Sfantul Scaun mentine relatii diplomatice cu 176 state - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Scaun menține relații diplomatice cu 176 state

[2008-01-08]
Sfântul Scaun, în relațiile diplomatice cu diferitele țări din lume, încearcă să promoveze sentimentul de apartenență comună la familia umană, a explicat Papa Benedict al XVI-lea. Tocmai în lumina acestui "spirit de familie", a spus Papa luni, 7 ianuarie 2007, în discursul adresat Corpului Diplomatic, "au fost stabilite relațiile diplomatice cu Emiratele Arabe Unite", ultima țară care s-a acreditat pe lângă Sfântul Scaun, în 31 mai 2007. Un raport difuzat luni informa că Sfântul Scaun întreține în prezent relații diplomatice depline cu 176 de state. La acestea se adaugă Comunitatea Europeană și Ordinul Militar Suveran de Malta și două Misiuni cu caracter special: Misiunea din Federația Rusă, condusă de un ambasador, și Biroul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP).
În ceea c e privește Organizațiile Internaționale, Sfântul Scaun este prezent la ONU în calitate de "stat observator"; și este membru în 7 Organizații sau Agenții din sistemul ONU, observator în alte 8 și membru sau observator în 5 Organizații regionale. În 19 ianuarie 2007, Sfântul Scaun a semnat un Protocol Adițional la Concordatul cu Bavaria din 29 martie 1924, care reglementa anumite probleme privind predarea teologiei fie în Facultățile de Teologie Catolică din Universitățile de stat fie în alte Centre de instruire din Bavaria. Schimbul Instrumentelor de ratificare a avut loc în 8 iunie 2007. În 25 octombrie, Sfântul Scaun a procedat la schimbul de Instrumente de ratificare a Acordului de Bază cu Bosnia-Herțegovina, semnat la Sarajevo în 19 aprilie 2006, și a Protocolului lui adițional, semnat în 29 septembrie 2006.
În 17 aprilie 2007 Sfântul Scaun a semnat un Acord cu Republica Filipine pentru protejarea patrimoniului cultural al Bisericii Catolice, în particular în ceea ce privește bisericile coloniale, muzeele, arhivele, bibliotecile și operele de artă aparținând instituțiilor eclesiastice, care au o valoare istorică semnificativă. În fine, în 3 decembrie, Sfântul Scaun a semnat cu Republica Albania un Acord privind anumite probleme economice și fiscale, prin care au fost confirmate unele principii și definite dispoziții în această privință. Acordul economico-fiscal vine în urma Acordului din 2002 și stabilește cadrul juridic pentru regimul fiscal ale instituțiilor eclesiastice recunoscute ca persoane juridice fără scop lucrativ; în particular reglementează statutul fiscal al instituțiilor Bisericii Catolice din Albania, administrarea contabilă a acestor structuri și contribuția la sistemul de pensii a personalului religios și laic ne-albanez aflat în slujba lor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 969, Ultimul acces: 2021-04-20 12:43:59