Papa le cere oficialitatilor locale sa sprijine viata de familie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa le cere oficialităților locale să sprijine viața de familie

[2008-01-10]
'Urgența educațională' în și în jurul Romei evidențiază nevoia de a sprijini familia bazată pe căsătorie, a spus Papa Benedict al XVI-lea când i-a primit în audiență joi, 10 ianuarie 2008, pe Piero Marrazzo, președintele Regiunii Lazio; Walter Veltroni, primarul Romei; și Enrico Gasbarra, președintele provinciei Roma, fiecare însoțit de un anturaj, pentru tradiționalul schimb de urări de Anul Nou. După cum se obișnuiește în timpul acestei întâlniri, Sfântul Părinte a vorbit despre mai multe subiecte de actualitate care privesc viața locuitorilor din Lazio.
Referindu-se la 'urgența educațională' pe care a evidențiat-o în luna iunie a anului trecut în cadrul congresului eclezial al Diecezei de Roma, Papa Benedict al XVI-lea a arătat că 'pare tot mai dificil să se prezinte convingător noilor generații certitudini și criterii ferme pe care să își construiască viețile'. Cu toate acestea, a spus el audienței sale, o astfel de urgență 'nu poate lăsa Biserica sau administrațiile dumneavoastră indiferente'. 'În formarea indivizilor este în mod clar în joc însuși fundamentul coexistenței și viitorul societății. Din partea ei, Dieceza de Roma dedică o atenție specială acestei dificile sarcini', cu inițiative care ating 'diferitele domenii educaționale, de la familii și școli la parohii, asociații și mișcări'.
Sfântul Părinte a cerut instituțiilor civile să își crească eforturile 'la diferite nivele pentru a aborda urgența educațională, inspirându-se constant din criteriul călăuzitor al centralității persoanei umane'. 'Este clar că respectul și sprijinul pentru familia bazată pe căsătorie are o importanță primară. Din păcate, vedem zilnic cât de implacabile și amenințătoare sunt atacurile și înțelegerile greșite de care suferă această fundamentală instituție umană și socială. Este, așadar, mai necesar ca niciodată ca administrațiile publice să nu sprijine astfel de tendințe negative ci, dimpotrivă, să acorde familiei sprijinul lor convins și concret, cu siguranța că în acest fel contribuie la binele comun'.
Papa a identificat sărăcia ca 'o altă situație urgentă care se agravează... în special la periferiile marilor orașe'. 'Costurile tot mai mari ale traiului, și în special ale locuințelor, lipsa persistentă de locuri de muncă, și adesea salarii și pensii inadecvate, fac condițiile de trai cu adevărat dificile pentru mulți indivizi și familii'. Remarcând problema securității și degradarea unor zone din Roma, Papa Benedict al XVI-lea s-a concentrat asupra nevoii de 'eforturi constante și reale, cu scopul dublu și inseparabil de a garanta siguranța cetățenilor și de a asigura ca toți - în particular imigranții - să aibă cel puțin minimul indispensabil pentru o viață onestă și demnă. Biserica, prin Caritas și multe alte forme de activitate voluntară, [...] face eforturi mari și pe acest front dificil' care de asemenea necesită 'intervenția autorităților publice'.
Papa a concluzionat evidențiind un alt domeniu de preocupări comune pentru Biserică și autoritățile publice: bolnavii. 'Suntem foarte conștienți de dificultățile grave cu care se confruntă Regiunea Lazio în domeniul asistenței sanitare, dar trebuie să remarcăm faptul că situația structurilor catolice de asistență sanitară este de asemenea adesea una dramatică. [...] Trebuie să cer, așadar, ca în distribuirea resurselor [structurile catolice] să nu fie dezavantajate, nu pentru vreun interes al Bisericii, ci pentru a evita prejudicierea unui serviciu atât de indispensabil poporului nostru'.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 728, Ultimul acces: 2020-05-29 22:58:41