Scrisoarea catre Tesaloniceni, program de viata crestina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Scrisoarea către Tesaloniceni, program de viață creștină

[2008-01-21]
Al treilea moment de rugăciune comună din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor de la Iași a avut loc duminică, 20 ianuarie 2008, ora 17.00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif". Celebrarea ecumenică a fost prezidată de pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif". Printre preoții prezenți s-a aflat și pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași. La celebrare au participat șapte preoți romano-catolici și șapte preoți ortodocși. Lor li s-au alăturat în rugăciune persoane consacrate, studenți teologi romano-catolici și ortodocși precum și numeroși credincioși, capela fiind plină.
Celebrarea din capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif" a fost alcătuită din trei mo mente principale: ritualul stropirii cu apă sfințită în amintirea Botezului primit și a comuniunii de viață cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, ascultarea cuvântului lui Dumnezeu spre confruntare și cerere de iertare pentru păcatele împotriva unității și rugăciunea învățată de la Isus, aniversând faptul că toți suntem fii ai lui Dumnezeu și frați între noi. În cuvântul de învățătură, pr. prof. dr. Petre Semen de la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" a vorbit despre scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Tesaloniceni spunând despre aceasta că este un adevărat program după care trebuie să se deruleze viața creștină. Textul, deși foarte vechi, rămâne actual atâta timp cât va exista Biserica. Apostolul neamurilor dorește ca acea comunitate tânără, nou înființată să devină asemenea unui aluat care să omogenizeze întreaga frământătură a lumii de atunci. Apostolul își încheie scrisoarea cu o rugăminte adresată celor care vor să îl asculte ca să-i cinstească pe conducăt o rii lor. Prețuirea acestora decurge din permanentul efort pe care îl depun pentru progresul duhovnicesc a celor care le-au fost încredințați spre păstorire. Printre responsabilitățile principale ale conducătorilor Bisericii erau sfaturile, învățătura.
La sfârșitul celebrării, pr. Wilhelm Dancă a dat un exemplu în care o fetiță ducându-l pe fratele ei în spate este oprită de bunicul ei care spune: "Iată un copil cuminte, bun, cu o mare povară în spate!", la care fetița răspunde: "Nu este o povară, este fratele meu!". Cu siguranță darul unității, a spus pr. Wilhelm, s-ar putea să fie o povară pentru cei care sunt autosuficienți, care se tem de frații lor, care se comportă cu multe prejudecăți, care îl ignoră pe vecinul lor, pe semenul lor, dar povara trebuie să fie frate. Darul unității nu trebuie să fie o povară, ci un dar, o bucurie de a fi împreună cu celălalt. Maica Domnului poate fi comparată cu această fetiță care îl duce pe fratele ei în spate, iar noi s u ntem acest frate, nu o povară. Să o cinstim nu numai ca cristofor, pneumatofor, dar și ca purtătoare de creștini dezbinați, autosuficienți care ne temem de a ne deschide suficient. E nevoie să ne rugăm pentru refacerea unității dintre creștini pentru că aceasta este rugăciunea lui Isus care e prezent în noi în măsura în care ne unim cu rugăciunea sa.
(Sursa: Dieceza Romano-Catolică de Iași)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1063, Ultimul acces: 2024-03-27 02:00:09