Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri

[2009-01-03]
Putine lucruri pot fi exprimate mai succint decat aceste doua sentimente contrare: dragostea si ura, a iubi si a uri. Chiar si DEX-ul este “sarac” cand este vorba de acest mic univers inchis intre doi poli opusi:

A IUBI - A ține extrem de mult la cineva sau la ceva.
A URI - A avea sentimente de dusmanie fata de cineva.

Distanta de la iubire la ura pare enorma, de neparcurs, dar totusi este extreme de mica daca cunosti … scurtatura: A IERTA.

A IERTA - A scuti pe cineva de o pedeapsă, a trece cu vederea vina, greșeala cuiva, a nu mai considera vinovat (vrajmas, dusman) pe cineva.

DE CE SA IERTI?

Dragostea adevarata presupune si a trece cu vederea vina, greseala celuilalt. Iertarea – zic unii - este un cadou pe care ti-l faci in primul rand tie insuti. Eu consider ca, fiind atat de legata de dragoste, iertarea este in primul rand ceva ce faci pentru celalalt, este dovada ca stii “sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Mt. 19:19).

Iertarea este ceva ce are legatura cu interiorul tau, iar exteriorul o ajuta sa se implineasca in cei din jur.

Lipsa capacitatii sau a disponibilitatii de a ierta, te tine blocat in interior si te priveaza de libertatea de a relationa detasat, natural, cu exteriorul.

Cu siguranta ca este foarte dificil sa treci direct la “fapte mari’’, dar poti exersa iertarea incepand cu lucruri mici.

CUM POTI IERTA CU ADEVARAT PE CINEVA?

Iata cativa pasi pe care poti sa-i parcurgi:

· Analizeaza-ti furia, supararea, nemultumirea. Este usor sa spui: ’’Urasc aceasta persoana!’’. De obicei cunosti sursa urii tale, insa uneori radacina ei nu iti este clara. Nu stii exact de ce te enerveaza acel cineva sau de ce te irita o situatie oarecare. Cunoasterea sursei furiei tale nu reprezinta si o cale de rezolvare a ei. Intreaba-te cum si ce poti face tu insuti ca situatia sa arate mai bine. Daca spre exemplu vrei sa schimbi o persoana, incepe prin a schimba ceva la tine, in loc de furie sa-i arati iubire, acceptare si sa iti indrepti atentia asupra lucrurilor pozitive – care construiesc si unesc - si nu asupra celor negative – care distrug si dezbina. Incearca si vei vedea ca merita.

· ’’Multumesc pentru aceasta noua experienta’’, iti poti spune tie si in egala masura si celeilalte persoane, aratandu-i ca ai avut posibilitatea de a trece impreuna cu ea prin astfel de provocari. Ai remarcat vreaodata cat de puternic esti dupa experiente dificile? Dupa astfel de provocari iti dai sema cat de puternic esti in interiorul tau, ce fel de persoana esti cu adevarat si cat de mult te-a intarit acea experienta. Incearca sa vezi lucrurile din perspectiva pozitiva, sa nu te victimizezi, ci sa te intaresti pentru a fi alaturi de celalalt in experienta comuna. Fii recunoscator ca nu esti singur, ca te poti sprijini si poti sprijini pe cineva.

· Elibereaza-te de resentimente. Cand esti blocat de suparare este ca si cum ai vedea realitatea prin ochelari cu dioptrii gresite si incerci sa-i faci si pe celalti sa priveasca prin acesti ochelari. Incerci sa povestesti in stanga si in dreapta prin ce experienta groaznica esti obligat sa treci, arunci in spatele celuilalt povara indispozitiei tale, asteptand aprobarea, compatimirea si confirmarea starii tale de victima. Incearca sa scoti ochelarii, sa deschizi ochii mari, sa vezi si sa accepti realitatea si culorile ei pozititve. Pastrandu-ti aceeasi viziune intunecata, nu faci altceva decat sa te otravesti cu resentimente si sa nu-ti dai voie sa te bucuri de ceea ce ai in jur. Poti incepe sa ierti, acceptand faptul ca, poate si ceva din tine l-a facut pe celalalt sa actioneze intr-un fel care te-a infuriat si mai ales, poti ierta pentru ca orice om este supus greselii.

· Schimba furia, nemultumirea, in compasiune, acceptare fata de celalalt. De multe ori tu sau celalalt provocati nemultumire pentru ca fiecaruia i se pare natural ceea ce face, insa pentru altul, aceste actiuni sunt considerate greseli, afronturi, jigniri etc. Daca gasesti in tine un spatiu cat de mic pentru intelegere, atunci vei putea vedea acea persoana ca fiind ea insasi o victima a acelor circumstante. In acest fel, vei fi in masura sa creeezi un cadru pentru pace si reconciliere, iar iertarea va lua locul furiei.

· Renunta la furie, nemultumire, suparare. Ce ai de pierdut daca ramai blocat in resentimente? Propria ta liniste. Poti aduce pacea si echilibrul in sufletul tau, renuntand la supararea care invadeaza interiorul, prin iertare. Nici macar nu este nevoie sa o spui verbal persoanei care consideri ca te-a ranit. Este suficient sa o faci inlauntrul tau, iar exteriorul va simti schimbarea in bine. Daca insa vei gasi puterea si detasarea sa spui ’’te iert’’ este si mai bine. Vei avea parte de un adevarat miracol: celalalt iti va spune si el ’’iarta-ma’’ si va primi iertarea ca pe un adevarat dar. In acest fel veti avea parte amandoi de un nou inceput sau mai bine spus de posibilitatea de a merge mai departe inpreuna, trecand peste obstacolul care v-a tinut blocati atata timp. A gresi este omeneste, a ierta este divin.

Pentru ca a ierta si a iubi vine de la Dumnezeu:

“Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie,

nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau,

nu se bucura de neleguire, ci se bucura de adevar,

acopere totul, crede totul, nadajduieste totul, sufere totul.

Dragostea nu va pieri niciodata”. (1 Cor. 13:4-8)

Drd. Mitică Manta, director executiv/de programe, SUP

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 1813, Ultimul acces: 2025-01-21 17:33:52