Sf. Augustin: un cautator neobosit al adevarului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sf. Augustin: un căutător neobosit al adevărului

[2008-01-09]
Papa Benedict al XVI-lea a dedicat cateheza sa din cadrul audienței generale de miercuri, 9 ianuarie 2007, desfășurată în Aula Paul al VI-lea din Vatican, Sf. Augustin, Episcop de Ippona, "un om al pasiunii și al credinței, al unei inteligențe fine și al unei activități pastorale neobosite", a spus el. Pontiful a arătat că a intenționat să dedice această cateheză biografiei Sf. Augustin, lăsând numeroasele lucrări ale sfântului pentru a fi analizate în săptămânile care urmează. Se poate afirma, a spus Sfântul Părinte, că "multe dintre dezvoltările ulterioare în creștinism, și în cultura apuseană, au pornit din acest oraș din Africa romană, unde Sf. Augustin a fost Episcop între 395-430".
Autorul "Mărturisirilor", acea "extraordinară autobiografie spirituală... cu marea ei p reocupare pentru misterul persoanei, pentru misterul lui Dumnezeu ascuns în persoană", s-a născut în Tagaste în anul 354, ca fiu al lui Patriciu și al Sf. Monica. Mama sa l-a educat în credința creștină, pe care însă Augustin a abandonat-o în ciuda interesului lui constant pentru figura lui Cristos. Viitorul sfânt a studiat retorica și gramatica, predând apoi acestea. Pe când era în Cartagina, a citit lucrarea "Hortensius" a lui Cicero, deoarece chiar dacă abandonase practicile Bisericii a căutat întotdeauna adevărul. Cartea "a născut în el dragostea de înțelepciune", dar "fiind convins că fără Isus nu este posibilă descoperirea adevărului", și dat fiind că "Hortensius" nu îl menționa pe Cristos, a început să citească Sfânta Scriptură.
Întâlnirea cu Biblia l-a dezamăgit însă, nu doar datorită slabelor traduceri latine, ci și pentru că "conținutul în sine nu l-a satisfăcut. În relatările biblice despre războaie și alte vicisitudini umane, el nu a găsit acea fi l ozofie înaltă" sau "acea splendoare a căutării adevărului care o caracterizează", a spus Papa. Cu toate acestea Augustin nu a dorit să trăiască fără Dumnezeu și a continuat să caute "o religie care să răspundă dorinței sale de a afla adevărul... și de a se apropia de Isus". De aceea a fost atras de maniheism, ai cărui adepți susțineau că religia lor era una "complet rațională". Moralitatea lor dualistă l-a atras pe viitorul Episcop de Ippona, care era convins că a găsit fuziunea corectă dintre "raționalitate, căutarea adevărului și iubirea pentru Isus Cristos"; totuși maniheismul s-a dovedit incapabil să rezolve îndoielile sfântului.
Când Augustin s-a mutat la Milano a început să asculte frecvent predicile lui Ambrozie, pentru a-și îmbunătăți propria lui retorică. Episcopul de Milano a învățat despre "o interpretare tipologică a Vechiului Testament, ca drumul care conduce la Isus Cristos". Astfel Augustin "a descoperit cheia pentru înțelegerea frumuseții și c h iar a profundității filozofice a Vechiului Testament, și a ajuns să înțeleagă întreaga unitate a misterului lui Cristos în istorie, și sinteza dintre filozofie, raționalitate și credința în Logos, în Cristos Cuvântul veșnic întrupat". Augustin s-a convertit la creștinism în 15 august 386, "sfârșitul unui lung și dureros drum interior", și a fost botezat în 24 aprilie 387. Hirotonit preot în 391 după întoarcerea lui în Africa, a devenit Episcop patru ani mai târziu.
"În angajamentul său pastoral neobosit", a spus Papa, "a fost un Episcop exemplar... i-a susținut pe săraci... s-a preocupat el însuși de formarea clerului și organizarea mănăstirilor", și în foarte scurt timp a devenit "unul dintre cei mai importanți exponenți ai creștinismului din acel timp". "Episcopul de Ippona a exercitat o imensă influență în călăuzirea Bisericii Catolice din Africa romană" și s-a împotrivit "mișcărilor religioase și ereziilor... cum ar fi maniheismul, donatismul și pelagiani s mul". Papa Benedict al XVI-lea a reamintit că "Augustin s-a încredințat pe sine lui Dumnezeu în fiecare zi, până la sfârșitul vieții lui", și că puțin înainte de a muri "a cerut ca psalmii penitențiali să fie scriși cu litere mari și atârnați pe perete pentru ca să îi poată vedea și citi din pat". Episcopul a murit în 28 August 430.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 908, Ultimul acces: 2021-04-17 19:33:17