Vizita pastorala in parohia Horlesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vizită pastorală în parohia Horlești

[2005-07-28]
Episcopul Petru Gherghel al Diecezei Romano-Catolice de Iași a făcut în zilele de 23 și 24 iulie vizita pastorală în parohia Horlești. Având un total de 421 familii cu 1.200 de credincioși, parohia Horlești este păstorită din anul 2002 de pr. Cristian Gașpal, ajutat fiind de pr. pensionar Mihai Gal. Vizita Excelenței sale se înscrie în programul său de a efectua vizite pastorale în toate comunitățile catolice ale Diecezei de Iași. Sâmbătă, 24 iulie, pe la orele 17.00, Episcopul a fost întâmpinat la intrarea în curtea bisericii de către întreaga comunitate, preoți, autorități locale și credincioși. După tradiționala primire cu pâine și sare - semn de bun venit -, după stropirea cu apă sfințită și binecuvântarea credincioșilor, s-a pornit în procesiune spre biserică. În fața tabernacolului, episcopul s-a rugat împreună cu întreaga comunitate prezentă. După citirea pasajului evanghelic cu mesajul "Înaintați în larg", Preasfințitul a vorbit despre semnificația Sinodului diecezan, dar și a perioadei postsinodale pe care o traversează acum Biserica noastră locală. S-a recitat apoi Rozariul și s-a celebrat Sfânta Liturghie, timp în care Episcopul a fost la dispoziția credincioșilor pentru sfânta Spovadă.

Duminică, 24 iulie, la ora 8.00, vizita canonică a continuat în filiala Slobozia, filială a parohiei Horlești. Aceasta are în prezent 42 de familii cu 128 suflete și este situată la 12 km de Horlești. Biserica de aici este situată în partea de est a satului și a fost construită în 1925 din pământ cu piloni de stejar. Turnul este din lemn și are o înălțime de 6 m. Corpul bisericii are o lungime de 18 m și o lățime de 6 m. Episcopul a fost întâmpinat cu mare bucurie și emoție de comunitatea cu hramul "Regina Sfântului Rozariu". A urmat celebrarea euharistică și un moment de dialog cu membrii comunității de aici. Liturghia pontificală a fost prezidată de PS Petru la ora 11.00 în biserica din Horlești, împreună cu pr. Cristian Gașpal, paroh de Horlești, și pr. Dominic Lucaci, fiu al satului. Episcopul i-a încurajat și i-a îndemnat pe horleșteni să descopere adevărata și singura comoară, adică pe Isus. De asemenea, i-a invitat insistent să înainteze în larg, pentru a-l descoperi pe Dumnezeu, "piatra noastră de mare preț", cheia intrării în Împărăția cerului.

La sfârșitul celebrării, toți credincioșii prezenți au primit binecuvântarea pontificală din partea Preasfinției sale. Apoi le-a fost acordată indulgența plenară, specifică vizitei canonice. După Sfânta Liturghie, Episcopul s-a întreținut cu membrii comitetului bisericesc și ai comisiei sinodale. Un alt moment important, plin de bucurie și entuziasm, a fost întâlnirea copiilor și a tinerilor parohiei cu episcopul la ora 14.30. După Sfânta Liturghie de seară de la ora 18.00, a urmat binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament și încheierea vizitei canonice. Mai multe imagini de la acest eveniment au fost publicate pe situl Diecezei de Iași, la rubrica

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 976, Ultimul acces: 2021-04-23 20:12:31