Oameni de stiinta se opun vizitei Papei la o universitate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Oameni de știință se opun vizitei Papei la o universitate

[2008-01-15]
Un grup de universitari italieni au protestat împotriva planurilor privind vizita Papei Benedict al XVI-lea Universitatea La Sapienza din Roma, susținând că Papa nu ar trebui onorat într-un mediu academic deoarece a arătat ostilitate față de progresul științific. În jur de 67 de profesori au semnat o declarație de protest cerând anularea vizitei Sfântului Părinte din 17 ianuarie. Conduși de Andrea Frova, profesor de fizică la această universitate, protestatarii au spus că ar fi 'inadecvat' pentru o instituție angajată în progresul științific să îl cinstească pe Papa, susținând că Biserica a acționat în direcția suprimării științei. În sprijinul poziției lor, cei 67 de protestatari au citat un discurs din 1990 în care pe atunci Cardinalul Ratzinger a apărat acțiunea disciplinară a Bisericii împotriva lui Galileo Galilei din 1633.
În acel discurs, viitorul Papă a citat verdictul savantului agnostic Paul Feyerabend, care a spus: 'Biserica în epoca lui Galilei era legată de rațiune mai mult decât era Galilei însuși'. Acesta a considerat că verdictul de erezie împotriva lui Galilei a fost, potrivit standardelor acelor timpuri, 'rațional și drept'. Deși nu a susținut concluzia lui Feyerabend - Papa Ioan Paul al II-lea recunoscuse deja că Biserica a greșit în condamnarea lui Galilei - Cardinalul Ratzinger a subliniat faptul că Biserica nu a fost ostilă științei, și de fapt Galilei și-a continuat cercetările, cu sprijin din partea ierarhiei, chiar și după judecarea lui. Scopul discursului Cardinalului Ratzinger din 1990 a fost acela de a arăta că perioada Iluminismului a creat o spărtură artificială între credință și rațiune. El a susținut că procesul lui Galilei, 'care a fost puțin analizat în secolul al XVIII-lea, a fost ridicat la nivel de mit de către Iluminism în secolul care a urmat'.
Protestele împotriva vizitei Papei la Universitatea La Sapienza au repetat acea ostilitate față de credința religioasă, susținând că și astăzi Biserica reprimă progresul științific. În mod ironic, pentru a protesta împotriva așa-zisei restricții cu privire la cercetarea liberă, grupul a cerut oficialităților universității să împiedice un discurs al Pontifului Roman. Radio Vatican, descriind protestele ca nedemne de viața universitară, a pus întrebarea dacă profesorii dau oare dovadă de 'toleranța' pe care ei o proclamă. Decanul universității a spus că nu va anula vizita Papei, dar sunt planificate aici proteste de-a lungul întregii săptămâni, criticii afișând în campus sloganuri anti-clericale și organizând o paradă cu homosexuali și lesbiene pentru a protesta împotriva învățăturilor Bisericii. Potrivit însă unui comunicat al Biroului de Presă al Sfântului Scaun din după-amiaza zilei de marți, 15 ianuarie, vizita Sfântului Părinte la Universitatea La Sapienza este anulată, Papa trimițându-și însă discursul pe care urma să îl prezinte.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 975, Ultimul acces: 2021-04-17 02:28:45