Doctor Honoris Causa pentru Mons. Marcel Metzger - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Doctor Honoris Causa pentru Mons. Marcel Metzger

[2008-01-11]
În data de 11 ianuarie, ora 9:00, în aula "Ioan Mețianu" a Facultății de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu, în prezența IPS dr. Laurențiu Streza, a profesorilor Facultății și a numeroși studenți a avut loc ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa Monseniorului Marcel Metzger, profesor emerit al Facultății de Teologie Catolică din Strasbourg, Franța. Situl Mitropoliei a publicat Laudatio, din care cităm în continuare: "Facultatea de Teologie Andrei Șaguna, din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, are astăzi deosebita onoare de a acorda titlul de doctor honoris causa Monseniorului Marcel Metzger, afirmându-și astfel deschiderea teologică și vocația ecumenică dincolo de circumstanțele unor oportunități, cum a fost cazul anului trecut, an al Sibiului nu doar Capitală Culturală europeană ci și punct de referință al ecumenismului european, prin organizarea celei de a III-a Adunări Ecumenice Europene."
"Cel omagiat universitar astăzi de către noi, Părintele Profesor Marcel Metzger s-a născut la 28 August 1940 în Mulhouse, Haut-Rhin, o regiune care, mai ales în acei ani, consuma tensiuni politice și istorice care vor marca istoria Europei. Anii 1959-1967 și-i dedică studiului teologiei n două dintre instituțiile universitare remarcabile ale Strasbourgului, Facultatea de Teologie Catolică (1959-1964) și Institutul de Drept Canonic (1965-1967) pe care le va marca ulterior prin prodigioasa sa activitate universitară. Perioada iulie 1964 - octombrie 1965 reprezintă una dintre etapele maturizării sale umane, îndeplinindu-și stagiul militar în misiuni îndeplinite în Liban, într-o perioadă deloc limpede. Între 1967-1969 va urma cursurile Institutului Catolic de la Paris, în paralel, în 1968, obținând Doctoratul în Științe ale Religiei cu o teză care-l va impune în timp, purtând titlul `Liturghia Euharistică în Constituțiile Apostolice`, avându-l ca îndrumător pe renumitul Profesor Cyrille Vogel. În 1969, la finalizarea studiilor pariziene, va obține o specializare (master) în cateheză, anul 1982 aducându-i Doctoratul de Stat în Teologie catolică, cu o teză intitulată `Constituțiile Apostolice în opt cărți`, având același renumit coordonator de teză."
"Activitatea universitară a fost dublată de o activitate misionar-pastorală relevantă, dovedind odată în plus că teologia academică nu poate fi completă fără latura ei duhovnicească, slujitoare. Astfel devine slujitor al altarului, din decembrie 1965 până în septembrie 1977 ca ajutor (vicar) iar mai apoi ca paroh în Strasbourg (octombrie 1977-noiembrie 1983), paralel desfășurând o largă activitate catehumenală în cadrul Direcției Învățământ Religios și în administrația Episcopiei Catolice din Strasbourg, susținând cursuri la nivelul colegiilor și liceelor din Strasbourg. După două perioade scurte de experiență universitară (1970-1971 și 1976-1977), anul 1983 avea să-i aducă și numirea ca profesor al Facultății de Teologie Catolică din Strasbourg al cărui Decan devine în perioada 1991-1996, timp de cinci ani reprezentând la cel mai înalt nivel interesele renumitei instituții de cultură și teologie din capitala legislației europene. Din anul 1992 până astăzi îndeplinește onoranta funcție de Director al Institutului de Drept Canonic din Strasbourg, până în anul 2000 îndeplinind pe lângă diferite organisme catolice din domeniul dreptului canonic funcția de expert."
În Laudatio Mons. Metzger este evidențiat din trei perspective: cercetătorul izvoarelor comune ale credinței, care a readus dinaintea teologiei moderne, romano-catolică și ortodoxă deopotrivă, unul dintre cele mai limpezi documente ale tradiției patristice, "Constituțiile Apostolice"; marele liturgist; profesorul și omul deschiderii interculturale.
(Sursa: vezi aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 680, Ultimul acces: 2020-05-29 22:58:49