Pontiful considera stabilitatea lumii ca fragila - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pontiful consideră stabilitatea lumii ca fragilă

[2008-01-07]
Papa Benedict al XVI-lea consideră că diplomația trebuie să dea speranță într-o lume în care securitatea și stabilitatea sunt fragile. Afirmația a fost făcută astăzi, în cadrul tradiționalului discurs de la început de an adresat membrilor corpurilor diplomatice acreditate la Sfântul Scaun, reprezentând actualmente 176 de țări. În discursul său, Sfântul Părinte a trecut în revistă cele mai importante motive de speranță și de îngrijorare de pe planetă, la început de 2008.
Referindu-se la călătoria lui din luna mai în Brazilia, Papa a vorbit despre America Latină, menționând în special Cuba. Această națiune va sărbători 10 ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea. "În sfera economică și socială, am putut remarca semne elocvente de speranță pentru acel continent, precum și anumite motive de îngrijorare. Cu toții așteptăm să vedem o mai mare cooperare între popoarele din America Latină, și, în fiecare dintre țările care alcătuiesc acel continent, rezolvarea conflictelor interne, conducând la un consens asupra marilor valori inspirate de Evanghelie".
Papa a menționat în mod special locurile afectate de "înspăimântătoare dezastre naturale". "Mă gândesc la uraganele și inundațiile care au devastat anumite regiuni din Mexic și America Centrală, precum și țări din Africa și Asia, în special Bangladesh, și părți din Oceania; trebuie să menționăm de asemenea și marile incendii". Vorbind despre Peru, devastat de un cutremur în luna august, Papa a spus că secretarul de stat, Cardinalul Tarcisio Bertone, a vizitat țara și "mi-a adus o relatare directă a distrugerilor cauzate de teribilul cutremur, dar a vorbit și despre curajul și credința populației afectate".
Pontiful s-a reîntors la o temă căreia i-a acordat multă atenție: conflictul din Orientul Mijlociu. "Mă bucur că Conferința de la Annapolis a indicat spre abandonarea soluțiilor partizane sau unilaterale, în favoarea unei abordări globale care să respecte drepturile și interesele legitime ale tuturor popoarelor din regiune", a spus el. "Fac apel încă o dată la israelieni și palestinieni să își concentreze energiile pentru implementarea angajamentelor luate cu acea ocazie, și să faciliteze procesul care a reînceput în mod fericit. Mai mult, invit comunitatea internațională să sprijine puternic aceste două popoare și să înțeleagă suferințele și temerile lor".
Sfântul Părinte a avut un mesaj pentru Pakistan, unde în 27 decembrie a fost asasinată Benazir Bhutto, liderul opoziției: "Sper ca toate forțele politice și sociale să se angajeze să construiască o societate pașnică, care să respecte drepturile tuturor". Și-a întors apoi atenția către Afganistan, unde "pe lângă violență, există alte grave probleme sociale, cum ar fi producerea de droguri; un mai mare sprijin trebuie acordat eforturilor pentru dezvoltare, și este necesară o muncă mai intensivă pentru a construi un viitor senin". Papa a deplâns faptul că speranța aproape a pierit în conflictul din regiunea Darfur, Sudan, arătând de asemenea obstacolele în calea păcii în Congo și Somalia. Având în vedere escaladarea violenței în Kenya după alegerile din 27 decembrie, Papa s-a alăturat Episcopilor națiunii în apelul lor la dialog și dreptate. "Biserica Catolică nu este indiferentă la strigătele de durere care se înalță din aceste regiuni. Își însușește cererea de ajutor făcută de refugiați, și pledează ea însăși pentru promovarea reconcilierii, a dreptății și a păcii".
Sfântul Părinte a vorbit în final despre Europa: "Mă bucur pentru progresul înregistrat în diferite țări din regiunea balcanică, și îmi exprim încă o dată speranța ca statutul definitiv al Kosovo să țină cont de pretențiile legitime ale părților implicate și să garanteze securitatea și respectul pentru drepturile tuturor locuitorilor acestei țări, pentru ca spectrul violenței să fie definitiv îndepărtat și stabilitatea europeană întărită". Pontiful a continuat: "Doresc de asemenea să menționez Cipru, reamintind cu bucurie vizita Preafericirii Sale Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea din luna iunie a anului trecut. Este dorința mea sinceră ca în contextul Uniunii Europene, să nu se precupețească nici un efort în căutarea unei soluții la o criză care a durat deja prea mult timp".
Papa Benedict al XVI-lea și-a încheiat discursul cu un apel la o folosire corectă a libertății umane, bazând-o pe legea naturală. "Din această rapidă trecere în revistă reiese clar că securitatea și stabilitatea lumii sunt încă fragile". Factorii de îngrijorare sunt variați, dar toți dau mărturie despre faptul că libertatea umană nu este absolută, ci este un bun împărtășit, unul pentru care toți trebuie să își asume responsabilitatea. Ca urmare legea și ordinea sunt garanți ai libertății. "Legea poate fi o forță eficientă pentru pace doar dacă fundamentele ei rămân solid ancorate în legea naturală, dată de Creator. Acesta este un alt motiv pentru care Dumnezeu nu poate fi niciodată exclus din orizontul omului sau al istoriei. Numele lui Dumnezeu este un nume de dreptate, reprezintă un apel urgent la pace".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 973, Ultimul acces: 2021-04-21 02:02:04