Sinodul va promova cunoasterea Scripturii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sinodul va promova cunoașterea Scripturii

[2008-01-09]
Pregătirile pentru următorul Sinod al Episcopilor generează numeroase inițiative pentru a promova cuvântul lui Dumnezeu, și unele conferințe episcopale au adoptat tema pentru propriile lor programe pastorale. Arhiepiscopul Nikola Eterovic, secretar general al Sinodului, a afirmat acest lucru când a vorbit la Universitatea Pontificală Laterană despre pregătirile pentru al 12-lea Sinod al Episcopilor, care se va desfășura în perioada 5-26 octombrie 2008 în Vatican. El a arătat că au fost publicate diferite lucrări legate de Sfânta Scriptură, atât la nivel științific, cât și pentru uz popular. 'Se organizează conferințe dedicate studierii temei sinodului, și mulți oameni, în special călugări și călugărițe din mănăstiri de clauzură, promit rugăciunile lor'.
Arhiepiscopul Eterovic a oferit o privire generală asupra adunărilor din trecut al Sinodului, explicând că tema Scripturii a fost o preocupare pastorală, chiar și înainte de Sinoadele din anii 1990. 'Alegerea acestei teme a fost foarte bine primită de Biserica universală, după cum o arată, în primul rând, foarte multele răspunsuri' la 'lineamenta' pentru întâlnire. El a explicat că dintre cele 152 de instituții consultate, au răspuns 99, sugerând 20 de teme, și dintre acestea, 17 aveau în centru cuvântul lui Dumnezeu. Arhiepiscopul Eterovic a declarat că un Sinod dedicat cuvântului lui Dumnezeu este strâns legat de anteriorul Sinod pe tema Euharistiei. Cuvântul lui Dumnezeu este unul dintre cele două banchete din celebrarea euharistică.
Consiliul ordinar al Secretariatului General al Sinodului - alcătuit din 15 membri, dintre care 12 sunt selectați de Sinodul anterior și trei numiți de Papa - va examina în această lună materialul pregătitor. Acesta va pregăti un document de lucru care va f i folosit pentru a încuraja reflecția în întreaga Biserică, acum când se apropie Sinodul. Mai mult, a adăugat Arhiepiscopul, 'lineamenta' a fost publicată în 10 limbi, inclusiv arabă și chineză. Acest lucru indică marile așteptări pe care le-a produs tema. Arhiepiscopul Eterovic a spus că se așteaptă o redescoperire a 'Dei Verbum', 'unul dintre cele mai importante documente ale Conciliului Vatican II'. Sinodul va avea de asemenea o notă ecumenică, deoarece vor participa delegați din alte Biserici și comunități creștine.
'Sinodul Episcopilor trebuie să se îndrepte spre anumite lacune în cunoașterea Bibliei, spre interpretările parțiale și omisiunile din domeniul apostolatului biblic', a spus el. 'Poate `Dei Verbum` nu a fost suficient de bine primit la nivelul Bisericii universale'. Arhiepiscopul și-a exprimat speranța că Sinodul va contribui 'la redobândirea pasiunii pentru cuvântul lui Dumnezeu în Biserică'. El a adăugat: 'Vom sprijini un nou efort în ceea ce privește traducerile Bibliei, cu o prezentare care este destinată credincioșilor, incluzând un esențial și necesar comentariu pentru a-i însoți în lectura lor eclesială'.
'Reflecția sinodală, așadar, trebuie să se întoarcă spre relația din Scriptură și Tradiție, prin care Biserica cunoaște depozitul sacru al credinței, autentic interpretat de Magisteriu, adică de Papa și Episcopii aflați în comuniune cu el'. Arhiepiscopul a susținut că este nevoie de 'un nou impuls către cunoașterea Scripturi care corespunde [...] cunoașterii lui Cristos. O reînnoită familiaritate cu cuvântul lui Dumnezeu poate avea o influență pozitivă în activitatea pastorală a Bisericii și în lumea contemporană, în special în promovarea păcii, a dreptății, a speranței și a carității'.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 927, Ultimul acces: 2021-04-13 05:44:17