Schimbari de roluri la Vatican - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Schimbări de roluri la Vatican

[2005-08-01]
În timp ce unii oficiali ai Vaticanului cred că Papa Benedict al XVI-lea pregătește schimbări majore în Curia Romană, schimbări minore au deja loc. De la 1 august, Congregația pentru Cler își va mări atribuțiile, luând în sarcina sa unele funcții ce țineau până acum de Congregația pentru Cultul Divin. Congregația pentru Cler va fi astfel responsabilă cu cazurile în care preoți sau diaconi caută dispense de la statutul clerical, ceea ce va duce la o creștere substanțială a muncii Congregației pentru Cler.

Până acum, cereri de dispensă - precum pentru căsătoria celor care au depus votul celibatului - erau rezolvate de Congregația pentru Cultul Divin. Acest dicaster stabilea până acum dacă motivele prezentate de un cleric erau sau nu suficiente pentru dispensarea de la voturile asumate. Distincția de până acum - Congregația pentru Cultul Divin cu dispensele la clerici, iar Congregația pentru Cler cu problemele administrative - dispare, Congregația pentru Cler preluând toate dosarele ce privesc un cleric, fie el latin sau de rit răsăritean, modificare considerată a fi o simplificare a procedurilor. Congregația pentru Cler a fost creată de Papa Paul al VI-lea și are trei secțiuni: Biroul pentru Cler ce supervizează formarea spirituală și intelectuală a preoților și diaconilor; Biroul Catehetic ce fixează normele pentru instrucția religioasă; și Biroul Administrativ ce se ocupă de nevoile financiare, legale și medicale ale clerului. Prefectul Congregației este, din 1978, Cardinalul Dario Castrillon Hoyos. La cei 76 de ani, Cardinalul columbian a depășit vârsta la care poate deține funcția, și va fi probabil înlocuit în curând.

Papa Benedict a mai făcut unele mici modificări. De exemplu Congregației pentru Episcopi i-a dat în sarcină urmărirea numirilor Episcopale din Europa de Est; această funcție era asigurată din vremea Papei Pius al XII-lea de Secretariatul de Stat. Motivul era dorința de urmărire îndeaproape, mai ales din perspectivă diplomatică, a evenimentelor din zona de influență comunistă rusă. Acum însă aceste motive nu mai sunt viabile. Se vorbește intens la Roma de alte modificări în Curia Romană, existând mai multe planuri de reorganizare. Este foarte probabil, declară surse din Vatican, ca unele Consilii Pontificale să fie unite într-un singur organism, care să fie ridicat la statut de Congregație.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1929, Ultimul acces: 2024-04-19 17:33:25