Creste sprijinul pentru un moratoriu privitor la avort - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Crește sprijinul pentru un moratoriu privitor la avort

[2008-01-07]
Se strâng tot mai multe susțineri pentru ideea moratoriului privitor avortul lansată la 21 decembrie 2007 de publicația Il Foglio, condusă de Giuliano Ferrara. Într-un interviu acordat la 31 decembrie pentru TG5, Cardinalul Camillo Ruini a vorbit despre propunerea publicației: 'Cred că după fericitul rezultat obținut pe tema pedepsei cu moartea este foarte logică îndreptarea atenției asupra avortului și cererea unui moratoriu pentru trezirea conștiințelor tuturor, pentru a-i ajuta să conștientizeze faptul că pruncul din pântecele mamei este cu adevărat o ființă umană și că eliminarea lui înseamnă inevitabil suprimarea unei vieți umane.' Cardinalul a explicat faptul că de la acest moratoriu se poate aștepta 'un stimul pentru Italia cel puțin pentru aplicarea integrală a legii privi nd avortul (194), care pretinde că ar fi o lege ce urmărește să apere viața [...] și poate, la treizeci de ani de la intrarea ei în vigoare, (se poate aștepta și) actualizarea legii în conformitate cu progresul științific, care de exemplu a făcut pași mari în ceea ce privește supraviețuirea copiilor prematuri.'
Într-un interviu publicat de Corriere della Sera la 4 ianuarie, Cardinalul Angelo Bagnasco a descris ca lăudabilă inițiativa demarării unui moratoriu privind avortul 'deoarece reprezintă o atenționare clară și puternică la adresa statelor lumii vizavi de apărarea și promovarea vieții umane, așa după cum s-a întâmplat cu moratoriul privind pedeapsa cu moartea'. 'Sper din toată inima că cererea va fi bine primită de instituțiile corespunzătoare precum și de către public', a adăugat președintele Conferinței Episcopale Italiene. Întrebat despre cazul în care nu se va putea ajunge la moratoriu, Arhiepiscopul de Genova a răspuns: 'Inițiativa reprezintă o op o rtunitate de angajare la toate nivelele pentru promovarea aplicării punctuale a acelor părți din legea 194 care promovează viața copilului nenăscut.' Cardinalul a cerut astfel revizuirea legii 194 care reglementează avortul: 'Progresul științific și tehnologic în spațiul vieții umane este un fapt vizibil tuturor. Legiuitorii au consultat dintotdeauna aceste descoperiri pentru a formula legi care să respecte mai bine, să apere și să promoveze viața umană în toate formele și fazele ei. Speranța este că așa ceva se va putea întâmpla chiar acum.'
O altă luare de poziție i-a aparținut Mons. Giampaolo Crepaldi, secretarul Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace, care într-un interviu publicat la 6 ianuarie pe prima pagină din Il Foglio afirmă că 'gravitatea avortului - ca ucidere a unei persoane umane nevinovate - este superioară pedepsei cu moartea'. Legat de rolul pe care Sfântul Scaun trebuie să și-l asume în acest context, Mons. Crepaldi a spus că Biserica Cato l ică a luat apărarea vieții și familiei în anii 1990, cu ocazia Conferințelor Internaționale ale ONU de la Cairo (despre populație) și de la Beijing (despre femei). Conceptul de sănătate a reproducerii a fost îndelung combătut de Sfântul Scaun la instituțiile internaționale, pentru a demasca ceea ce ascunde această expresie confuză: politica violentă pro-avort și sterilizarea în masă.' Arhiepiscopul Crepaldi a dezvăluit că 'numeroși Episcopi africani s-au plâns că ajutoarele economice sunt adesea amestecate cu adoptarea unor astfel de politici violente'. Despre legea 194 prelatul a subliniat 'aspectele pozitive ce trebuie să fie aplicate și în continuare dezvoltate'; sunt apoi 'erori care trebuie corectate în lumina progresului științei', precum și aspecte 'absolut inadmisibile din punct de vedere moral'.
În contextul interviului cu Episcopul Crepaldi, directorul Il Foglio, Giuliano Ferrara, a vorbit despre completarea articolului 3 din Declarația Universală d e spre Drepturile Omului cu următoarele cuvinte: 'de la concepere până la moartea naturală'. Articolul ar trebuie să arate deci astfel: 'Fiecare om are dreptul la viață de la concepere și până la moartea naturală, la libertate și la securitate'. În acest fel, a concluzionat Ferrara, Declarația Universală, de la a cărei promulgare se împlinesc 60 de ani, ar susține un moratoriu 'ipso facto' împotriva 'politicilor publice care sprijină orice formă de abuz sau sclavie a ființei umane, fie ea și doar concepută'.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 891, Ultimul acces: 2021-04-14 10:22:50