Solutia la saracie este saracia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Soluția la sărăcie este sărăcia

[2009-01-02]
Papa Benedict al XVI-lea a invitat lumea să combată sărăcia care rănește demnitatea umană, prin cumpătare și solidaritate, rod al sărăciei evanghelice alese de Isus. Sfântul Părinte a făcut această distincție dintre sărăcia care nu îi este plăcută lui Dumnezeu și sărăcia aleasă de El, în cadrul predicii sale de joi, 1 ianuarie 2009, în Bazilica San Pietro, în sărbătoarea Mariei, Maica lui Dumnezeu, coincizând cu Ziua Mondială a Păcii. Predica Pontifului a fost dedicată Mesajului său pentru această Zi Mondială, care s-a concentrat asupra combaterii sărăciei ca mijloc pentru a se realiza pacea.
Sfântul Părinte a arătat diferența dintre sărăcia evanghelică și sărăcia "pe care Dumnezeu nu o dorește", lansând apelul de a combate aceasta din urmă cu prima. Pontiful a explic at că devenind om, Isus a dorit să fie sărac: "Nașterea lui Isus în Betleem ne revelează faptul că Dumnezeu a ales sărăcia pentru Sine când a venit între noi… Iubirea pentru noi l-a făcut pe Isus nu doar să devină om, ci și să devină sărac". Cu toate acestea, a continuat el, "există o sărăcie pe care Dumnezeu nu o dorește și care trebuie să fie combătută… o sărăcie care împiedică persoanele și familiile să trăiască în conformitate cu demnitatea lor; o sărăcie care ofensează dreptatea și egalitatea și care, drept urmare, amenință conviețuirea pașnică. În această accepție negativă intră și formele de sărăcie non-materială care se găsesc și în societățile bogate și dezvoltate: marginalizarea, sărăcia relațională, morală și spirituală".
Soluția la lupta cu bolile, cu sărăcia copiilor și cu criza alimentară cere ca națiunile să mențină "un înalt nivel de solidaritate". Papa a sugerat că actuala criză economică constituie un test: "Suntem noi gata să o c itim, în complexitatea ei, ca o provocare pentru viitor și nu doar ca o urgență la care să se dea răspunsuri pe termen scurt? Suntem dispuși să facem împreună o revizuire în profunzime a modelului de dezvoltare dominant, pentru a-l corecta de comun acord și cu clarviziune? Cer acest lucru, de fapt, mai mult decât dificultățile financiare imediate, starea sănătății ecologice a planetei și, mai presus de toate, criza culturală și morală, ale cărei simptoame sunt evidente de mult timp în toate părțile lumii".
"Trebuie de aceea să stabilim un `cerc virtuos` între sărăcia `aleasă` și sărăcia `de combătut`", a propus Sfântul Părinte: "pentru a lupta împotriva sărăciei nedrepte, care oprimă atâția oameni și amenință pacea tuturor, trebuie să redescoperim cumpătarea și solidaritatea, ca valori evanghelice și în același timp universale… Nu putem combate eficient sărăcia dacă nu facem ceea ce scrie Sf. Paul Corintenilor, adică dacă nu încercăm să `facem egalitate ` , reducând prăpastia dintre cel care irosește ceea ce îi este de prisos și cel căruia îi lipsesc cele necesare vieții".
Papa a arătat că: "Sărăcia nașterii lui Cristos în Betleem, pe lângă faptul că este obiect de adorație pentru creștini, este și școală de viață pentru fiecare persoană. Ne învață că pentru a combate sărăcia, atât materială cât și spirituală, drumul de parcurs este cel al solidarității, care l-a făcut pe Isus să își asume condiția noastră umană". Cristos a adus o "revoluție pașnică", a afirmat Papa Benedict al XVI-lea, "nu ideologică, ci spirituală, nu utopică ci reală, și pentru aceasta având nevoie de o răbdare infinită, de timpi uneori foarte lungi, evitând scurtăturile și parcurgând drumul cel mai dificil: drumul maturizării responsabilității în conștiință".
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online. Click aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 6128, Ultimul acces: 2024-09-12 21:49:41