Deschiderea Ieslei mecanice la Maracineni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Deschiderea Ieslei mecanice la Mărăcineni

[2009-01-02]
Mănăstirea romano-catolică "Sf. Eugen" din Mărăcineni, Argeș, a Misionarilor Oblați ai Mariei Imaculate găzduiește în perioada 16 decembrie 2008 - 11 ianuarie 2009 o iesle de Crăciun deosebită, deoarece în jurul peșterii Pruncului Isus este multă mișcare. Ieslea, deschisă vizitatorilor, este realizată într-un mediu scenografic atât de realistic încât personajele, care desfășoară diferite activități gospodărești, atrag atenția vizitatorului și îi creează impresia că e în fața unei lumii adevărate, dar în miniatură.
Statuetele păstorilor, realizate în mod artizanal acum 25 de ani de către pr. Vincenzo Basso, îi încântau odinioară pe vizitatorii ieslei de la mănăstirea Sf. Pius al X-lea din localitatea Santa Maria a Vico (provincia Caserta din Italia). Acum doi ani aproape toate statuet ele care îi reprezintă pe păstori au fost aduse în România de către misionarii oblați. Fiecare dintre aceste statuete se mișcă: un personaj taie lemne, altul bate fierul cu ciocanul, altul scoate apa din fântână, altul dă de mâncare la găini ori cântă la cimpoi sau pregătește pița. Există și un măgar care nu obosește să tragă piatra la moară, pentru a face făina necesară pâinii fără de care Betleemul, orașul pâinii, nu ar fi Betleem.
Fratele Adreuccio Palladino a reparat mâinile pastorilor, care au suferit daune în urma transportului în România, și a făcut în așa fel încât ieslea să fie învăluită când în tăcerea nopții, cu cerul strălucind de stele, când în culorile îmbietoarele ale răsăritului și apusului. România este plină de numeroase icoane și picturi reprezentând Nașterea lui Cristos de-abia născut. Pe lângă acestea, din care transpare imediat intenția teologică, tradiția creștină a transmis, începând cu secolul al II-lea, evenimentul Nașterii lui Isus C ristos alături de Preasfânta Fecioară Maria, de Sfântul Iosif și de cei trei Magi. Mai târziu, această scenă a fost îmbogățită cu ciobani și alte personaje așezate artistic într-un peisaj tridimensional care reprezintă în mod plastic evenimentul sacru.
Cea mai veche iesle din Italia a fost realizată din marmură de către Arnolfo di Cambio, în jurul anilor 1289, și astăzi este păstrată în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. În 1600 ieslea a trecut din mediul bisericesc în casele oamenilor bogați, iar din luxoasele lor împodobiri, începând din 1800, s-a răspândit pe scară largă în cultura mediteraneană, intrând în casele oamenilor de rând. Până pe 11 ianuarie 2009, în fiecare zi, de la orele 14.30 la 18,00, mecanismele ieslei de la mănăstirea din Mărăcineni vor fi activate la solicitarea vizitatorilor. De la orele 18.00 la 19.00, profitând de întunericul serii, pe scena ieslei se va desfășura ciclul de iluminare complet, de la răsăritul soarelui până la apus . (Material publicat de Misionarii Oblați ai Mariei Imaculate pe ARCB.ro)
(Sursa: Arhidieceza Romano-Catolică de București)
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online. Click aici.
Imagini suplimentare:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 6205, Ultimul acces: 2024-07-13 10:33:35