Norme explicative pentru cauzele de canonizare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Norme explicative pentru cauzele de canonizare

[2008-01-09]
Episcopii diecezani vor primi noi instrucțiuni din partea Sfântului Scaun despre procesele de beatificare și canonizare, subliniind importanța faimei de sfințenie. Cardinalul Jose Saraiva Martins, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, a confirmat acestea în L`Osservatore Romano, anunțând un document pe care dicasterul îl pregătește pentru publicare. Documentul va explica schimbările pe care Papa Benedict al XVI-lea le-a adus la procesul de canonizare. "Celebrarea ritualului în țările natale" pentru cei ridicați la cinstea altarelor este cea mai mare schimbare instituită în acest pontificat, a spus Cardinalul. "Ea atrage persoanele unei anume națiuni mai aproape de Biserica universală".
Noul document are "anumite instrucțiuni despre cum să se pr ocedeze la examinarea admisibilității unor noi cauze, și despre ceea ce trebuie făcut pentru a începe concret și a realiza etapa diecezană a procesului", a adăugat Cardinalul Saraiva Martins. Astfel, poate răspunde mai bine "la noul spirit introdus de Papa Benedict al XVI-lea în procedurile ritualurilor de beatificare. Acesta implică inovații foarte importante, capabile să evidențieze eficient teologia Bisericii locale așa cum a fost reafirmată cu putere de Conciliul Vatican II". Cardinalul a subliniat că beatificarea unui membru al poporului lui Dumnezeu trebuie să fie un eveniment al comunității, "într-o atmosferă de credință care devine bucurie și celebrare eclesială deoarece unul din mijlocul ei a fost ridicat la cinstea altarelor".
Tocmai datorită fervorii pe care astfel de evenimente o trezesc, "este necesar să se procedeze cu multă grijă și precizie". Prefectul a spus că un proces poate începe dacă cineva se bucură de faima de sfințenie: "Fără reputați a de a fi sfânt, nimic nu poate începe. Credincioșii sunt cei care indică Bisericii faptul că o figură este exemplară. Nu neg că pot fi alți susținători, cum ar fi de exemplu sentimentul justificat al unei familii călugărești față de fondatorul ei sau față de un frate sau o soră din rândul ei", a spus el. Dar "fără impulsul care izvorăște din faima de sfințenie, este dificilă pornirea procesului".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 924, Ultimul acces: 2021-04-09 00:03:42