Cardinalul Rode le cere iezuitilor sa iubeasca Biserica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Rode le cere iezuiților să iubească Biserica

[2008-01-07]
Biserica se bazează pe faptul ca Societatea lui Isus să joace un rol în refacerea simțului Bisericii în rândul familiilor călugărești, a spus Cardinalul Franc Rode, prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, în ziua de luni, 7 ianuarie 2008, în cadrul unei Liturghii de deschidere a celei de-a 35-a Adunări Generale a Iezuiților. Aceștia s-au adunat în Roma pentru a evalua misiunea lor în lumea de astăzi, precum și pentru a alege un nou superior general ca succesor al pr. Peter-Hans Kolvenbach, în vârstă de 79 de ani, care intenționează să se retragă. "În carisma și în tradiția voastră puteți găsi puncte de referință valoroase pentru a lumina alegerile pe care Societatea trebuie să le facă astăzi", le-a spus Cardinalul Rode.
"Munca voastră trebuie să fie prin excelență apostolică cu o notă umană, eclesială și evanghelică universală. Trebuie realizată în lumina carismei voastre, în așa fel încât participarea tot mai mare a laicilor la activitățile voastre să nu umbrească identitatea voastră, ci mai degrabă să o îmbogățească cu colaborarea celor care, venind din alte culturi, împărtășesc stilul și obiectivele voastre". Prefectul a vorbit în particular despre rolul iezuiților în refacerea "sensus Ecclesiae". "Consacrarea în slujirea lui Cristos nu poate fi separată de consacrarea în slujirea Biserici. Cu tristețe și neliniște constat că `sentire cum ecclesia` despre care fondatorul vostru a vorbit adesea s-a diminuat chiar și la unii membri ai familiilor călugărești. Biserica așteaptă de la voi o lumină pentru refacerea `sensus Ecclesiae`".
Cardinalul a arătat că iubirea pentru Biserică se bazează pe credință, nu pe sentiment. "Iubirea pentru Biserică în fiecare sens al cuvântului - fie Biserica poporul lui Dumnezeu, fie Biserica ierarhică - nu este un sentiment uman care vine și pleacă după oamenii care o alcătuiesc sau după conformarea noastră la dispozițiile care vin de la aceia pe care Domnul i-a pus să conducă Biserica. Iubirea pentru Biserică se bazează pe credință, un dar de la Dumnezeu care, tocmai pentru că ne iubește, ne dă credința în El și în Mireasa Lui, Biserica. Fără darul credinței în Biserică nu poate exista iubirea pentru Biserică". Cardinalul în vârstă de 73 de ani a mai remarcat "o tot mai mare distanțare de ierarhie". "Spiritualitatea ignațiană a slujirii apostolice `sub Pontiful Roman` nu permite această separare. Ascultarea religioasă poate fi înțeleasă doar ca ascultare în iubire. Nucleul fundamental al spiritualității ignațiene constă în unirea iubirii pentru Dumnezeu cu iubirea pentru Biserica ierarhică".
Cardinalul a dorit să atragă atenția asupra uneia dintre necesitățile imperioase cu care se confruntă astăzi Biserica: "nevoia de a prezenta credincioșilor și lumii adevărul autentic revelat în Scriptură și Tradiție. Diversitatea doctrinală a celor care la toate nivelele, prin vocație și misiune, sunt chemați să vestească împărăția adevărului și a iubirii, dezorientează credincioșii și conduce la un relativism fără limite. Există un singur adevăr, chiar dacă poate fi întotdeauna cunoscut mai profund". Cardinalul Rode a adăugat: "Prin lunga și solida voastră formare, prin centrele voastre de cercetare, prin activitatea voastră de predare în domeniile filozofic, teologic și biblic, sunteți într-o poziție privilegiată pentru a îndeplini această misiune dificilă. Îndepliniți-o cu studiu și examinare în profunzime, cu umilință, cu credință în Biserică. Îndepliniți-o cu iubire pentru Biserică".
Cardinalul a mai menționat "sentimentul de separare crescândă între credință și cultură, o separare care constituie un mare impediment pentru evanghelizare". "O cultură pătrunsă de un adevărat spirit creștin este un instrument care promovează răspândirea Evangheliei, a credinței în Dumnezeu Creatorul cerului și al pământului", a spus el. "Tradiția Societății, de la începuturile Collegio Romano, s-a plasat întotdeauna la intersecția dintre Biserică și societate, dintre credință și cultură, dintre religie și secularism. Recuperați aceste poziții de avangardă care sunt atât de necesare pentru a transmite adevărul etern lumii de astăzi, în limbajul de astăzi. Nu abandonați această provocare. Știm că sarcina este dificilă, neconfortabilă și riscantă, și uneori puțin apreciată și chiar greșit înțeleasă, dar este o sarcină necesară pentru Biserică".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 910, Ultimul acces: 2021-04-14 07:40:48