Parohia Gheraesti ajuta sinistratii din comuna Agas - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Parohia Gherăești ajută sinistrații din comuna Agăș

[2005-07-28]
Orașele și satele din Moldova s-au mobilizat unele pentru altele, spre alinarea suferințelor victimelor inundațiilor din ultimele săptămâni. Un exemplu îl constituie parohia Gherăești, care s-a mobilizat pentru comuna Agăș. Pe situl Gheraesti.cnet.ro pr. Adrian Chili a publicat un material despre această experiență, însoțit și de numeroase fotografii. La propunerea și susținerea câtorva oameni din sat, sub coordonarea pr. vicar Adrian Chili, locuitorii din satul Gherăești s-au mobilizat cum se mobilizează de obicei în situații de urgență. În mai puțin de o zi, pe 12 iulie, s-au adunat peste 30 de tone de alimente, în special boabe de porumb (care, prin bunăvoință unui patron din sat s-au măcinat aproximativ patru tone, pentru a le duce oamenilor direct făină), grâu, făină de grâu, cartofi, ceapă, fasole, ulei, zahăr, orez, conserve, dulciuri, apă minerală, suc și haine.

"Să luăm o decizie unde să ducem aceste alimente, pe 13 iulie, nu a fost ușor", scrie pr. Chili. "Gândul nostru inițial a fost acela de a-i ajuta pe cei care suferă de pe urma inundațiilor, ca să depășească puțin condițiile lor grele în care se află și de a le asigura, măcar puțin, hrana necesară. La început am dorit să-i ajutăm pe cei din județul Vrancea, dar aflând că la cei din județul Bacău nu prea s-a ajuns cu alimente ne-am gândit să mergem la cei din comuna Agăș, care au fost afectați de creșterea debitului râului Trotuș și de șuvoiul de ape ce cădea de pe versanți. Când ne-au văzut cei de acolo cu mașinile: un camion, un microbuz și o mașină mică nu le venea să creadă. Spuneau că un camion așa mare nu au văzut niciodată, nici măcar gol. Iar la ei, până atunci, au ajuns doar câteva microbuze cu alimente de la București, trimise de guvern, în rest nimic. Cea mai mare parte dintre ei sunt gospodari și au încercat să-și scoată, apa și mâlul din case singuri, dar alții n-au făcut nimic până n-au sosit pompierii și jandarmii."

Relatarea continuă: "Imaginile văzute la televizor ne-au pregătit ca să putem înfrunta realitatea de acolo, însă când am ajuns să vedem cu ochii noștri nu ne venea să credem și ne-au cuprins lacrimi de durere. Să vezi curțile pline cu mâl, calea ferată în aer, case luate de ape, garduri fărâmate, oameni rămași pe drumuri, terenuri distruse, ..., nu e ușor! Oricâte cuvinte am spune noi nu reușesc să descrie ce am găsit acolo sau ce poate face apa: să distrugă într-o clipă ce clădim noi într-o viață. Ajunși acolo consilierii doreau să le dăm alimentele la primărie iar ei să le împartă după aceia, dar gândul nostru a fost acela de a-i vedea pe oameni și de a le da direct lor ajutoarele, pentru a fi siguri că vor ajunge la ei. Pentru o mai bună organizare am fost ajutați de doi jandarmi, trimiși de primărie. Alimentele am încercat să le împărțim în mod egal, în funcție de cât de mult au fost afectați, celor din comuna Agăș, adică locuitorilor din satele: Diaconești, Preluciu și Goiasa."

"Desigur, durerea pricinuită multora dintre ei a fost mare, iar ajutorul nostru nu a reușit să-i facă fericiți pe deplin, dar măcar știm că gestul nostru a fost primit cu bucurie și speranță. Ei au fost bucuroși că oamenii nu-i uită, că sunt solidari și că vor să-i ajute. Sperăm ca gestul nostru de solidaritate să fie urmat și de alte persoane. Acum ne nu rămâne decât să ne rugăm pentru ei și să-i încredințăm Domnului în rugăciunile noastre. Doamne, te rugăm ferește-ne de ploi abundente și de calamități naturale!" Vă invităm să vizitați situl parohiei pentru albumul foto al zilei de 13 iulie.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 952, Ultimul acces: 2021-04-18 07:30:53