Se implinesc 104 ani de la trecerea la Domnul a IPS Iosif Naniescu, mitropolitul Moldovei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Se implinesc 104 ani de la trecerea la Domnul a IPS Iosif Naniescu, mitropolitul Moldovei

[2006-01-26]
La Catedrala mitropolitana din Iasi a fost oficiata astazi o slujba de pomenire a mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu, cu prilejul implinirii a 104 ani de la trecerea sa la cele vesnice. Ctitorul actualei Catedrale mitropolitane din Iasi, Iosif Naniescu, a fost unul dintre cei mai de seama ierarhi ai Moldovei. S-a nascut la 15 iulie 1818, in Basarabia. La 18 ianuarie 1873 a fost ales episcop la Arges, iar in data de 10 iunie 1875 a fost numit mitropolit al Moldovei si Sucevei. In cuvantul rostit la finalul slujbei de pomenire, parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, a facut referire la cele mai importante momente din viata fostului mitropolit al Moldovei: "El s-a nascut in Basarabia, in familia unui preot, in anul 1818, iar cand avea doi ani a ramas orfan. Mama sa l-a crescut pana ce un unchi de-al sau, care era calugar si ierodiacon, si care se numea Teofilact, l-a adus in anul 1831 la Iasi. Aici functiona Manastirea "Sf. Spiridon" unde astazi se afla biserica si spitalul cu acelasi nume. A invatat aici carte, a invatat muzica bisericeasca si tipic, iar in anul cand mitropolitul Veniamin Costachi, in 1833, a pus piatra de temelie a Catedralei, el a asistat, frate fiind, la acea slujba de punere a pietrei de temelie sau a pietrei fundamentale. A devenit apoi calugar la Buzau, a fost ucenicul episcopului Kesarie, staret la cateva manastiri. L-a cunoscut personal pe Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, care l-a si facut protosinghel si in anul 1873 a devenit episcop, pastorind pentru scurta vreme Episcopia Argesului. In anul 1875 a devenit mitropolit al Moldovei si Sucevei de atunci, si a pastorit aceasta eparhie 27 de ani, pana cand a trecut la Domnul, in ziua de 26 ianuarie 1902".

Din initiativa mitropolitului Iosif Naniescu a fost finalizata Catedrala mitropolitana din Iasi si au fost restaurate numeroase biserici din acest oras, dupa cum a amintit in cuvantul rostit astazi si parintele arhimandrit Timotei Aioanei: "Cand marele mitropolit a ajuns aici in scaunul vladicesc de la Iasi, Catedrala in care ne aflam noi era neterminata. Boltile erau cazute, iar autoritatile orasului doreau sa o darame si sa construisca altceva pe locul acesta. Dar, mitropolitul Iosif Naniescu s-a dus la Guvern, a cerut bani si in prima audienta pe care a cerut-o la primul-ministru de pe atunci, acesta l-a refuzat, spunand ca tara nu are bani pentru a termina Catedrala, si mitropolitul, vazand opozitia celor de la guvern, a spus: "Daca o tara si un Guvern n-au bani pentru o Catedrala, atunci eu imi dau demisia". Vazand daruirea sa pentru Biserica, Guvernul de pe atunci al Romaniei a alocat fonduri impreuna cu familia regala a Romaniei si Catedrala a fost terminata".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1554, Ultimul acces: 2024-04-16 01:19:32