Prezenta arhiereasca la lansarea altor sapte noi volume eminesciene - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prezenta arhiereasca la lansarea altor sapte noi volume eminesciene

[2008-01-15]
La sala de expozitii "Theodor Palady" a bibliotecii Academiei Romane a avut loc lansarea altor sapte noi volume (VIII - XIV), editate in 12 carti, din seria "Manuscriselor" marelui poet national Mihai Eminescu. Volumele au iesit de sub tipar la Regia Autonoma Monitorul Oficial. La eveniment au participat, alaturi de acad. Eugen Simion, presedintele Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta, criticul si istoricul de arta Dan Haulica, graficianul Mircia Dumitrescu, PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, precum si fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Cele sapte noi volume au fost prezentate astazi de catre acad. Eugen Simion: "Astazi va prezentam 12 volume pe care am reusit sa le imprimam anul acesta. A fost o batalie si o ambitie absolut romaneasca si frumos romaneasca, pentru ca la un moment dat eram disperati. Pana in clipa de fata am reusit sa reproducem in facsimil 14 manuscrise ale lui Eminescu, ceea ce inseamna in formatul actual 21 de volume. Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu bucuria pe care am aflat-o zilele trecute, a intrat in bugetul Academiei Romane o suma de 10 miliarde, iar noi am vrea ca anul viitor sa va chemam incao data si sa va spunem ca am dus lucrurile la capat".
Manuscrisele lui Mihai Eminescu au fost pastrate de Titu Maiorescu si donate Academiei Romane in anul 1902. Manuscrisele au fost legate in 45 de caiete, aproximativ 14.000 de file, fara o cronologie stricta si fara o ordine tematica. Cele zece volume care au mai ramas a fi tiparite vor fi publicate pe parcursul acestui an si in 2009. Cu prilejul evenimentului de astazi, PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a transmis un mesaj care a fost prezentat de catre PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal: "In numele PF Parinte Patriarh Daniel ma adresez dvs. si sa va transmit salutul si binecuvantarea sa pentru organizarea acestui eveniment deosebit de important pentru intreaga tara, pentru intreg poporul roman. In al doilea rand va adresez felicitari pentru realizarea acestui proiect de interes national, care presupune o munca titanica, dar care va fi de folos de acum inainte tuturor generatiilor de romani care vor invata sa nu-si uite eroii si oamenii de valoare. In al treilea rand as dori sa va incredintam ca in spatiul bisericesc totdeauna numele lui Eminescu, poetul nostru national, este pomenit cu respect, cu pretuire si cu multa evlavie, dovada ca de fiecare data, in presa bisericeasca, prin intermediul televiziunii si Radio Trinitas, sunt invocate viata si personalitatea poetului nostru national Mihai Eminescu. In incheiere as dori sa imi exprim nadejdea si bucuria ca Eminescu, care este un simbol al neamului romanesc, nu este uitat si e de dorit ca luceafarul poeziei romanesti sa straluceasca de acum inainte, intotdeauna, pentru toate generatiile in inimile si in constiintele romanilor. Va felicitam incao data pentru realizarea acestui proiect si va dorim ca Dumnezeu sa va ajute ca sa duceti la bun sfarsit si alte proiecte care sunt de o importanta covarsitoare si adresam, de asemenea, multumiri in numele Bisericii tuturor celor care au sprijinit realizarea acestei opere marete".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 930, Ultimul acces: 2021-04-22 01:31:52