Vaticanul raspunde cu fermitate Israelului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vaticanul răspunde cu fermitate Israelului

[2005-08-01]
Vaticanul a răspuns ferm, mustrând guvernul israelian pentru formularea de "acuzații nefondate" împotriva Papei Benedict al XVI-lea. Declarația cu cuvinte dure a fost publicată ieri seară de Biroul de Presă al Sfântului Scaun, respingând critica Israelului legat de "uitarea" menționării Israelului în audiența publică din 24 iulie, când Papa a amintit explicit câteva țări lovite de terorism în ultimele zile, dar nu și Israelul. Ministrul israelian a mers până acolo încât a afirmat că "omisiunea" Papei înseamnă o încurajare a actelor de terorism împotriva isralienilor.

Vaticanul a răspuns că remarcile israeliene "nu pot fi pricepute decât de cei care le-au formulat". Vaticanul a amintit că Papa Benedict a condamnat în mod repetat și necondiționat orice formă de terorism. Declarația de ieri afirmă chiar că acuzațiile israeliene caută "să susțină aceste acuzații mutând atenția asupra așa-numitei tăceri a Papei Ioan Paul al II-lea privitoare la atacurile din ultimii ani împotriva Israelului, inventându-se chiar petiții repetate ale guvernului israelian adresate Sfântului Scaun pe această temă, și cerându-se ca odată cu noul pontificat, Sfântul Scaun să își schimbe atitudinea". Vaticanul acuză oficialii isralieni de deformarea voită a adevărului istoric, după care se spune direct: "Afirmațiile care merg împotriva adevărului istoric pot să îi avantajeze doar pe cei care caută să încurajeze animozitățile și conflictul, și cu siguranță nu ajută la îmbunătățirea situației."

Disputa dintre Israel și Sfântul Scaun a început după ce ministrul israelian de externe l-a criticat pe Papa Benedict al XVI-lea pentru că nu a amintit și de Israel pe lângă Anglia, Egipt, Turcia și Irak, țări amintite duminică la rugăciunea Angelus. Acuzele spun că Papa a omis intenționat amintirea atacului cu bombă de la Netanya. Reacția Vaticanului a fost concisă, afirmându-se că atunci când Papa a condamnat "atacurile recente" s-a referit și la Netanya. Tensiunile s-au intensificat însă odată cu declarațiile lui Nimrod Barkan, ministru pentru afacerile religioase ale țării, care a declarat că guvernul său s-a plâns frecvent de faptul că Papa Ioan Paul al II-lea nu a vorbit împotriva terorismului promovat de palestinieni. Sfântul Scaun răspunde în mesajul de ieri seară: "declarațiile Papei Ioan Paul al II-lea de condamnare a tuturor formelor de terorism și condamnarea individuală a actelor de terorism împotriva Israelului, au fost numeroase și publice". Textul este însoțit de o listă de declarații ale defunctului Papă, dintre anii 1979 și 2005. Este "trist și surprinzător" că oficialii israelieni nu recunosc poziția fără echivoc a Papei, spune Vaticanul.

Vaticanul recunoaște însă în declarația de ieri că în unele cazuri este greu să condamni public un atac terorist ce lovește Israelul deoarece "uneori este urmat imediat de reacția Israelului, nu întotdeauna compatibilă cu normele internaționale. Ar fi deci imposibil să condamni primul atac și să taci relativ la al doilea." Tensiunea se simte și din următoarele cuvinte ale declarației: "Așa după cum guvernul israelian, de înțeles, nu acceptă lecții și indicații dictate de alții, nici Sfântul Scaun nu acceptă lecții și directive de la o altă autoritate." Gravele și neașteptatele acuzații dinspre Israel deteriorează puternic relațiile diplomatice ale Sfântului Scaun cu această țară. Unii analiști sugerează că guvernul israelian a ales calea acuzațiilor special pentru a avea o scuză pentru suspendarea dialogului cu Vaticanul. De mai bine de un deceniu, Israelul și Vaticanul poartă negocieri fără succes despre statutul locurilor de cult catolice. Dialogul a cunoscut numeroase întreruperi, cu acest nou conflict speranțele fiind puse din nou la încercare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 994, Ultimul acces: 2021-04-17 02:36:12