu Ioan Crăciun (Biserica Ortodoxă "Buna-Vestire" din Dublin)
Pr. Athanasius George (Biserica Coptă-Egipteană Ortodoxă din Irlanda)
Rev. Elizabeth Hewitt (Biserica Metodistă Irlandeză)
Rev. Mary Hunter (Biserica Prezbiteriană din Irlanda)
Pr. Hugh Kennedy (Biserica Catolică)
Pr. Brendan Leahy (Biserica Catolică)
Pastorul Fritz-Gert Mayer (Biserica Luterană din Irlanda)
Pr. John McCann (Biserica Catolică)
Rev. Alan McCormack (Biserica Irlandei)
Pr. Godfrey O'Donnell (Biserica Ortodoxă Română din Irlanda)

Versiunea definitivă a acestor texte a fost realizată cu ocazia întâlnirii grupului internațional de pregătire numit de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor din Biserica Catolică. Acest grup internațional s-a reunit la Centrul Focolarinilor, în apropiere de Prosperous, în comitatul Kildare (Irlanda), având sprijinul Conferinței Episcopilor Irlandezi. Ținem să mulțumim arhiepiscopului Séan Brady, episcopului Anthony Farquhar și părintelui Brendan Leahy, dar și întregii echipe a Centrului Focolarinilor, pentru ospitalitatea lor și pentru tot ceea ce au făcut pentru a ușura munca grupului internațional de pregătire.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1497, Ultimul acces: 2024-03-26 03:03:13