Interviu: Generatia Ioan Paul al II-lea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Interviu: Generația Ioan Paul al II-lea

[2005-08-01]
Nu este secret faptul că Papa Ioan Paul al II-lea a influențat în mod pozitiv viețile a milioane de tineri, cunoscuți drept urmare ca "Generația Ioan Paul al II-lea". Într-un interviu acordat agenției Zenit, corespondentul la Vatican al publicației Avvenire, Mimmo Muolo, autorul cărții "Generația Ioan Paul al II-lea", vorbește despre efectele pe care Papa polonez le-a avut asupra tinerilor.

- Ce este "Generația Ioan Paul al II-lea" și ce o caracterizează?
- În carte încerc să analizez în detaliu titlul volumului. Ioan Paul al II-lea a fost Papă timp de peste 26 de ani, perioada unei generații. De aceea, toți tinerii născuți din 1978 încoace au fost formați cu învățăturile sale. Aceasta este "generația" Ioan Paul al II-lea. Aceștia sunt tinerii Papei Karol Wojtyla, care l-au urmat până la sfârșit, și căruia el le-a dedicat acest salut de final: "Am privit spre voi. Acum voi ați venit să mă vedeți, și vă mulțumesc." "Generația Ioan Paul al II-lea" are o caracteristică fundamentală: este generația tinerilor care gândesc în mod afirmativ. Este generația "da". "Da" vieții, înțeleasă ca vocație și de aceea ca dar al lui Dumnezeu. "Da" angajamentelor, inclusiv vocației. "Da" lui Isus Cristos, adică a Celui care cheamă. "Da" și Bisericii. Este "da"-ul predicat de Papa Ioan Paul al II-lea de-a lungul pontificatului său.

- Între Papa Ioan Paul al II-lea și tineri exista o anume atracție. Aceasta pare a exista și între tineri și noul Papă. Vă surprinde sau vă așteptați la așa ceva?
- Nu sunt surprins. Prin pontificatul său, deși a exercitat o enormă influență asupra tinerilor, Papa Ioan Paul al II-lea nu a atras atenția asupra persoanei sale. Mai degrabă el a indicat direcția care trebuie urmată de cei care întrebau încotro să meargă. Papa Karol Wojtyla le-a spus mereu tinerilor că întâlnirea reală nu este cu el, ci cu Cristos. Din acest motiv sunt convins că și cu Papa Benedict, după cum am văzut în aceste luni, va exista această atracție între el și tineri. Generația Ioan Paul al II-lea vede în Papa reprezentantul lui Cristos pe pământ. Iar astăzi, reprezentantul este Benedict al XVI-lea.

- Zilele Mondiale ale Tineretului îi întăresc pe tineri în credință. De ce nu au existat înainte de Papa Ioan Paul al II-lea?
- Poate pentru că până atunci Biserica era într-o relație defensivă în raport cu tinerii. De fapt pastorația tinerilor, în Italia cel puțin, deși nu lipsea era văzută ca ceva "extra", o "altă" activitate de făcut în parohie. Papa Ioan Paul al II-lea s-a decis să fie ofensiv, intuind nevoia tinerilor de a auzi cuvintele vieții veșnice. Ziua Mondială a Tineretului s-a născut din aceste motive, ca un pariu al Papei Karol Wojtyla împotriva a toate și a toți. La început, chiar persoane din Biserică nu credeau în succesul acestei inițiative.

- Unul dintre aspectele uimitoare ale ZMT este apropierea tinerilor de Sacramentul Spovezii. Credeți că este ceva accidental, sau va fi un sacrament frecvent folosit și în viitor la ZMT?
- Ca întotdeauna Papa a indicat o direcție și a arătat că este posibil de mers pe acea cale. Acum ține de preoții care se ocupă de pastorația tinerilor - în Italia se estimează că ar fi vreo 10.000 - să facă accesibil Sacramentul Spovezii, nu ca un eveniment emoțional sau ocazional, provocat de contextul ZMT, ci ca un obicei sacramental, pentru ca tinerii să crească prin spovadă în viața lor spirituală.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 885, Ultimul acces: 2021-04-09 21:31:42