Tensiuni fortate in regiunea ucraineana Ternopil - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Tensiuni forțate în regiunea ucraineană Ternopil

[2005-07-21]
Episcopul Mykhail Sabryha de Ternopil și Zboriv al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene (BGCU) a transmis o scrisoare deschisă oficialităților de stat ale țării, deputaților și opiniei publice, în care vorbește despre intensificarea tensiunilor în regiunea Ternopil, în special în satul Zazdrist, din districtul Terebovlia. Aici există un conflict între comunitatea ortodoxă și cea greco-catolică pe marginea unei biserici, pe care ortodocșii refuză să o folosească în comun cu greco-catolicii, deși tribunalul a decis transferarea lăcașului în proprietatea BGCU. Episcopii îi acuză pe reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucrainene ce ține de Patriarhia Moscovei (BOU-PM) de răspândirea de neadevărate privitoare la BGCU. Scrisoarea publică a fost prezentată într-o conferință de presă ce a avut loc la Ternopil exact acum o săptămână.

"În ciuda numeroaselor ordine din partea administrației districtului Terebovlia și a regiunii Ternopil, și a propunerii noastre de a trece biserica în proprietatea statului, oferind ambelor confesiuni dreptul la folosire, dispozițiile legale nu sunt încă respectate", scrie Episcopul Sabryha. "Ignorarea și violarea legilor ucrainene este însoțită de ofensiva și de declarațiile eronate ale BOU-PM despre BGCU." Biserica Ortodoxă vorbește despre intenția de "catolicizare" a zonei și de suprimare a drepturilor ortodocșilor. Episcopul Sabryha subliniază că reprezentanți de frunte ai BOU-PM au "privatizat" patriotismul și iubirea pentru Ucraina, acuzând pe nedrept BGCU că trădează interesele țării. Au loc de asemenea demonstrații publice care urmăresc să discrediteze Biserica Greco-Catolică. Aceste comportamente sunt grave, se spune în scrisoare. Se amintește de contribuția BGCU la moștenirea națională și culturală a Ucrainei, și de susținerea, inclusiv în recenta revoluție portocalie, de către credincioșii și clerul greco-catolic a binelui național.

Episcopul Sabryha a asigurat de sincerul respect al BGCU pentru toate Bisericile Ortodoxe din Ucraina, dar a spus că Biserica sa se așteaptă cel puțin la o atitudine de toleranță față de ea, mai ales în Ternopil unde majoritatea credincioșilor sunt greco-catolici. Prelatul cere guvernului și în special președintelui să oprească agresiunile și să sprijine aplicarea legii.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1627, Ultimul acces: 2024-03-21 02:29:33