In 2008, viata va fi tot mai scumpa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

In 2008, viata va fi tot mai scumpa

[2008-01-12]
Preturile la alimente si utilitati vor creste incepand chiar din aceasta luna

In decembrie, producatorii si comerciantii s-au abtinut sa opereze scumpiri pe masura presiunilor de cost, datorita sarbatorilor de iarna. Adevaratele cresteri de preturi vor interveni abia de-acum, din ianuarie, dupa cum avertizau inca de luna trecuta liderii sindicatelor si patronatelor din Romania.

Intretinerea, chiria, dar mai ales painea si alimentele de baza (lactate, carne, oua etc.) vor fi scumpite abia in ianuarie-februarie la nivelul la care ar fi trebuit sa creasca preturile in decembrie, de sarbatori, anuntau reprezentantii industriilor de profil din tara noastra. Acestor avertismente li se adauga, acum, previziunile sumbre ale analistilor si reprezentantilor bancilor, inclusiv ale celor de pe plan international.

Foarte putine preturi vor ramane pe loc

Cauza principala – scumpirea unor materii prime precum energia, cerealele, furajele pentru animale sau petrolul – s-a manifestat cu precadere in a doua jumatate a anului trecut, iar efectele reale se vor resimti in prima parte a acestui an, potrivit specialistilor. Iar cresterea costurilor de productie din industria prelucratoare se va transmite produselor nealimentare finite (haine, incaltaminte, detergenti, mobila etc.), ca si in cazul serviciilor (chirie, intretinerea locuintelor, telefon, transporturi), avertizeaza analistii.

O alta cauza a scumpirilor - de data aceasta in cazul marfurilor din import si a serviciilor pe care le platim in valuta - ar putea fi data de deprecierea monedei nationale, despre care se vorbeste deja ca va depasi, pe termen scurt si mediu, pragul de 4 lei/euro. Concluzia: aproape toate categoriile de produse si servicii vor cunoaste, cel putin pana vom iesi din iarna, scumpiri mai mult sau mai putin accentuate.

Media scumpirilor va fi cu aproape 1% mai mare

Cresterea medie a preturilor de consum din Romania se va accelera la 5,7% in acest an, fata de 4,8% in 2007; inflatia va reveni, insa, abia in anul urmator, la un ritm mai lent, potrivit estimarilor institutiei financiare austriece Bank Austria Creditanstalt.

Sursa: www.NewsReport.ro


Contor Accesări: 1630, Ultimul acces: 2024-03-29 06:12:26