A fost stabilit programul papal pentru Postul Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A fost stabilit programul papal pentru Postul Mare

[2006-01-18]
Coincidența între o sărbătoare liturgică și moartea Papei Ioan Paul al II-lea va marca primul Post Mare din pontificatul Papei Benedict al XVI-lea. Postul după ritul latin va începe anul acesta la 1 martie, Miercurea Cenușii. La 5PM, Papa Benedict va prezida Liturghia și binecuvântarea și impunerea cenușii în Bazilica romană Sf. Sabrina, aflăm din calendarul celebrărilor liturgice, publicat recent de Sfântul Scaun.

În duminica următoare, 5 martie, la 6PM, Papa și Curia Romană vor începe exercițiile spirituale în Capela Redemptoris Mater din Palatul Apostolic. Exercițiile spirituale se vor încheia sâmbătă, 11 martie. În acea săptămână Sfântul Părinte va suspenda toate audiențele și se va dedica rugăciunii. În a treia duminică din Post, 19 martie, de la 9:30AM, fiind sărbătoarea Sf. Iosif, Sfântul Părinte va prezida Liturghia pentru muncitori, în Bazilica San Pietro. În a patra duminică din Post, 26 martie, la 9:30AM, Papa Benedict, ca Episcop al Romei, va face a doua vizită într-o parohie romană, unde va și celebra Sf. Liturghie. Prima comemorare a morții Papei Ioan Paul al II-lea va coincide cu a cincea duminică din Post. Comemorarea va însemna în principal ceremonia specială de luni, 3 aprilie, când Papa Benedict va prezida o Liturghie în Bazilica vaticană pentru odihna sufletului predecesorului său.

În Duminica Floriilor, 9 aprilie, începutul Săptămânii Mari, Papa va prezida binecuvântarea ramurilor de palmieri și procesiunea și Liturghia din Piața San Pietro. Calendarul conține două noutăți. În Marțea Mare, 11 aprilie, sacramentul reconcilierii va fi subliniat printr-o celebrare comună prezidată de asemenea de Papa Benedict. Celebrarea, care va include mărturisirea individuală a păcatelor, va avea loc în Bazilica San Pietro. A doua noutate este ziua în care va avea loc această celebrare. Conform Arhiepiscopului Piero Marini, maestrul celebrărilor liturgice papale, "până în vremea Renașterii, această [ceremonie] era de asemenea unul dintre elementele tradiționale ale Joii Mari", informează Avvenire. Întreaga Curie Romană va fi invitată la celebrarea din Marțea Mare. Biroul pentru celebrările liturgice ale Pontifului studiază cea mai bună modalitate pentru a putea cuprinde cât mai mulți confesori în Bazilică pe perioada ceremoniei. Din Joia Mare, ceremonia a fost mutată în Marțea Mare pentru a evita o zi deja aglomerată.

În Joia Mare, dimineața, în Bazilica San Pietro va fi celebrată Liturghia crismei, iar după-amiaza va începe triduumul pascal. Liturghia Cinei Domnului va fi celebrată în Bazilica San Giovanni in Laterano. Papa Benedict va prezida ambele celebrări din 13 aprilie, de la 9:30AM, respectiv de la 5:30PM. În Vinerea Mare, la 5PM, Sfântul Părinte va prezida celebrarea Patimilor Domnului, în Bazilica San Pietro, iar de la ora 9:15PM Calea Crucii la Colosseum. Anul trecut, la cererea Papei Ioan Paul al II-lea, meditațiile și rugăciunile Căii Crucii au fost scrise de Cardinalul Joseph Ratzinger (actualul Papă). Pontiful va prezida Vigilia pascală ce va începe la 10PM în Sâmbăta Mare, în Bazilica San Pietro. În Duminica Paștelui, 16 aprilie, de la 10:30AM, Sfântul Părinte va prezida Liturghia în Piața San Pietro, iar la amiază va împărți binecuvântarea "urbi et orbi" din balconul central al Bazilicii. Cu excepțiile menționate, Papa intenționează să își păstreze programul audiențele private, precum și audiențelor generale de miercuri, și să se întâlnească cu pelerinii în zilele de duminică pentru a se ruga cu ei Angelus.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1522, Ultimul acces: 2024-04-18 01:58:24